Trabzon'daki en yaygın hastalık?

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, erkeklerde akciğer, deri ve gırtlak kanserinin ön sıralarda olduğunu, kadınlarda ise ilk sırayı meme kanserinin aldığını bildirdi.  ''4 Şubat Dünya Kanser Günü'' dolayısıyla İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, k

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, erkeklerde akciğer, deri ve gırtlak kanserinin ön sıralarda olduğunu, kadınlarda ise ilk sırayı meme kanserinin aldığını bildirdi.

 

''4 Şubat Dünya Kanser Günü'' dolayısıyla İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, kanserin günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak hala gündemdeki yerini koruduğu belirtilerek, sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırayı kanserin aldığı belirtildi.

 

Kanserin, öldürücülüğünün yanı sıra bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücü ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara sebep olduğu ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

 

''Erkeklerde akciğer, mide, deri ve gırtlak kanseri ön sıralarda iken, kadınlarda ilk sırayı meme kanserleri almakta, bunu rahim, mide ve deri kanserleri takip etmektedir. 2011 yılı 'Kadın Kanserleri Yılı' olarak kabul edilmiştir. Bilindiği üzere meme kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanserdir. Ülkemizde yılda en az 20 bin kişinin meme kanseri teşhisi aldığı bilinmekte ve ne yazık ki olguların büyük bir bölümü geç evrelerde teşhis edilmektedir. Meme kanserleri yanı sıra genital kanserler de dünyada halen önde gelen ölüm nedenlerindendir.''

 

Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesinin kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında geldiğine dikkat çekilen açıklamada, ''Erken tanı ile önlenebilir kanserlerin tarama programlarına alınması ve uygulamanın başlatılması, eğitim yoluyla halkın bilinçlendirilmesi ve kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasına yönelik tarama programları uygulayan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri'nin (KETEM) çalışmaları ile ülkemizdeki kanser oranı ve yakalanma riskini en aza indirmek hedeflenmektedir'' denildi.

 

Kanser hastalığının erken teşhis edilmesinin tedavi başarısını çok yüksek oranda etkilediği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Bu bağlamda erken teşhis, kanserin temel ilkelerinden biri olup basit taramalarla bazı kanser türlerinin (meme, rahim boynu, kalın barsak, prostat..gibi) tanısı konulabilmekte ve tedavisi çok yüksek oranda sağlanabilmektedir. Amacımız; halkımızı kanser, kanserin nedenleri, belirtileri, kanserden korunma,erken tanı ve tarama bilinci konusunda bilgilendirmek, kadınlarımızın düzenli aralıklarla meme ve rahim ağzı kanserleri tarama programlarından faydalanabilmelerini sağlamak, kanserde erken teşhisin önemini vurgulamak, kanser olan hastaların yaşam sürelerini ve kalitesini artırmak, gelecek nesillere kansere neden olan risk etkenlerini anlatmak ve önlem almak.''

 

Açıklamada, bu amaç doğrultusunda ''4 Şubat Dünya Kanser Günü'' dolayısıyla sosyal etkinlikler düzenlenerek halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesinin hedeflendiği kaydedildi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri