Turşu kansere mi neden oluyor?

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Teomete, tütsülenmiş, salamura edilmiş, turşu şeklinde tüketilen gıdaların kansere neden olabileceğini belirtti. Dr. Teomete, kanserden korunmada en önemli yö

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Teomete, tütsülenmiş, salamura edilmiş, turşu şeklinde tüketilen gıdaların kansere neden olabileceğini belirtti. Dr. Teomete, kanserden korunmada en önemli yöntemin sigara içmemek ve sigara dumanına maruz kalmamak olduğunu da belirterek, bazı mesleklerin kanser riski altında olduğunu söyledi.
 

Kanser hastalığından korunma yöntemleri hakkında bilgi veren Tıbbi Onkoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Teomete, kanserin genellikle birden fazla sayıda etkene bağlı olarak ortaya çıktığını belirtti. Dr. Teomete, "Bazen tek etken bile kanser oluşturabilir. Genetik yatkınlık bazı kanserlerin oluşma sebebi olabilir. Örneğin ailesel meme kanserleri, bazı kolon kanseri çeşitleri, yumurtalık kanserlerinin bir bölümü genetik yatkınlık sonucu oluşur. Ancak kanser hastalarının önemli bir bölümünde
kansere yatkınlık olmaz. Çevresel faktörler sonucu oluşur. Örneğin radyasyon ve sigara kesin olarak kanser yaptığını bildiğimiz çevresel etkenlerdir. Bunların dışında asbest, arsenik, çeşitli virüsler, çeşitli plastik madde bileşenleri, bazı bakteri enfeksiyonları da kansere neden olabilirler" dedi.


Kanserde beslenmenin çok önemli olduğuna dikkat çeken Dr. Teomete, "Doğal olarak hazırlanmamış, tütsülenmiş, salamura edilmiş, turşu şeklinde, tüketilen gıdalar kansere neden olabilirler. Bir gıda maddesi ne kadar çok işlemden geçirilerek hazırlanıyorsa risk o kadar artmaktadır. Besinlerimizi doğal mevsimlerinde ve mümkün olan en taze halleriyle tüketmemiz riski azaltacaktır" diye konuştu.


Bazı mesleklerin kanser bakımından riskli olduğunu kaydeden Dr. Teomete, "Maden ocaklarında çalışanlar, asbetle ilgili üretim yapanlar, radyasyona maruz kalınan meslekler, nikel-krom gibi maddelerle temas eden sektör çalışanları, PVC üretim sektörü, yoğun hava kirliliğine maruz kalanlar, odun ateşi de dahil olmak üzere dumana maruz kalanlar kanser riski altındadırlar. Ülkemizde Kapadokya bölgesi hariç hiçbir bölgemizde dünya bilgilerine aykırı sıklıkta bir kanser türü ya da türleri görülmemektedir.


Avrupa'da ya da Amerika'da görülme sıklığı ve tipleri neyse hemen hemen yurdumuzda da aynı paralellik içerisindedir. Kapadokya bölgemizde ise sık bir şekilde akciğer zarı kanseri (mezotelyoma) görülmektedir. Bunun sebebi de o bölgedeki toprakta bulunan asbesttir" şeklinde konuştu.


Kanserden korunmak için sigara içilmesinin şart olduğunu ifade eden Dr. Teomete, "Sigara içmemek ve sigara dumanına maruz kalmamak toplum bazında en önemli korunma yöntemidir. Sigara günümüzde kansere bağlı ölümlerin 1. sırada nedenini oluşturur. Maalesef kadınlarda da sigaraya bağlı ölüm sıklığı artmaktadır. Bunun dışında dengeli ve taze ürünlerle beslenmek, sebze ve meyveleri doğal mevsimlerinde tüketmek, gereksiz radyasyondan kaçınmak, bulaşıcı hastalıklardan korunmak için kişisel hijyene dikkatetmek, evlerimizde mümkün olduğunca az kimyasal madde kullanmak, deterjanlarla temas eden ürünleri iyi durulamak, doktor bilgisi dışında ilaç kullanmamak. Tabii ki düzenli olarak sağlık kontrolü yaptırmak kanserden korunmada yararlı olacaktır" dedi.
 

Günümüzde kanser tedavilerinin en modern tekniklerle yapıldığını ifade eden Dr. Teomete, "Ameliyatla hastalıklı bölgenin çıkarılması (cerrahi tedavi), kanserin ilaçla tedavisi (radyoterapi), akıllı molekül tedavisi (hedeflenmiş tedaviler) ana tedavi yöntemleri olup, çoğunlukla hastalarımızda bunlardan bir ya da birkaçı birlikte kullanılmaktadırlar. Günümüzde Trabzon'da tüm bu tedaviler en modern tekniklerle ve tam olarak uygulanabilmektedir" diye konuştu.

KARADENİZ BÖLGESİ'NDE KANSER SIKLIĞI KESİNLİKLE SÖZ KONUSU DEĞİL
Dr. Teomete, kanser sıklığı bakımından Karadeniz'de bir artış yaşanmadığına dikkat çekerek, "Ülkemizde son yıllarda kanserli hastaların kayıtları çok sistematik bir şekilde tutulmaktadır. Kanser istatistiklerimiz artık sağlıklı bilgiler sunmaya başlamıştır. Kanser sıklığında Karadeniz Bölgesi'nde bir artış olduğu kesinlikle söylenemez" dedi.
 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri