Türkiye genelinde başlatılan Evde Sağlık Hizmetleri Projesiyle yatağa bağlı hastaların tedavileri sürerken, evde sağlık hizmetlerinden yararlanmak isteyenlerin sayısı artıyor.
Trabzon'un Akçaabat İlçe Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmetleri ekibi tarafından bugüne kadar 157 hasta evinde ziyaret edilerek tedavi edilirken, Başhekim Uzm. Dr. Hasan Akyüz, 116 hastanın evde tedavilerine devam ettiklerini söyledi.
Bu uygulama ile yatağa bağlı insanların muayene, tahlil, tetkik, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının evinde sağlandığını belirten Akyüz, gerektiğinde de heyet raporlarının yenilenerek bu kişilere ve aile bireylerine sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin de verildiğini ifade etti. Başhekim Akyüz, hastaneye gitmesi gereken hastaların sağlık ekipleri tarafından hastaneye götürülerek işi bittikten sonra tekrar evine götürüldüğünü de belirterek "Evlerinde sağlık hizmeti verdiğimiz hastalarımızın bazen dişle ilgili sorunları olabiliyor. O nedenle şimdi ağız ve diş sağlığı merkezlerimizde evde bakım birimlerini kuruyoruz. Onlar da bu hastalarımızın dişleriyle ilgili sorunlarını yerinde çözmeye çalışacak. Bu şekilde sağlık hizmetlerini geliştirerek sunmaya devam edeceğiz" dedi.
Evde sağlık hizmetlerinde çalışmanın kolay olmadığına vurgu yapan Uzm. Dr. Hasan Akyüz “Bundan dolayı sağlık ekibi çalışanlarımız gönüllülerden oluşuyor. Ekipte çalışan Dr. Seda Duruk Ay, hemşire Hasibe Yazıcı, Özlem Uzun, sağlık memuru Yusuf Demir ve şoför Bayram Mumcu’yu yürekten kutluyorum. Taleplerin yoğun olması nedeniyle ikinci bir ekip kurmak istiyoruz. Hasta ve yakınlarının memnuniyetleri bizim motivasyonumuzu daha da artırıyor” diye konuştu.
Trabzon’un Akçaabat ilçesi Kirazlık Köyü’nde ikamet eden yatalak hasta Ayşe Topçu (78), “4 yıldır Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gidip geliyorduk. Evde yatakta tedavi olacağımızı duyduğumuz zaman inanamadık. Tedavimin evimde yapılmasından dolayı son derece mutluyum. Allah, Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanımız Recep Akdağ ve doktorlarımızdan razı olsun. Daha düne kadar hastane kapılarında nöbet beklerken, bugün doktorlar ayağımıza geliyor. Türkiye nereden nereye geldi” şeklinde konuştu.
Akçaabat Salacık Köyü yatalak hastalarından Mustafa Çolak (73) ise daha önce hastanede yatarak tedavi gördüğünü belirterek sağlık ekipleri tarafından evde tedavi olacağımızı duyunca bir anda hastalığını unuttuğunu söyledi. Hastaneye başvurup hemşire istemeyi düşünürken, sağlık ekipleri tarafından evde tedavi edilmelerini “Mükemmel bir sistem” diye niteleyen hasta Mustafa Çolak, “Tüm yetkililere teşekkür ediyorum” dedi.
Uygulamanın başlangıcında bir takım endişeler taşıdıklarını belirten Dr. Seda Doruk Ay, “Hastaların ve yakınların memnuniyeti bizlere her şeyi unutturdu. Hasta ile birebir muhatap oluyoruz. Bizlere hastalıklarını unutup misafirperverlik gösteriyorlar ve çok dua ediyorlar. Biz de akşam eve dönerken yorgunluğumuzu unutup çok mutlu oluyoruz. Evde hastayı tedavi etmek çok farklı bir duygu” ifadelerini kullandı.
Dr. Doruk Ay, randevu usulü ile çalıştıklarını, acil hastalara öncelik tanıdıklarını sözlerine ekledi.