Yaz aylarında Omega 3 mutlaka tüketilmeli

Her yaşta gerekli olan Omega 3 yağ asitleri, özellikle gelişim çağındaki çocuklar için çok önemli. Yaz aylarında da düzenli tüketilmesi gereken Omega 3 yağ asitleri, çocukların zihinsel ve fiziksel gelişiminde önemli rol oynuyor.

Omega 3 yağ asitleri, başta balık olmak üzere bazı sebzelerde de bulunan esansiyel yağ asitleridir. Esansiyel oldukları için vücutta sentezlenemezler ve mutlaka dışardan alınmaları gerekir. Hayvansal kaynaklı Omega 3 yağ asitleri EPA ve DHA içerirler. Günlük enerji alımının %0,5’i Omega 3 yağ asitleri tarafından karşılanmalıdır.

Omega 3 yağ asitleri sağlık için gereklidir

Omega 3 yağ asitleri olan EPA ve DHA vücutta en çok beyin ve retinada bulunur. Anne karnındaki gelişim döneminde, beyin, sinir sistemi ve retina gelişiminde; okul başarısı, zeka, okuma, yazma, konsantre olma ve anlama becerilerini artırmada, bağışıklık sistemi ve kemiklerin güçlenmesinde diyette yeteri kadar Omega 3 yağ asidinin bulunması gereklidir.



“Yazın balık yağı içilmez” sözü bilimsellikten uzaktır.

Vücudun üretemediği ve mutlaka dışarıdan alınması gereken omega 3 yağ asitlerinin mevsimsel kullanılması veya ara verilmesi ile ilgili önyargılar gerçeği yansıtmamaktadır. Yaz aylarında kullanımının sakıncalı olduğunu gösteren hiçbir bilimsel veri olmadığından bu aylarda kullanımında kısıtlama yoktur. Bu önyargı D vitamin ihtiyacının farklı kaynaklardan sağlanması üzerine oluşmuştur. D vitaminin en önemli kaynağı güneş ışığıdır. Besin olarak sadece yağlı balık ve balık karaciğer yağında, az miktarda ise kırmızı et ve yumurtada bulunur. Kemik gelişimi, bağışıklık sistemi ve metabolizma için önemli görevleri bulunan D vitamini ihtiyacı güneş ışığının daha az olduğu kış döneminde balıktan karşılanırken yaz döneminde ise gün ışığının bu ihtiyacı giderdiği, dolayısıyla balık yağına gerek olmadığı algısı gelişmiştir. Ancak balık yağlarının vücudumuzun ihtiyacını karşıladığı asıl madde omega-3 yağ asididir. Bu nedenle yaz-kış balık yağı tüketimi gereklidir.



Yeteri kadar balık tüketilmediğinde, yaz aylarında da Omega 3 desteği ihmal edilmemelidir

Düzenli olarak haftada iki kez balık tüketilmiyorsa, Omega 3 yağ asitleri eksikliği ile karşılaşabilirsiniz. Düzenli balık tüketiminde de balıkların çiftlik balığı olmamasına dikkat etmek gerekir. Deniz balıklarının da ağır metal ve su kirliliğinden etkilenmemiş olması önemlidir. Aksi takdirde civa gibi toksik metaller vücutta birikebilir. Türkiye’de balık tüketimi son derece azdır. 



Kokusuz, tek kullanımlık kaşık formunda balık yağı ile yaz aylarında da Omega 3 desteğini ihmal etmeyin

Omega 3 yağ asitleri takviyesi kullanılırken dikkat edilecek olan en önemli konu kalitedir. Balık yağının kokusu özellikle çocuklarda neredeyse balık yemekten bile uzaklaştıracak kadar kötü olabilir. Bu durumda, balık yağı içmek hem anne hem de çocuklar için eziyet haline dönüşebilir. Günümüzde gelişen teknoloji ile kokusuz balık yağı üretilebilmektedir. Ayrıca şişe formunun dışında tek kullanımlık kaşık formunda olan, ülkemizde üretilip, Amerika dahil dünyanın pek çok ülkesine ihracatı yapılan ürünler piyasada bulunmaktadır. Tek kullanımlık kaşık formu her mevsim taşıma ve kullanım kolaylığı sağlaması nedeniyle tatilde de balık yağının içilmesini kolaylaştırır. Balık yağının formülü ve alınması gereken miktarı tam olarak karşılaması da önemlidir. IFOS kalite güvencesi de mutlaka aranmalıdır, çünkü bu uluslararası güvence ile balık yağının saf olduğu, içinde hiçbir kimyasal zararlı maddenin bulunmadığı ispatlanmış olur.





 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri