Araştırma sonuçları, hayvanlarda olumlu sonuç verdiği gözlenen kalori azaltma yönteminin, insanlarda da işe yarayabileceğini gösteriyor.
1930'lu yıllarda yapılan deneyler, günlük kalori alımı azaltılan laboratuvar hayvanlarında kanser, diyabet, ve kalp hastalığı riskinin azaldığını gösteriyordu ama bugüne dek yapılan araştırmalarda, kalori alımını azaltmanın ömrü uzattığına ilişkin yeterli kanıt bulunamamıştı. Uzmanlara göre, ömrün uzamasının avantajlarından yararlanılabilmesi için, günlük kalori alımının yüzde 60 kadar daha azıyla sınırlanması gerekiyor.
Lousiana Üniversitesi, iki maymun üzerinde 17 yıldır bir çalışma yapıyordu. Üniversitedeki bilim adamları çıkan sonuçların insanlar için de geçerli olduğunu savundu. Günde 2500-3000 kalori yerine 1500-1900 kalori alan kişilerde kalp, diyabet ve kanser hastalıklarının riski düşüyor ve 4.5 yıl daha uzun yaşama avantajı elde ediliyor.
Uzmanlara göre az yemek vücutta hücrelerin bozulmasına sebep olan "servest radikallerin" daha az üretilmesini sağlıyor. Aynı zamanda tiroid hormonu salgısı da azalıyor. Buna bağlı olarak dokuların yaşlanması yavaşlıyor. Kalori azaltılması ve yeni tedavi yöntemleriyle de 10-15 sene fazla yaşamak mümkün görünüyor.