Haber61 – Haber Servisi – Haber : Şükrü Üçüncü - Trabzon Sağlık İl Müdürlüğü bölgede bulunan eczanelerin reçete ile satılması gereken ”Cirrus Uzun Salım Film Tablet” adlı ilacın reçetesiz ve toplu halde satıldığı gerekçesi ile bir kısım eczanelere inceleme başlattı. Haber61.Net’in ediğindi bilgiye göre; Sağlık Bakanlığının, 03.11.2003 tarihinde yayınladığı genelgede Efedrin ve Psödoefedrin tuzlarını tek başına içeren ilaçların eczanelerden toplu halde satışlarının yapıldığını tespit edildiğini duyurarak reçetesiz satılmaması gerektiğini duyurmuştu.
TRABZON’DA ECZANELERE SORUŞTURMA
Bir süre önce; Trabzon Sağlık İl Müdürlüğü, Bölgede bulunan Ecza Deposundan ”Cirrus Uzun Salım Film Tablet” adlı ilaçların yüklü miktarda alınarak reçetesiz şekilde toplu bir biçimde satıldığını tespit etti. Bu durum üzerine harekete geçen İl Sağlık Müdürlüğü içersinde uyuşturucu, psikotrop madde içeren ilacı bu şekilde satan eczanelere hakkında yasal işlem başlatıldı.
SAĞLIK BAKANLIĞININ GENELGESİ
Konu ile alakalı Sağlık Bakanlığının 2003’deki yayınlamış olduğu genelge, “Bilindiği üzere, 03.11.2003 tarih ve 45041 (2003/129) sayılı Bakanlığımız Genelgesi ile Efedrin ve Psödoefedrin tuzlarını tek başına içeren ilaçların eczanelerden toplu halde satışlarının yapıldığı hususunun tespiti neticesinde söz konusu ilaçlar “Normal Reçete ile Verilmesi Gereken Kontrole Tabi İlaçlar”
ECZACILAR BİRLİĞİ UYARIYOR DİNLEYEN YOK
Türk Eczacılar Birliği Genel Sekreteri, Temmuz ayında yurt genelindeki tüm eczacıları uyarmıştı. Birliğe ait internet sitesinden açıklama yapan Genel Sekreter Harun Kızılay, “
Ancak, Bakanlığımıza ulaşan bilgilerin incelenmesi sonucunda Psödoefedrin adlı etkin madde ile Setirizin dihidroklorür etkin maddesini kombine olarak ihtiva eden Cirrus Uzun Salım Film Tablet adlı ilacın da eczanelerden toplu halde satışlarının yapıldığı saptanmıştır.
Bu nedenle, Cirrus Uzun Salım Film Tablet adlı ilaç “Normal Reçete ile Verilmesi Gereken Kontrole Tabi İlaç” kapsamına alınmıştır. Söz konusu ilacın Normal Reçete ile verilmesi, reçetesiz satışının yapılmaması ve kayıtların ilgili mevzuat doğrultusunda yapılması gerekmektedir.
Diğer taraftan, 19.11.2003 tarihli 48102 (2003/137) sayılı Bakanlığımız Genelgesine istinaden, ecza depolarınca illerdeki eczanelere dağıtımı yapılan uyuşturucu, psikotrop ve kontrole tabi ilaçların satış ve sarf hareketlerinin takibi İl Sağlık Müdürlüklerince yapılmaktadır. Bu çerçevede ecza depolarınca düzenlenmiş dağıtım cetvelleri incelenerek, fatura kontrolü ile İlinizde faaliyet gösteren eczanelerin söz konusu ilacı alıp almadığı, kayıtlarının ve satışının usulüne uygun yapılıp yapılmadığı hususlarının her ay kontrol edilmesi, aksi halinin saptanması durumunda ise gerekli yasal işlemlerin uygulanması gerekmektedir. “ denilmektedir.
Kurumun duyurusu yazımız ekinde yer almakta olup bilgilerinizi ve konunun tüm üyelerinize duyurulmasını saygılarımla rica ederim