Müzisyen ve sahne sanatçılarının yaşadıkları sağlık sorunlarına karşı özel bir rehabilitasyon programı uygulanması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, Türkiye'de farkında olunmayan bu eksikliğe dikkat çekiyor.
Müzisyenler ve sahne sanatçıları, meslek hayatları boyunca pek çok hastalık ve rahatsızlıkla mücadele ediyorlar. Kariyerlerini oldukça etkileyen bu rahatsızlıklara karşı uygulanması gereken müzisyen ve sahne sanatçıları rehabilitasyonu Türkiye'de üzerinde durulmayan fakat oldukça önemli bir konu. Müzisyenlerin kas iskelet sistemlerinden kaynaklanan sakatlanmalar, dansçı ve balerinlerin ise daha çok ayak ve eklem problemleri yaşadığı görülürken, bu kişilere özel bir tedavi uygulanması gerektiği belirtildi.
Türkiye'de sanatçı rehabilitasyonu konusunda çalışmalar yapan tek uzman olan Fonksiyon Manuel Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kliniği'nden Uzman Dr. Erinç Karacehennem Sabuncu, "Her durum sanatçının kendisine özeldir. Kişinin vücut yapısına, vücudu kullanma ve çalıştırma alışkanlıklarına göre değişkenlik gösterir ve müzisyen ve sanatçıların rehabilitasyon programları onlara özel olmalıdır" dedi.
Türkiye'de müzisyen ve sahne sanatçıları ile çalışan Sabuncu, haftalarca mesleğine ara verme ve dinlenme şansı olmayan müzisyenlere ve sahne sanatçılarına doğru ve özel tedavi yöntemleri uygulanarak kısa sürede olumlu sonuç alınabileceğinin altını çizdi.
"BALERİNLER VE BALETLER AYAK PROBLEMLERİNİ DİKKATE ALMALI"
En sık rahatsızlanan meslek grupları arasında dansçılar, balerinler ve baletler yer alıyor. 5-8 yaşlarında eğitim almaya başlayan bu grup ile ilgili Uzman Dr. Sabuncu, "Uzun süreli fiziksel performans sergileyerek çalışma balerinler ve dansçılarda ayaklar için doğal olmayan parmak ucu duruşu, ayak eklemlerine çok fazla yük binmesine neden olur" dedi.
Balerinlerin ve dansçıların mesleklerine ara vermek istemedikleri için rahatsızlıklarını geç bildirdiklerini söyleyen Sabuncu şunları kaydetti:
"Tedavi sürecine geç kalındığında hastalık kronikleşmektedir. O nedenle ağrı hissedildiği an uygun rehabilitasyon programı uygulanırsa mesleğine çok kısa sürede dönebilirler. Aksi takdirde ertelenen her rahatsızlık performansı olumsuz yönde etkilemeye devam edecektir."
"MÜZİSYENLER CİDDİ RİSK GRUBUDUR"
Dr. Sabuncu, enstrüman müzisyenlerinin ise kas iskelet problemleri açısından risk grubunda olduğunu belirtti. Enstrüman çalarken doğru olmayan postür, ergonomik çalışma teknikleri, fazla kuvvet harcama, çok yüklenme ve yetersiz istirahat nedeniyle problemler geliştiğni ifade eden Dr. Sabuncu, "Bu problemler zamanında, uygun şekilde tedavi edilmezse artistik ve profesyonel olarak kısıtlayıcı, hatta kariyer bitirici ağrılara neden olur. Tedavide öncelik her zaman sakatlanma ve yüklenmeden korunmayı içerir. Kişiye özel uygulanacak tedavi ile sonuç almak mümkündür" diye konuştu.