Tedavi edilmezse sorun oluyor

DENİZLİ Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ahmet Serdar Saraçel, sinüzit hastalığının tedavi edilmediğinde, iltihabın göz çukuru içine yayılması ve körlüğe kadar gidebilen görme bozukluklarıyla beyin iltihaplanmasına neden olabileceğini kay

DENİZLİ Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ahmet Serdar Saraçel, sinüzit hastalığının tedavi edilmediğinde, iltihabın göz çukuru içine yayılması ve körlüğe kadar gidebilen görme bozukluklarıyla beyin iltihaplanmasına neden olabileceğini kaydetti.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ahmet Serdar Saraçel mevsim değişikliği, alerjik reaksiyonlar, vücut direncinin düşmesi ve banyodan sonra hemen dışarı çıkılmasının sinüzitin oluşmasına zemin hazırladığını belirtti. Özellikle kronik sinüzitin tedavi edilmezse ciddi boyutta sağlığı tehdit ettiğini ifade eden Op. Dr. Saraçel şunları söyledi:

"Burun çevresindeki sinüs adı verilen boşlukların iltihaplanmasına sinüzit adı verilir. Genel olarak söylemek gerekirse sinüsleri temizleyen ince kanallar tıkanırsa sinüzit hastalığı başlar. Sinüs kanallarının tıkanıklığına bazı burun içi ve sinüslerle ilgili yapısal koşullar, tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjik sebepler, burun ve geniz eti gibi oluşumlar yol açabilir. Sinüzit genel olarak akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Akut sinüzit yeni oluşan sinüzit anlamına gelir. Uygun tedavi edildiğinde tamamen iyileşir. Ancak kronik sinüzit sinüslerde sürekli bir iltihap anlamına gelir ve tedavisi de zordur. Birçok kez ameliyat gerektirir. Akut sinüzitte şikayetler daha şiddetlidir. Hastayı en çok rahatsız eden şikayetlerden biri ağrıdır. Bu hangi sinüsün iltihaplandığına göre baş ağrısı, yüz ağrısı, göz çevresinde ağrı şeklinde olur. Genellikle öne doğru eğilmekle artar. Ayrıca burun tıkanıklığı, burun akıntısı, koku duyusunda azalma, geniz akıntısı, ateş, çene ve dişlerde ağrı, ağız kokusu, burun kanaması, göz kapakları ve yüzde şişme gibi belirtiler olur."

’BEYİN İLTİHABI VE KÖRLÜĞE KADAR GİDER’

Sinüzitin ciddi problemlere yol açmayan bir hastalık olduğunu, ancak dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Saraçel açıklamasını şöyle sürdürdü:

"İltihabın yayılmasına bağlı bazı komplikasyonlar gelişebilir. Bunlardan en önemlileri iltihabın göz çukuru içine yayılması ve körlüğe kadar gidebilen hastalıklar, beyin zarına veya beyin içine yayılarak abse oluşması, iltihabın sinüs içinde abseleşmesi ve kemik iltihabı sayılabilir. Bu tür durumlar oluştuğunda tedavi daha ciddi yapılmalıdır ve ilaç tedavisiyle ameliyat gerektirir. Komplikasyon oluşturmamış kronik sinüzitler Endoskopik Sinüs Cerrahisi denilen yöntemle her hangi bir kesi oluşturmadan kolaylıkla tedavi edilebilir."

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri