KTÜ Farabi Hastanesi’nde 2013 yılında 40 kişinin beyin ölümü gerçekleştirdiği ve 4 tanesinin organ bağışında bulunduğu belirtildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Böbrek Nakli Cerrahı Doç. Dr. Serdar Türkyılmaz, insanların organ bağışı ile ilgili bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi.
Türkyılmaz, “İnsanların organa ihtiyacı olmasa onları için organ bağışının pek bir önemi yok. Ne zaman bir organa ihtiyaç olursa o zaman onlar için önemli oluyor. Biz eğer insanları bilgilendirebilirsek böyle bir tedavi var, bu tedavide siz insanları yaşatabilirsiniz. Candan organ almak kolay belki ama hayatını kaybetmiş bir kişiden organ almak bizim için daha mantıklı.
Hayatını kaybetmiş bir insanın organını kaybetmek her zaman daha revaçta olması gereken bir durum. Bilgilendirme yapıldıktan sonra geriye insanların vicdanları kalıyor. Vermek istemiyorsa onu da saygıyla karşılamak durumdayız. Bir insanın sevdiği biri ölüyor siz onun organını istiyorsunuz. İkisi aynı anda oluyor. Zor bir süreç. İnsanlara da hak vermek lazım. Bunun için kimseyi suçlayamazsınız. İnsanlar bilgilendikçe, olayın sonucunun güzel olduğu gördükçe daha çok bağış olacaktır diye düşünüyorum” dedi.
Türkiye’de yılda 300 civarında beyin ölümünün gerçekleştiğini belirten Türkyılmaz, “Bu sayı artmıyor. Azalma da azalmıyor. 300 civarında sabit kaldı gibi bir şey. 4-5 yıldan beri bu sayıda. Önceden beyin ölümü tanımız yoktu. O yüzden kadavra çıkmıyordu. Geçen yıl bizim hastanemizde 40 tane beyin ölümü oldu. Sadece 4 kişi organ bağışında bulundu. 40’ı birden bağış yapsaydı bizim hiç bekleyen hastamız olmazdı. Hepsine organ nakli yapmış olurduk. Böbrek hastaları biraz daha şanslı çünkü diyaliz gibi bir şansları var. Ama karaciğer yetmezliğinde olan bir hastanın hiçbir şansı yok ölüm ve yaşam arasında oluyor” diye konuştu.