Dünyada ve özellikle ABD'de sıklıkla uygulanan son yıllarda da Ülkemizde de uygulanmaya başlanılan tedavi şekli Rize Eğitim ve Arastırma Hastahanesi Kalp Damar Cerahisi bölümünde Prof.Dr Mustafa Emir, Doc.Dr Şahin Bozok, Yrd.Doc.Gökhan İlhan, Uzman Dr Ozan Karakişi ve Uzman Dr. Hakan Karamustafa ekibinin birlikte yürütükleri çalışma sonucu, Üç hastanın varisleri cerrahi girişime gerek kalmadan Endovenöz lazer tedavisini başarıyla uyguladılar.
İşlemi yapan hekimlerden alınan bilgiye göre tedavi şeklinin diğer cerrahi girişimlere göre bir çok avantajlarının olduğu söylediler.
Tedaviden önce hangi tür hastalarda bu tür uygulamaya karar verdiklerini ve Varis hakkında kısaca şu bilgileri verdiler:
Venler (toplardamarlar), vücuttan kanı kalbe geri götüren yapılardır. Toplardamarlar da kapakçıklar vardır. Bunlarda kanın yalnızca bir yönde, kalbe doğru akmasına izin verirler ve böylece kanın geriye kaçışını önlerler. Varislerde temel patoloji (bozukluk) bu kapakçıkların işlevlerini yitirmiş olmasıdır. Böylece kan geriye daha kolay kaçmakta, bu kaçış belli bir bölgede kanın göllenmesine yol açmakta ve göllenen kan damarın yapısını ve şeklini bozarak damarın ciltten görülür hale gelmesine neden olmaktadır. Varisler cilt yüzeyinde mavi, ileri derecede kıvrımlı, dokununca içlerinde kan olduğu kolaylıkla hissedilen ve ileri durumlarda ağrılı olan damar yapılarıdır. Varisler sadece kozmetik sorun değil, aynı zamanda değişik şikayetler oluşturarak yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilirler.
Bacaklarda oluşan varislerden tedavisinde en etkili yöntemlerden biri şüphesiz ki endovenöz lazerle varis tedavisidir. Endovenöz lazer tedavisi ile hastalarımız varislerin neden olduğu kaşıntı, kramplar, şişme, ağrı ve ağırlık hissinden de kurtulabilir. Bununla birlikte venöz yetmezliğe bağlı iyileşmeyen yaralar(venöz ülser) varsa bunların hızla iyileşmesini ve tekrarının engellemenin Endovenöz lazer yöntemiyle mümkün olduğunu açıkladılar.
Endovenöz Lazerle tedavi kısaca şu şekilde yapılmaktadır.
Genelde diz hizasından ultrason eşliğinde hastalıklı safenven isimli toplardamarda yaklaşık kurşun kalem ucu kadar küçük bir noktadan işlem gerçekleşmektedir. İşlemin tamamı 30-45 dk sürmektedir ve Cerrahi ameliyattan çok daha kısa bir sürede normal hayatına dönebilmektedir.
Diğer yöntemler daha uzun toparlanma süresine ve daha fazla ağrıya yol açmaktadır. Bu nedenle daha kısa sürede normal yaşantısına dönmek isteyen hastalarımız için endovenöz lazer daha uygun bir tedavi şeklidir dediler.