Çukurova Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü Spor Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Dilek Sevimli, ''Sporu doğru zamanda ve doğru aletlerle yapmak gerekiyor. Aksi takdirde spor adına yapılan yanlış hareketler, vücut sağlığımıza zarar verebilir'' dedi.
Sevimli, yaptığı açıklamada, son yıllarda insanlarda spor yapma alışkanlığının arttığını belirterek sporun sağlıklı yaşamın vazgeçilmesi olduğunu söyledi.
Spor yapma saatinin kişiden kişiye farklılık gösterdiğini de belirten Sevimli, bunda bireyin yaşam şekli, beslenme biçimi, günlük aktivite ihtiyaçları, sağlık ve hastalık durumlarının belirleyici olduğunu ifade etti.
Herkesin kendine özel "Biyolojik spor saati" oluşturması gerektiğini, kişilerin, bireysel özelliklerine, kişisel hedeflerine ve yaşam tarzlarına uygun saatlerde spor yapmaları gerektiğini anlatan Sevimli, şunları kaydetti:
"Günün, haftanın şartları değerlendirildiğinde kişi için en pratik, en uygun ve sürdürülebilir zaman, 'ideal zaman' dır. Bu bilgilerden sonra fizyolojik olarak bireyin en verimli saatlerinin öğleden sonraki 16.00-18.00 arası olduğu araştırma sonuçları ile gösterilmektedir. Ancak tekrar vurgulamak istiyorum ki; bireyler biyolojik spor saatlerini sabah saatlerine ayarlamışlarsa ve belirli bir düzeni yakalamışlarsa bunda herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Sporu doğru zamanda ve doğru aletlerle yapmak gerekiyor. Aksi takdirde spor adına yapılan yanlış hareketler, vücut sağlığımıza zarar verebilir."
- ''Parklarda spor yapanlar dikkatli olmalı''
Sevimli, mahalle aralarında ve parklarda bulunan spor aletlerini kullanan kişi sayısının son zamanlarda arttığını, bu aletleri kullanırken vatandaşların dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
"Spora başlamadan yürüyüş yapılmalı ve bütün kaslar ısınmalı. Kişi, hangi bölgeyi çalıştıracak ise o bölgeye ait kasların boyunu, esnetme ve germe hareketleri ile uzatmalı" diyen Sevimli, şöyle devam etti:
"Parklarda spor yapanlar dikkatli olmalı. Hareketlerin temposu yavaş olmalı. Aletler gün aşırı kullanılmalı, her gün alete çıkılmamalı. Aletlerde hareket yapılırken tekrar sayıları abartılmamalı, yeterince tekrardan sonra diğer alete geçilmeli. Kişi hareketi yaparken ağrı hissettiği anda, hareket mutlaka bırakılmalı. Evde spor yapacak olan kişi önce yürüyüşle başlamalı. Kısa bir yürüyüşün ardından mutlaka germe ve kas egzersizlerini boyundan başlayarak ayak bileğini çalıştıracak şekilde yapmalı. Tüm kas grupları ısındırılmalı ve bu bölüm 8-10 dakikaya sığdırılmalı. Daha sonra ilk 1 ay için 20 dakika yürüyüş ve koşu yaparak vücut spor ritmine alıştırılmalı. Vücut spora alıştıktan sonra tempo artırılabilir. Zaten sporda ilk 20 dakikadan sonra yağ yakma işlemi başlar. Bunun için ilk etapta kilo vermeyi düşünmemek lazım.''