Trabzon'dan uyarı geldi! Plastiğe dikkat...

 Plastik içeren gıda ambalajlarının sağlık açısından taşıdığı riskler sebebiyle ambalajın altındaki numaralara göre kullanımına dikkat edilmesi gerektiği bildirildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim

 Plastik içeren gıda ambalajlarının sağlık açısından taşıdığı riskler sebebiyle ambalajın altındaki numaralara göre kullanımına dikkat edilmesi gerektiği bildirildi.
 
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Karagüzel,, çevresel faktörler, hormon ve tarım içerikli ilaçlar, boyalar, deterjanlar, ıslak mendiller, bazı kozmetik ürünler, biberonlar, plastik içeren gıda ambalajları ile oyuncak gibi endokrin bozucuların, ergenlik ile büyümeyi olumsuz etkilediğini söyledi.
 
Endokrin bozucuların hormonal sistemin gelişimini ve fonksiyonunu bozan maddeler olduğunu dile getiren Karagüzel, "Yapılan araştırmalarda ergenlik başlama yaşının erkene kayması ve tamamlanma süresinin uzamasında çevresel faktörler ile özellikle endokrin bozucuların etkisine yönelik bulgulara rastlandı" ifadesini kullandı.
 
Endokrin bozucuların vücutta başta üreme sistemi olmak üzere birçok organ üzerinde olumsuz etkisi olduğuna dikkati çeken Karagüzel, "Özellikle gebelik döneminde anne karnındaki fetüs ile ilk 1 yaş ve ergenlik döneminde endokrin bozucular daha hassastır. Endokrin bozucuların etkileri nesiller boyu sürebilir" dedi.
 
- "Ambalajsız su ve yiyecek tercih edilmelidir"
 
Prof. Dr. Karagüzel, endokrin bozuculardan olan plastik içeren gıda ambalajlarına özellikle dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Plastik ambalajların üzerinde yazan numaralar çok önemli. Kullandığımız bütün plastik eşyaların altında üçgen işareti var. Üçgenin içerisinde de numaralar yazılı. Bu numaralar, ürün bizim için yararlı mı, değil mi onu gösterir. Bu yüzden bu numaralara dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle 3, 6 ve 7 ile numaralandırılmış plastiklerden uzak durulmalıdır. Bunlar sağlık açısından risk taşırlar" diye konuştu.
 
Ergenlik bozukluğu yaşanmaması ve büyümenin olumsuz etkilenmemesi için başta plastikler olmak üzere bazı malzemelerin yapımında kullanılan kimyasal madde olan BPA'ya da dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Karagüzel, sözlerini şöyle tamamladı:
 
"BPA ile astarlanmış konserve içindeki gıdalar, plastik oyuncaklar, 'BPA yüzde 0' ibaresi bulunmayan biberonlar kullanılmamalıdır. Ambalajsız su ve yiyecek tercih edilmelidir. Bir şeyler yemeden önce ve ambalajla temastan sonra eller yıkanmalı, plastik gereçler yerine paslanmaz çelik çatal, kaşık tercih edilmelidir. Plastik maddelere sarılı saklanan ürünlerin mikrodalga fırında ısıtılmaması, plastik şişelerdeki anne sütü ve mamaların mikrodalga ile temasının engellenmesi, seramik kapların tercih edilmesi gerekir.''

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri