Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İhsan Ertenli, romatizmal hastalıkları olan ve tedavi için bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanan hastaların domuz gribi aşısı olmalarını önerdi.
Prof. Dr. Ertenli, Romatoloji Araştırma ve Eğitim Derneği (RAED) tarafından Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde düzenlenen 10'uncu Ulusal Romatoloji Kongresi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, koruyucu hekimlik açısından çok önemli olan aşının erişkinlerde çok ihmal edildiğini söyledi.
''Aşı, büyüklerde çok ihmal ediliyor. Oysa aşı pek çok hastalıktan korunmamızda işe yarar ve hastalık ortaya çıkmadan yapıldığı için maliyetleri de çok düşürür, hastanın hayatını da kurtarır'' diyen Ertenli, şu bilgileri verdi:
''İltihaplı romatizma hastalarının tedavisinde bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullanılıyor. O zaman da hastaların enfeksiyona yatkınlığı artıyor. Bu hastalar daha sık enfeksiyon geçiriyor. Bu ağır hastaların, kalp ve akciğer hastalığı gibi iç organ tutulmaları da var. Dolayısıyla komplikasyonların görülme sıklığı da daha fazladır. Bu nedenle bu hastalarımızı enfeksiyon hastalıklarından korumak isteriz. Bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanan hastalarımıza H1N1 (Domuz Gribi) aşısı yaptırmalarını öneriyoruz''
H1N1'in seyir açısından klasik mevsimsel gripten çok fazla farkı olmadığını vurgulayan Ertenli, sözlerine şöyle devam etti:
''Ölümcüllük oranı da farklı değil. Yaklaşık binde 1'lik ölümcüllük oranı var ama çok hızlı yayılma potansiyeli var. Sağlık Bakanlığı'nın öngörülerine göre Türkiye'de 5 milyon kişinin enfeksiyona yakalanma riski var. Bu kadar büyük bir salgını tabii ki aşılama ile kırmak lazım. Bu konuda tartışma olmaması lazım. Bağışıklık sistemi baskılanan ağır hastalara kesinlikle aşıyı önereceğiz. Hastalarımıza bu hastalığı bulaştırma riski taşıdığımızdan dolayı onları koruyabilmek için sağlık çalışanları olarak bu aşıları yaptıracağız. Aşının güvenirliğini tartışacak bir şey yok. Mevsimsel grip aşısı neyse bu da o.''
Bağışıklık sistemi baskılanan hastalara canlı aşıların yapılmamasını önerdiklerine da dikkati çeken Ertenli, canlı aşıların bu hastalarda enfeksiyonun daha ağır seyretmesine yol açabileceğini ama Türkiye'ye getirilen domuz gribi aşılarının cansız aşı olması nedeniyle böyle bir risk olmadığını vurguladı.
Prof. Dr. Ertenli, İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği olarak yaptıkları bir çalışmada, ''Haydi Büyükler Aşıya'' kampanyası başlattıklarını hatırlattı. Ertenli, ''Erişkin yaş grubunda pnömokok (akciğer enfeksiyonu), mevsimsel grip aşısı, difteri ve tetanos aşılarının takvimlerine uygun şemalarda yapılmasını öneriyoruz. Hele risk altındaki hastalar için mutlaka yapılmalı'' dedi.