Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ziya Tay, bir çok hastalığa zemin hazırlayan sigaranın ülkemizde her yıl 100 bin kişinin ölümüne neden olduğunu belirtip, önlem alınmaması halinde 15 yıl sonra bu rakamın 240 bin olmasının beklendiğini söyledi.
Manisa İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Forum Magnesia Alışveriş Merkezi'nde, stand açıp, vatandaşları sigaranın zararları konusunda bilgilendirdi, bir yandan da vatandaşların akciğer solunum ile karbonmonoksit ölçüm testleri yapıldı. Özellikle karbonmonoksit ölçüm testinde yüksek değerler çıkan vatandaşlar ise şaşkınlık yaşayarak sigarayı bırakmak için Manisa İl Halk Sağlığı Sigarayı Bırakma Birimine kayıt yaptırdı. Stantta ayrıca sigaranın zararlarını konu alan broşürler de dağıtıldı. Burada açıklama yapan Manisa Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Ziya Tay, sigaranın içinde 4 binden fazla kimyasal madde bulunduğuna dikkati çekip, kimyasal maddelerden 81'nin direk kansere neden olduğunu söyledi.
Türkiye'de 15 yaş üzeri nüfusta yaklaşık 15 milyon kişinin tütün kullandığını vurgulayan Dr. Tay, "Ülkemizde tüm ölümlerin yüzde 23'ü, tütüne bağlı hastalıklar sebebiyle olmaktadır. Akciğer kanserinden, kalp hastalıklarına ve inme gibi çok ciddi birçok hastalığa zemin hazırlayan sigara, ülkemizde yılda 100 bin kişinin ölümüne neden oluyor. Eğer önlem alınmazsa bu sayının 2030 yılına gelindiğinde yılda 240 bin olması bekleniyor. Sigarayı bırakmak tiryakilere imkansız gibi gelmekle beraber bunu başaran milyonlarca kişi var. Kişi yeterki bırakmak istesin. Eğer kişi isterse uzman bir kişinin de vereceği destekle sigarayı bırakabilir" diye konuştu.
"DÜNYADAKİ ÇOCUKLARIN YARISI SİGARA DUMANINA MARUZ KALIYOR"
Dr.Tay, sigarayı içenler kadar sigara dumanına maruz kalanlarında tehlikede olduğunun altını çizip, "Sadece tütün kullanımı değil, dumanına pasif maruz kalmakta her yıl dünyada 600 bin insanın ölümüne sebep olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü'nün tahminlerine göre, 700 milyon çocuk yani dünyadaki çocukların yarısı sigara dumanına maruz kalmaktadır. Toplumu pasif sigara dumanının zararlarından korumanın yegane yolu sigara kullanımının bütün kapalı alanlarda yasaklanmasıdır" dedi.
GEÇEN YIL 52 BİN 494 DENETİM YAPILDI
İl genelinde kapalı alanlarda sigara içilmesini önlemek için denetim yapan toplam 22 ekibin olduğunu ifade eden Dr. Tay, geçen yıl il genelinde 52 bin 494 işyerini denetlediklerini açıkladı. Denetimler hakkında bilgi veren Tay, şunları söyledi:
"Bu denetimlerde kapalı alanda Tütün ve Tütün Ürünlerinin tüketilmesi yasağına uymayan 426 kişiye kişi başı 91 TL para cezası uygulandı. Ayrıca kapalı alanlarında tütün ve tütün ürünlerinin tüketilmesine izin veren 508 işletmeye para cezası kesildi. Sigara bırakma polikliniklerimize müracaat eden 1082 kişiye ilaçla tedaviye başlanmış, 516 kişiye sadece danışmanlık hizmeti verilmiştir. Geçen yıl 318 kişinin sigarayı bıraktığı tespit edilmiştir. Ayrıca, sigarayı bırakma ilaçları Şubat ayı sonu itibariyle ücretsiz olarak dağıtılmaya başlanacak."
Stantta, gün boyu 200 kişi akciğer solunum ile karbonmonoksit ölçümü yaptırırken, 80 kişi ise sigarayı bırakmak için başvuruda bulundu.