Yaz Hastalıklarına Dikkat! Sağlıklı Bir Yaz İçin Alınması Gereken Önlemler

Uzmanlar yaz hastalıklarına karşı dikkatli olunması konusunda uyarılarda bulunuyor. İşte yaz hastalıklarına karşı almanız gereken önlemler haberimizde...

Yaz aylarında okulların tatil olması, yıllık izinlerin artması ve sıcak hava nedeniyle açık havada geçirilen sürelerin uzaması, çeşitli sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Özellikle böcek ısırması, yılan sokması, güneş veya sıcak çarpması gibi durumlar bu dönemde daha sık görülüyor. Ayrıca, bağırsak enfeksiyonları ve ishal vakalarında da artış yaşanıyor.

Yazın sıcaklık nedeniyle vücudun büyük kısmının açıkta kalması, genellikle kısa kollu ve şort gibi giysilerin tercih edilmesi; tatarcık, arı, sivrisinek gibi böceklerin sokmalarını kolaylaştırıyor. Bu durum, alerjik reaksiyonlara ve bazı ciddi hastalıklara yol açabilir. Böcek ısırıklarına karşı lokal tedavi genellikle yeterli olurken, sıtma ve tatarcık humması gibi hastalıklar özel tedavi gerektirir ve bu hastalıklar bölgeye özgü olabilir.

Yaz aylarında sıcaklık artışı nedeniyle insanların vücutlarından buharlaşma ve terleme yoluyla çok miktarda sıvı kaybettiği bilinmektedir. Bu sıvı kaybını telafi etmek için alınan sıvılar, yaz hastalıklarının bir diğer nedenidir. Özellikle kaynağı bilinmeyen, açıkta satılan veya denetimsiz içme suları ve bu sularla yıkanmış sebze ve meyveler, besin zehirlenmelerine yol açabilir. Tifo, paratifo, viral hepatit ve yaz ishalleri de bu şekilde bulaşır.

Artan sıcaklık, yiyeceklerin daha çabuk bozulmasına neden olur. Yaz aylarında yiyecekler pişirilmiş olsalar bile mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Sıcakta kalan ve özellikle açıkta satılan yiyecekler, mikrop taşıyan sineklerin konma riski ve mikropların proteinli gıdalar üzerinde daha kolay üremesi nedeniyle adeta zehirli hale gelebilir. Özellikle sütlü ve mayonezli yiyecekler, et ve krema gibi gıdalar bu açıdan yüksek risk taşır.

Yaz aylarında açıkta satılan yiyeceklerden uzak durulmalıdır. İçeceklere atılan buzların temiz suyla yapılıp yapılmadığı bilinmediğinden, buz tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Serinletici bir şeyler içmek istendiğinde, sonradan buz atmak yerine, ağzı kapalı olarak soğutulmuş içeceklerin tercih edilmesi daha doğru olacaktır. Ayrıca, açıkta satılan lahmacun, buzdolabında saklanmayan kıyma, süt, yoğurt, kaymak ve krema gibi yiyecekler yazın oldukça tehlikelidir. Her şeyden önce, yiyeceklerin taze olmasına ve paketli ürünlerde son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edilmelidir.

Sağlıklı bir yaz geçirmek için bu önlemleri alarak, hem kendinizi hem de sevdiklerinizi koruyabilirsiniz. Unutmayın, yazın keyfini çıkarırken sağlığınızı ihmal etmeyin.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri