Trabzon'da kamu hastanelerinde 2016'nın ilk 3 aylık döneminde 1 milyon 35 bin kişinin muayene olduğu belirtildi.
Trabzon’da kamu hastanelerine bağlı sağlık kuruluşlarında bu yılın ilk 3 aylık döneminde 1 milyon 35 bin kişi muayene olurken, geçen yıl bu sayı 1 milyon 13 bin olarak gerçekleşti.
Trabzon Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Halit Çınarka, birliğe bağlı ikisi eğitim araştırma hastanesi olmak üzere toplamda 13 sağlık tesisi ile sağlık hizmeti verdiklerini belirterek “Bu sağlık tesislerimizde geçen yılın ilk 3 ayında 1 milyon 113 bin 113, bu yılın ilk üç ayında ise 1 milyon 35 bin 368 kişiye muayene hizmeti verdiklerini söyledi.
Çınarka, “2015 yılının ilk 3 aylık döneminde yatan hasta sayısı 14 bin 957, acil muayene sayısı 258 bin A,B,C grubu ameliyat sayısı 7 bin 502 olarak gerçekleşirken bu yılın aynı döneminde muayene sayısı 1 milyon 35 bin 368, yatan hasta sayısı 14 bin 312, Acil muayene sayısı 256 bin 327, A,B,C grubu ameliyat sayısı ise 8 bin 172 olarak gerçekleşti” dedi.
2016 yılı ilk üç ayında yatak doluluk oranının yüzde 80, yoğun bakım doluluk oranı ise yüzde 91 olarak gerçekleştiğini kaydeden Çınarka, “Genel Sekreterliğimize bağlı ikisi eğitim araştırma hastanesi olmak üzere toplamda 13 sağlık tesisi ile sağlık hizmeti sunmaktayız. Toplam yatak sayımız 2 bin 86, yoğun bakım yatak sayımız ise 28 tanesi yenidoğan olmak üzere 184 dür. 2016 yılı ilk üç ayında yatak doluluk oranımız yüzde 80, yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 91 olarak gerçekleşmiştir. Sağlık tesislerimizde günlük ortalama 12.bin poliklinik başvurusu olmaktadır. Acil müracaat sayımız ise günlük 2 bin 850 civarındadır. Günlük ortalama 240 hasta yatışının yapıldığı birliğimizde günlük 90 orta ve büyük A, B ve C grubu ameliyat başarı ile yapılmaktadır” diye konuştu.
"GÜNLÜK ORTALAMA BİN 120 HASTAYA AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI HİZMETİ VERİYORUZ"
Çınarka, günlük ortalama bin 120 hastaya ağız ve diş sağlığı hizmeti verdiklerin ifade ederek “Ağız ve diş sağlığı hizmetleri, il merkezinde ADSM (Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi) ile ilçe ve merkez hastanelerimizdeki diş polikliniklerinde sunulmaktadır. Bu kapsamda günlük ortalama bin 120 hastaya ağız ve diş sağlığı hizmeti verilmektedir. Birliğimize bağlı 6 hastanemizdeki diyaliz merkezleri ile 265 hastaya diyaliz hizmeti sunulmaktadır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon noktasında da iki hastanemiz öne çıkmakta olup, hastanelerimizde toplamda günlük ortalama 470 seans fizik tedavi hizmeti verilmektedir. Palyatif bakım hizmetlerinde de 75 yatak kapasitesi ile Bakanlığımızın ilimiz için hedeflediği yatak sayısına ulaşmış bulunmaktayız. Gerek halkımızın sağlık hizmetlerine daha kolay erişebilmesi gerekse de hizmet kalitesinin ve hizmet sunum alanlarımızın standardını yükseltme noktasındaki çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam etmektedir” şeklinde konuştu.
"HASTA GÖÇÜNÜ ORTADAN KALDIRDIK"
On yıl öncesinde hastaların tetkik veya ameliyat için il dışındaki merkezleri tercih etiğini bugün artık bunun ortadan kalktığına işaret eden Çınarka, “On yıl öncesine göre kıyaslandığında muayene, tetkik veya ameliyat için il dışındaki merkezlere hasta göçü büyük oranda ortadan kalkmıştır. Trabzon’a sağlık açısından bir bütün olarak bakıldığında; Karadeniz Teknik Üniversitesi, Kamu Hastaneleri ve Özel Sağlık Kuruluşlarıyla bölge insanının sağlıkla ilgili tüm ihtiyaçlarını karşılama noktasında iyi bir seviyede olduğumuzu söyleyebiliriz. Ancak daha iyiye ulaşmak, daha güzel ve nitelikli sağlık hizmeti sunma noktasında da çalışmalarımız devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
Çınarka, tüm sağlık camiası olarak çok yoğun iş yükü altında sağlık hizmeti verdiklerini hatırlatarak “Herbir personelimizin hedefi vatandaşlarımızın almış olduğu sağlık hizmetini en iyi noktaya taşımaktır. Bu noktada halkımızdan beklentimiz kendileri için fedakarca çalışan sağlık çalışanlarına destek vermeleri ve zaman zaman sağlıkçıya uygulanan şiddet olaylarında yanımızda olmalarıdır” diye konuştu.