Türk Eczacıları Birliği 18. Bölge Trabzon Eczacı Odası Başkanı Sabih Tekin Çağlar, ilaç fiyat kararnamesinde yapılan son değişikliğin, ilaçta dışa bağımlılığı artıracağını söyledi.
Çağlar, beraberindeki yönetim kurulu üyeleriyle birlikte oda lokalinde düzenlediği basın toplantısında, 18 Eylül 2009 tarih, 27353 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tedavi Katılım Payının Uygulanması Hakkında Tebliğ, 2008 Yılı Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ve Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar ile sağlık alanında yeni bir dönem başlatıldığını belirtti.
Yeni uygulama ile 1 Ekim 2009 tarihinden itibaren tüm vatandaşların sağlık ocakları ve aile hekimliği muayenehanelerinde 2 lira, kamu hastanelerinde 8 lira, özel sağlık kuruluşlarında 15 lira muayene ücreti ödeyeceklerini ifade eden Çağlar, ''Yeşil kart sahiplerinde durum daha da vahimdir. Bu yeni düzenlemelerle yurttaşların vergileri ve işçilerin maaşlarından kesilen primlerle yapılan hastanelerde ücretsiz muayene olma hakkı gasp edilmektedir. Herkese istediği hastaneye gitme kolaylığı sağlamakla övünen ve bu sayede ciddi miktarda oy alan hükümet, 'şimdi istediğin hastaneye gidebilirsin, ama paran varsa' ön şartını ortaya sürmektedir'' dedi.
Çağlar, kamu kurum ıskontosu ile eczacının haklarının da gasp edildiğini iddia ederek, ''2005 yılından bu yana ilaç firmaları kamuya özel bir ıskonto yapmaktadır. Burada SSK eczanelerinin kapatılmasından sonra kamu kaynaklarındaki olası artışın önlenmesi amaçlanmıştır. Ancak garabet bir uygulama ile bu ıskontoyu eczaneler üzerinden taşıttırma modeli icat edilmiştir. İlaç firmalarının kamuya indirim yapmaları doğrudur ve zorunluluktur. Eczacıların bu anlamda bir çekinceleri yoktur. Bizim itirazımız bu ıskontoya eczanelerin aracılık etmesindedir. Çünkü bu yöntemde ilaçta iki ayrı fiyat oluşmakta vatandaş pahalı, devlet ucuz ilaç almaktadır'' diye konuştu.
İlaç firmalarının kamuya ıskonto yapmasının iki yöntemi bulunduğunu anlatan Çağlar, şöyle devam etti:
''Birinci yöntem olarak önerimiz ilaç fiyatlarının bir kereye mahsus olmak üzere ilaç fiyatlarının ıskonto oranında indirilmesidir. Bu yöntemde fiyatları ucuzlayacak ve insanlar ilaca daha rahat ulaşacaklardır. İkinci yöntem ise ilaç firmalarının devlete sattığı ilaç tutar ve oranında ıskontonun doğrudan devletin kasasına yatırılmasıdır. Yeni kararname ile yüzde 11 olan firma ıskontoları yüzde 24'e çıkartılmak istenmektedir. Bunun anlamı eczane stoklarındaki ilaçlardan devletin yüzde 13 oranında bedelsiz kamulaştırma yapmasıdır. İlaç firması ile kamu arasında rızası dışında taşıma işi yapan eczaneler öz sermayelerinden yüzde 13'lük bir kayıpla karşı karşıyadırlar. Zaten krizi derinden yaşayan bu sektörde iflaslar peş peşe gelecektir. Bizim itirazımız, bizi ilgilendirmeyen bu alışveriş nedeniyle eczanelerimizden bedelsiz kamulaştırma yapılmasınadır.''
Çağlar, ilaç fiyat kararnamesinde yapılan son değişikliğin, ilaçta dışa bağımlılığı artıracağını ileri sürerek, şunları kaydetti:
''Yeni kararnameye göre, eşdeğeri olmayan ilaçlar için bir referans fiyat oluşturulacak ve kamu bu fiyat üzerinden ödeme yapacaktır. Ta ki o ilacın eşdeğeri çıkana kadar. Fiyatı 10 lira olan bir ilacın ilk eşdeğeri çıkınca fiyatı 6 liraya inecek, eşdeğeri ise 3,6 liradan işlem görecektir. İlk bakışta ilacın ucuzlaması anlamında şirin bile gözükebilecek işlemler, eşdeğer ilacın üretilmesi önünde çok büyük bir engeldir. Eşdeğer ilacın fiyatını maliyetinin altına indirecek bu uygulama orijinal ilacı piyasada tek başına bırakarak umulanın aksine maliyetlerin artmasına sebep olacaktır.
Devamında ise yerli sermayeli eşdeğer üreticisi firmalar ya kapanacak ya da çok ucuz bedellerle uluslar arası firmalara satılacaktır. Sonuçta birçok alanda olduğu gibi ilaçta da tamamen dışarıya bağımlı hale geleceğiz. Finalde ise çok uluslu ilaç firmaları karlı olan ilacı getirip, karlı olmayanı getirmeyerek insanımızın sağlığı ile oynayacaklardır.''
Çağlar, son kararname ve tebliğlerin yayımlandığı haliyle uygulanması durumunda ilaç alacak eczane kalmayacağını, ayakta kalabilenlerde ise ilaç bulunamayacağını savundu.