Soğuk algınlığına 200'den fazla değişik tipte virüsün neden olduğu ve tedbir alınmaması halinde ölümlerin yaşanabileceği belirtildi.
Vücudun bağışıklık sistemi solunum yollarına giren virüse karşı 'nötrofil' adı verilen akyuvarlarla mücadele ediyor. Bu mücadelede birçok virüs ölüyor ancak bağışıklık sistemi, soğuk algınlığına neden olan 200'den fazla değişik tipte virüsün tümüne karşı mücadele edemiyor.
Soğuk algınlığına neden olan virüsler ile karşılaştıktan 1-4 gün sonra hastalık belirtileri ortaya çıkıyor. Soğuk algınlığı belirtileri, bu hastalığa neden olan bir virüsün burnunuza veya boğazınıza yerleşmesiyle başlıyor.
Belirtilerin başlamasından sonraki ilk üç gün içinde virüs başkalarına bulaşabiliyor. Burunda akıntı, bazen tıkanma ve solunum güçlüğü, boğazda dolgunluk ve göğüste tıkanma hissi, boğazda yanma ve ağrı, geceleri kuru öksürük, gözlerde sulanma ve yanma hissi, genel vücut ağrıları, başağrısı ile sürekli halsizliğe neden olan soğuk algınlığı, bütün yaş gruplarında en sık görülen enfeksiyon hastalığı olarak dikkat çekiyor.
SOĞUK ALGINLIĞININ İLACI TAVUK ÇORBASI
Uzmanlar, özellikle soğuk algınlığı sırasında enfeksiyon riskini artıran sigaradan kaçınılmasını ve beslenmeye dikkat edilmesini isteyerek şu önerilerde bulunuyor:
"Soğuk algınlığına karşı dengeli (bol taze meyve-sebze, meyve suları) bir beslenme uygulayın. Bunun yanında A vitamini, B kompleks vitaminleri, C vitamini, çinko ve bakır gibi vitamin ve mineral takviyesi özellikle faydalıdır.
Tavuk çorbası 12. yüzyıldan beri soğuk algınlığı olanlara önerilen bir besindir. Son bilimsel araştırmalar da tavuk çorbasının soğuk algınlığına iyi geldiğini göstermektedir. Gözlerinizi yaşartacak ölçüde baharatlı gıdalar burun tıkanıklığını giderebilir. Acı ve baharatlı gıdalar, vücudun soğuk algınlığını yenmesinde yardımcı olacaktır. Öksürük ve boğaz pastilleri boğazı yumuşatabilir. Ancak naneli ve mentollü olanlardan uzak durun. Bunlar boğazı kurutucu etki gösterebilir."