Sigara yasağında kritik sürece girildi. Anayasa Mahkemesi’nin esastan görüşmeye başladığı davada raportör raporunu hazırladı. Kendisi de sigara içmeyen raportör, “Sigara yasağı devam etsin” diye görüş bildirdi. Kahvehaneciler Odası, Anayasa Mahkemesi’nden sözlü savunma talebinde bulundu. Yüksek Mahkeme, bu talebi kabul ederse, mahkemenin yeni binasındaki Yüce Divan Salonu ilk kez kahvecilere açılmış olacak, kahveciler heyeti “sigaraya ikna etmeye” çalışacak.
İzmir Kahvehaneciler Odası, sigara yasağının iptali için Danıştay’a başvurmuştu. Danıştay 10. Dairesi de “Beş yüz yıla yakın geçmişi olan kahvehanelerde çayın, kahvenin yanında tütün ürünleri de geçmişten bu yana tüketilir. Kahvehanelerin bu özellikleri korunmalıdır” diyerek, Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Danıştay, düzenlemedeki “kahvehane” sözcüğünün çıkarılarak, sigaranın kahvehanelerde serbestçe içilmesinin sağlanmasını istedi.
Davaya müdahil olan Kahveciler Odası, Anayasa Mahkemesi’nde sözlü savunma talebinde bulundu. Yüksek Mahkeme, eğer talebi kabul ederse, kahveciler Anayasa Mahkemesi’nde açıklamada bulunacak. Anayasa Mahkemesi’nin yeni binasında bulunan salonu böylece ilk kez kahvecilere açılmış olacak. Kahveciler üyelere, sigara yasağı nedeniyle işlerinin düştüğünü belirterek, çalışma özgürlüklerinin ihlal edildiğini söyleyecek.
Raportörün, sigara yasağını destekleyen raporunun bağlayıcılığı bulunmuyor. Son sözü yine Anayasa Mahkemesi heyeti söyleyecek.