Diyetisyenlerden Sayın, yaz dönemi beslenmesinde en önemli noktaların bol sıvı almak ve az yağlı gıdaları tercih etmek olduğunu belirterek "Daha çok sindirimi kolay hafif bol su içeren gıdaların yenilmesi bizim için önemlidir.
Yine ısınan havalar vücudumuza su, sodyum, potasyum gibi mineral kayıplarına neden olur. Bu nedenle bol sıvı alınmalıdır. Sıvı gıdaların tüketimi yaz döneminde büyük önem taşıdığı için alkollü ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.
Bunun yerine daha çok soda, ayran, su gibi içecekler tercih edilebilir. Bu mevsimde özellikle soğuk çorbalar, sebze yemekleri, yoğurt, cacık, komposto, sütlü tatlı, salata ve benzeri gıda yazın bol bol tüketilmelidir diyoruz. Öğün atlamayın mutlaka ara öğün ekleyin diyoruz. Yaz dönemi beslenmesinde yine kış döneminde olduğu gibi ara öğün eklenmesinin istenildiği bir dönemdir ki bu dönemde diğer sebze ve meyvelerdeki çeşitlilik biraz daha artar.
O yüzden ara öğünlerde mutlaka meyve sebze eklemeleri yapılmasını istiyoruz. Yağlı fazla yemeyin diyoruz." Yağlı besinlerin yaz aylarında fazla yenilmesinin insanları daha çok rahatsız edebildiğini anlatan Sayın, sözlerine şöyle devam etti: "Bu dönemde işlenmiş gıdalardan elimizden geldiğince uzak dursunlar istiyoruz. Yine şekerli gıdaların tüketiminde dikkat diyoruz. Şerbetli gıdalar yerine, sütlü tatlıları, dondurmaları, mevsimdeki sebze meyveleri zaten tercih etmesi günlük gereken miktarı karşılayacaktır.
O yüzden kişilerin aslında ellerinden geldiğince havalarda ısındığı için bol bol hareket etmeleri yine aynı şekilde daha çok, şeker oranı daha az olan meyvelerimizi tercih etmeleri, ana öğünlerini tam yapmaları, bir iki saat sonra ara öğün yapmalarını ve bol sıvı tüketmeleri yaz ayları için yeterli olacaktır."
"BESİNLERİ UYGUN KOŞULLARDA SAKLAYIN"
Yaz aylarında özellikle kızartmanın istenilen yemek çeşitlerinden biri olduğunu ifade eden Sayın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kızartmaya ilgi biraz daha artar. Kızartmaları bitkisel ve hayvansal kaynaklı yağla yapmak yerine mangal ve ızgarada sebze şeklinde yapma hem kişilere daha çok doygunluk eşiğini artıracak hem de zararlı mikroorganizmaların vücuda girmesini engelleyecektir.
Bu yüzden dediğimiz gibi pişirme yöntemlerine de dikkat edilmesi gerekiyor. Yine yaz aylarında en büyük karşılaştığımız problemlerden bir tanesi besin zehirlenmesidir. Bunun nedeni mikroorganizmaların sıcak koşullarda çok daha hızlı ürüyebilmeleridir. O yüzden kişilerin ellerinden geldiğince hazırladıkları yemekleri uygun şekillerde saklamaları gerekiyor buna da dikkat edelim.