Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Kemal Süleyman ve Müdür Yardımcısı Dr. Serdar Küçük Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti.
Ziyarette Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yusuf Turgut, Başkan Yardımcıları Haluk Ayyıldız ve Nevzat Yılmaz, Mali Sayman Osman Şişko, Yönetim Kurulu üyeleri Kenan Sarı ve Serdal Şahin hazır bulundular.
Başkan Yusuf Turgut konuşmasında “ Günlük yaşantımızda birçok önceliğimiz var ama en önemlisi sağlık. Biz yıllar önce haber yaparken yabancıların ambulans uçaklar ile Avrupa’ya giderek tedavi olmalarına imreniyorduk. Şimdi öyle bir noktaya geldikti 14 yıllık süreçte biz bu açığı kapattık, hatta bazı gurbetçi vatandaşlarımız birçok tedavilerini Türkiye’ye gelerek yaptırıyorlar. Şehrimiz sağlık konusunda çok önemli gelişmekler yaşıyor. Sizinde yoğun bir mesainiz var. Bu çalışmalarınızda biz Trabzon Gazeteciler Cemiyeti olarak her zaman yanınızda olacağız. Ziyaretiniz için size ve ekibinize teşekkür ederiz.” ifadelerine yer verdi.
Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Kemal Süleyman ise sağlık konularında bilgiler vererek Trabzon’da yapılması planlanan şehir hastanesi hakkında açıklamalarda bulundu.
Sağlık İl Müdür Yardımcısı ise “Yaşama Yol Ver” kampanyası kapsamında acillerin gereksiz aranma oranlarının yüzde 20 gerilediğini daha ileri gitmek için halkımızdanduyarlılık beklediklerinin altını çizdi.
“YAŞAMA YOL VER”
(112 Acil Çağrı Hattının Gereksiz Aranmasının Önlenmesi ve Trafikte Ambulansın Geçiş Önceliğine Özen Gösterilmesine Yönelik Bilgilendirme Kampanyası)
Kampanyanın genel amacı:
15 Ekim 2015 te Ulusal düzeyde başlatılan kampanya, kitle iletişimi ve diğer iletişim kanallarını kapsayan bir kamuoyu kampanyası olup, Ulusal düzeyde 112 Acil Çağrı merkezinin gereksiz aranmasının önlenmesi ve trafikte seyreden ambulansın geçiş önceliğine özen gösterilmesine yönelik farkındalığın artırılması amacı ile bilgilendirme yapılmasıdır.
Kampanya faaliyetlerinden önce 112 Acil Çağrı Hattı ve 112 ekibinin vakaya (hastaya) giderken yaşadığı sorunları belirtecek olursak;
112 Acil Çağrı Hattı:
Hayati tehlike oluşturan durum ortaya çıktığında aranması gereken ücretsiz olarak hizmet veren hayati derecede önemli bir hattır.
112 Acil Çağrı Hattı arandığı zaman; isim-soy isim, karşılaşılan sağlık sorununun tam olarak ne olduğu ve adres bilgilerinin açık ve anlaşılır bir biçimde belirtilmesi zaman kaybının yaşanmaması için son derece önemlidir. Hayati tehlike durumu olmayanlar tarafından meşgul edilmesi nedeniyle gerçek sağlık yardımına ihtiyacı olan hasta ve vakalara ulaşmada geç kalınmakta veya ulaşılamamaktadır.
112 Acil Çağrı Hattının gereksiz meşgul edilmesi zaman ve işgücü kaybına yol açmakta daha önemlisi gerçek acil vakalara ulaşmakta sorun yaratmaktadır. Herkesin bir gün 112 Acil Çağrı Hattını aramaya ihtiyacı olabileceği unutulmamalıdır.
112 Acil Çağrı merkezinin gereksiz aranması konusu Kabahatler kanunu ve 112 Acil Çağrı Merkezleri Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliğinde düzenlenmiştir. Yönetmeliğin 23. Maddesi 2. Fıkrası “Çağrı Merkezini asılsız ihbarda bulunmak süratiyle meşgul ettikleri tespit edilen kişilere 30/03/2005 tarih ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununa göre il valileri tarafından 250 Türk Lirası idari para cezası verilir. Tekerrür hâlinde bu ceza iki katı olarak uygulanır” hükmü taşımaktadır.
112 Ekibi Vakaya (Hastaya) Giderken Yaşanan Sorunlar;
Yollarda ambulanslar ve diğer geçiş öncelikli araçların kullanımı için güvenlik şeridi olmaması, diğer sürücülerin ambulansa yol vermemesi/verememesi, bazı saatlerde yaşanan trafik yoğunluğu, ara sokakların ambulansın geçişine uygun olmaması gibi nedenler, ambulansların vakalara ulaşmasını zorlaştırmaktadır.
Kış şartlarında doğu bölgelerde yolların kapanması başta olmak üzere ülkemizin coğrafi koşulları ve iklim şartlarından kaynaklanan nedenler hastalara zamanında ulaşılmasını zorlaştırmaktadır.
Ambulansa ait siren sesi duyulduğunda ya da tepe lambası yanarken görüldüğünde mutlaka yol verilmesi hayati önem taşımaktadır. Trafikte ilerleyen ambulansa yol verme konusunda özen gösterilmemesi, zamanla yarışan 112 acil müdahale ekibinin hayati tehlikesi olan hastayı zamanında tedavi merkezine yetiştirmesine engel olmaktadır.
Ülke genelinde yaşanan bu sorunların giderilmesi/en aza indirilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve ilimizde Sağlık Müdürlüğümüzce yürütülecek kampanya ile ilgili tüm kamu ve kuruluşlarından çalışanlarının bilgilendirilmesi açısından beklentilerimiz;
112 Acil Çağrı merkezinin hayati önemi olduğunu anlatılması,
Gereksiz arama yapılmasının önlenmesi amacıyla; gereksiz aramaların tespit edildiği, çağrıların kayda alındığı ve gereksiz çağrılara cezai yaptırımın olacağı (mevzuat hakkında) bilgisinin verilmesi,
Trafikte seyreden ambulansa yol verilmesi konusunda özen gösterilmesi konusunda mesaj verilmesi,
İlimiz genelinde anaokulu ve ilköğretim 4. Sınıf öğrencilerinin “Minik 112” adında program ile 112 çalışanlarından oluşturulan ekip tarafından kampanya süresince bilgilendirileceğinin belirtilmesi, etkinliklerin medya yolu ile duyurulması
Trafikte yoğun olarak bulunan servis araçları, ticari taksi sürücülerine yönelik ziyaretler ve bilgilendirme faaliyetlerinin yapılacağını,
2017 yılı boyunca kampanya etkinliklerinin süreceği konusunda tüm çalışanlara bilgi verilmesi kurum ve kuruluşlardan beklentilerimizdir.
Sağlıkcılardan Trabzon gazeteciler cemiyetine ziyaret
Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Kemal Süleyman ve Müdür Yardımcısı Dr. Serdar Küçük Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti.