Darüşşafaka Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Uzmanı Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, rehabilitasyonun, tıbbi robot teknolojisinin kullanıldığı en yeni alanların içinde yer aldığını ifade ederek,
"Lokomat Pro" adlı teknolojik robotun, yürüme yeteneğini kısmen ya da tamamen kaybetmiş olan hastalara yeniden bu yeteneği kazandırabilmek için kullandıkları bir teknoloji olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Kalyon, yaptığı yazılı açıklamada, tıp teknolojisinin hem hastaların, hem de fizyoterapistlerin yüzünü güldürecek cihazlar üzerinde çalışmaya devam ettiğini ve bu kapsamda "Robotik Yürüme Sistemi"nin (Lokomat) geliştirildiğini vurguladı.
"Lokomat"ın en yeni modelinin "Lokomat Pro" olduğunu ve bu sitemin hastanın yürüme yeteneğini kazanması için rehabilitasyon programlarında önemli yer tuttuğuna işaret eden Kalyon, şu bilgileri verdi:
"Rehabilitasyon, robot teknolojisinin kullanıldığı en yeni alanlardan biri. Lokomat Pro, yürüme yeteneğini kısmen ya da tamamen kaybetmiş olan hastalara yeniden bu yeteneği kazandırabilmek için kullandığımız bir teknoloji. Bu teknoloji sayesinde beyin ya da omurda oluşan hasar nedeniyle felç olan, hareket yeteneğini kısmen kaybeden hastaların rehabilite edilmesinde ve bu yeteneklerini yeniden kazanmasında robot teknolojisinden faydalanmaktayız. Hastalar karşılarına konan aynada yürürken kendilerini görüyor ve derin duyu sayesinde yürüdüklerini hissedebiliyor. Normal yürümede beyne giden uyarılar, bu yürümede de benzer şekilde gitmiş oluyor. Bu sistem olmadan önce hastalara yürüme teknikleri yaptırılıyordu. Bu sistemin uygulanmasıyla birlikte yürümeye çok benzeyen hareketi yaptırma imkanı bulunuyor. Bacaklardan beyne doğru uyarılar gönderiliyor ve hasta yürüyebildiğini görüyor. Tedavi yaklaşık bir saate yakın sürüyor. Bu tedaviyi Elle ya da bir başka şekilde uygulamak mümkün değil. Tedavi süresi hastadan hastaya çok değişebilir. Hasta ne kadar erken bu tedavilere başlarsa tedavi de o kadar kısa sürede olumlu etki gösterir. "
Cihazın, Türkiye'de daha çok merkezde bulunması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon, diğer bir sorunun da "Robotik Yürüme Sistemi"nin Sgk tarafından henüz tanımlanmaması olduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Tunç Alp Kalyon'un yazılı açıklamasında, "Lokomat" Türkiye Distribütörü Elsa Ortopedi Firması yöneticisi Hüseyin Yaraneri'nin konuyla ilgili görüşlerine de yer verildi.
Yaraneri, "Lokomat"ın geliştirme çalışmalarına 1993 yılında başlandığını kaydederek, cihazın 2000 yılından itibaren kliniklerde hastaların rehabilitasyonunda kullanıldığını ifade etti.
Şu anda dünyada yaklaşık 50 ülkenin fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniğinde "Lokomat" bulunduğunu vurgulayan Yaraneri, sanatçı İbrahim Tatlıses'in tedavisinin sürdüğü Almanya'nın Münih kentinde bulunan Murnau Kliniği'nde de bu cihazın bulunduğunu belirtti.
Dünya genelinde 350 cihazın kullanımda olduğunu kaydeden Yaraneri, Türkiye'de ise Nevşehir Kozaklı Devlet Hastanesi, Trabzon Maçka Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, Ankara Fizik Tedavi Merkezi, İstanbul 70. Yıl Fizik Tedavi Hastanesi, Romatem Samsun ve Kocaeli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastaneleri, İstanbul Darüşşafaka Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ve İstanbul Darülaceze olmak üzere toplam 9 adet cihaz bulunduğu bilgisini verdi.
İsviçre'deki Hocoma Firması'nın AR-GE bölümünde her yıl yürüme rehabilitasyonunun daha etkin hale getirebilmesi için çalışma yapıldığına değinen Yaraneri, cihazdaki hastanın vücut ağırlığının azaltılması işleminin artık elektronik yapılabildiğini bildirdi.