Bartın Ziraat Odası Başkanı Rüştü Civak, Bartın’da tarımı geliştirmek için önce domuzların ürünlere zarar vermesinin önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Köylerde büyük mağduriyetler yaşandığını kaydeden Civak, çiftçileri tarımdan uzaklaştıran ve üretimi düşüren sorunun çözümü için tel örgü uygulaması istedi.
Bartın Ziraat Odası Başkanı Rüştü Civak, Bartın’da sayıları her yıl giderek artan domuzların tarımsal üretime büyük zarar verdiklerini belirterek, birçok çiftçinin bu yüzden tarım yapamadığını söyledi.
Domuzların en çok orman köyleri için tehlike yarattığını ifade eden Civak, “Tarlaların yanı sıra bahçelere kadar geldiler. Seraların içine de giriyorlar. Mısır, buğday, sebze, meyve ne bulurlarsa yiyorlar. Tehlike sadece orman köyleri için geçerli değil köylerimizin birçoğunda bu sıkıntı yaşanıyor. Domuzlar çiftçilerimizin korkulu rüyası ve bu sorunla başa çıkılamıyor. Bu da tarımsal üretime olumsuz etki yapıyor” dedi.
Tarımsal üretimi artırmaya dönük birçok destekleme olmasına rağmen tarımın istenilen düzeyde olmamasında yabani hayvanların da önemli rolünün bulunduğunu belirten Civak, özellikle domuzlar konusunda mutlaka önlem alınması gerektiğini söyledi.
“Bu engeli ortadan kaldırmak lazım “
Tarım ve hayvancılık destekleri konusunda çiftçileri bilgilendirmeye çalıştıklarını belirten Civak “Çiftçilerimizin birçoğu bu desteklerden yararlanmıyor. Bazıları haberi olmadığı için bilmiyor, almıyor. Bazıları da bilse de başvurmuyor. Bunun sebepleri arasında da domuzlar var. Destek alacak, tarım yapacak ama sonra domuzlar gelecek ne var ne yoksa silip süpürecek. Dolayısıyla domuz sorunu Bartın’da tarımın gelişmesinin önünde çok büyük bilgi engeldir” şeklide konuştu.
Sorunun çözümü için Orman Müdürlüğüne tel örgü önerisinde bulunan Civak “Orman Müdürlüğümüz bizi domuzlardan korumak için ormanı bölsün, tel çekerek önlem alsın. Karayolları nasıl şehirlerarası yollarda yabani hayvanlar yollara çıkmasın diye tel örgü sistemi ile önlem alıyorsa bunu burada Orman Müdürlüğümüz de yapabilir. Domuzların geçiş yolları belli. Bu önlemi almak zorundayız. Bu sorun avcılıkla da çözülmez. Zaten domuz avı yasak. Tarımı geliştirmek için önce domuzları yok etmek lazım. Tarımdan bahsederken bu sorunları da bilmek lazım” dedi. Merkeze bağlı Kutlubeydemirci köyünde çiftçilik yapan 72 yaşındaki İsmail Civak da bu dertten mustarip olduklarını belirterek, “Eskiden domuz ve karga vurana ödül verirlerdi. Domuzlar ürünlerimizi büyük zararlar veriyorlar. Aynı şekilde kargalar da mısırlarımızı ve ayçiçeklerimizi yiyorlar” ifadesini kullandı.