Umut Trabzon'da

Trabzon'da bulunan Türkiye'nin tek ruhsatlı kök hücre merkezi, Allogeneik(Halka açık) kordon kanı bankasını kurdu. Böylece kanserle savaşta kullanılan kök hücreler saklanabilecek, ayrıca milyarlarca lira harcayarak ilik nakli için yurt dışında sıra bekley

Trabzon'da bulunan Türkiye'nin tek ruhsatlı kök hücre merkezi, Allogeneik(Halka açık) kordon kanı bankasını kurdu. Böylece kanserle savaşta kullanılan kök hücreler saklanabilecek, ayrıca milyarlarca lira harcayarak ilik nakli için yurt dışında sıra bekleyen yüzlerce hasta için de yeni bir umut olacak.

Türkiye'nin ilk ve tek biyoteknoloji merkezi olan ve KTÜ Teknoloji Geliştirme bölgesinde kurulan ATİ Teknoloji Hücre ve Gen Tedavi Merkezi, sağlıkta dev bir adım daha attı. Otolog(kişiye özel) bankacılık yanında İlk kez Allogeneik(Halka açık) Kordon kanı bankası kuran merkezi, kanser hastalarına yeni, bir umut daha verdi.

KANSERLE SAVAŞTA ÖNE GEÇTİK

Merkez Genel Müdürü Prof Dr Ercüment Ovalı, kordon bağının önemine değinerek, "Kanserle savaçta, kendine ait değil, başkasına ait kök hücreler daha etkilidir. Bu başkasına ait kök hücreler Kordon Kanı kök hücrelerden elde edilirse sonuç daha iyi ve daha avantajlıdır. Bu da, kanserle savaşta kullanılması tavsiye edilen başkasına ait kök hücrelerin kordon kanından olmasını ön plana çıkartmaktadır. Bu nedenle kordon kanı bankacılığı büyük önem taşımaktadır." dedi.

GELECEĞİNİZİ ÇÖPE ATMAYIN
Prof. Dr. Ovalı, kordon bağını tanımlayarak şunları söyledi: "Anneyle rahimdeki bebek arasında bulunan, gebelik boyunca bebeğin besin ve oksijen gereksinimini sağlayan göbek kordonundan doğum sonrasında toplanabilen kandır. Kordon anneden kanı alır, içindeki yiyecekleri besin maddelerini emer ve kendi içersinden geçirerek bebeğe iletir. Bebeğin anne karnında beslenmesini ve büyümesini sağlar. Bebek doğduktan sonra bebek kordonu kesilir, bu anneden kopar ve çöpe atılır. Oysa bunun içerisinde bol miktarda kök hücre vardır. Bu nedenle çocuğunuzun ve ülkemizin geleceğini çöpe atmayın. Kordon kanını saklatın. "

200'ÜN ÜZERİNDE BAŞVURU VAR
Alogeneik bankacılık yapan ruhsatlı tek banka olduklarını ifade eden Ovalı, “ Halka açık bankacılık yapmamız nedeniyle tüm bankalardan farklıyız. 36 bin kordon kanını 15 yıl saklayabiliyoruz. Ve hedefimiz 2 yıl içinde 10 bin kordon kanına ulaşmaktır. Türkiye'de her yıl yüzlerce kemik iliği nakli bekleyen hasta ihtiyacına cevap verebileceğiz. Bu insanlar ülkemizde bulamadıkları iliği, yurt dışında aramak zorunda kalmaktadırlar” dedi.
Ovalı, şu ana kadar da 200'ün üzerinde bankaya başvuru olduğunu vurgulayarak, bir hastanın da banka sayesinde ilik nakli yapılarak kurtarılacağını söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri