1146 belediye tarih oldu

Nüfusu 2 binin altına düşen 863 belde ile büyükşehirlerdeki 283 ilk kademe belediyesi olmak üzere 1146 belediye kapandı. İstanbul'un tarihi Eminönü ilçesi de muhtarlık oldu.Belediyeler Yasası'yla ilgili görüşmeler, CHP'nin engelleme manevraları ve çetin t

Nüfusu 2 binin altına düşen 863 belde ile büyükşehirlerdeki 283 ilk kademe belediyesi olmak üzere 1146 belediye kapandı. İstanbul'un tarihi Eminönü ilçesi de muhtarlık oldu.
Belediyeler Yasası'yla ilgili görüşmeler, CHP'nin engelleme manevraları ve çetin tartışmalarla 14 saati buldu. Samsun'da iki ilçeye birden bağlanan 40 köyün son anda fark edildiği, 700 otel, 240 bin vergi mükellefi bulunan tarihi Eminönü'yü muhtara bağlayan yasa görüşmeleriyle, tam 1146 belediye bir gecede 'buharlaştı', 43 yeni ilçe kuruldu.

Hükümetin yerel seçime yetiştirmek amacıyla alelacele hazırladığı Belediyeler Yasası, bir dizi tartışmayı beraberinde getirdi. Tarihi Eminönü muhtarlığa bağlandı, 11 köyün, yanlışlıkla iki ilçeye birden bağlandığı son anda muhalefetin uyarısıyla fark edildi, bir köy ise hiçbir yere bağlanmadığı için siyasi haritadan silindi. Nüfusu 2 binin altına düşen 863 belde ile büyükşehirlerdeki 283 ilk kademe belediyesi olmak üzere 1146 belediyeyi bir kalemde kapatan yasayla 43 yeni ilçe de kuruldu.

Başbakan Erdoğan'DAN 'REHAVET' BASKINI

Yasa, Meclis'te çetin görüşme sürecine sahne oldu. Muhalefetin engelleme girişimleri ve CHP'nin kapalı oturum manevrasıyla yasanın 2 maddesinin görüşmesi 14 saati buldu. Başbakan Tayyip Erdoğan, gruptaki rehaveti engellemek amacıyla Fenerbahçe maçının ardından sabaha karşı Meclis'e baskın yaptı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin baştan sona Genel Kurul'da oturarak takip ettiği görüşmelerin son 5 saatinde Başbakan da hazır bulundu.

28 MART'TAN ÖNCE ÇIKARMA ÇABASI

Anayasa gereği seçime bir yıl kala yapılan düzenlemeler ilk dönem uygulanamadığından, AKP yasayı 28 Mart'tan önce çıkarmak için acele ediyor. CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, buna karşın yeni düzenlemenin ilk yerel seçimde uygulanamayacağını savundu. Okay, yerel seçim oylamalarının 3 Mart 2009'da yapılacağını, ancak seçim sürecinin 1 Ocak 2009'dan itibaren başlayacağını söyledi.

İLÇESİZ KALAN KÖY SİYASETEN 'SİLİNDİ'

Aceleye getirilen yasadaki bazı 'yasama kazaları', Genel Kurul'da son anda muhalefetin uyarılarıyla fark edildi. Samsun'da 11 köyün yanlışlıkla yeni kurulan iki ilçeye birden bağlandığı anlaşıldı. Hem Canik hem İlkadım belediyesine bağlanan 11 köyle ilgili çizelge değiştirildi. Adana'da Kabasakal ve Karahan köylerinin de yanlışlıkla Aladağ yerine Seyhan'a yazıldığı anlaşıldı. CHP'li Bihlun Tamaylıgil, değişikliklere karşın bir yanlışlığın kaldığını, Samsun'da hiçbir ilçeye bağlanmayan Alibeyli köyünün siyasi haritadan silindiğini söyledi.

AKP'LİLER DE İTİRAF ETTİ: HEDEF MECLİSLER

Büyükşehirlerdeki 283 ilk kademe belediyesinin kapatılmasında asıl hedefin, belediye meclislerindeki muhalif üyeleri azaltarak AKP'li çoğunluğun rahat çalışmasını sağlamak olduğu iddia edildi. Bu hedefi itiraf eden AKP İstanbul Milletvekili Nusret Bayraktar, özellikle İstanbul, Bursa ve Kayseri'de merkezden gelen meclis üye sayısı ile ilk kademe üye sayıları arasında büyük dengesizlik olduğunu söyledi. Mevcut yasaya göre, her ilk kademe belediyesinden ikişer meclis üyesi ile belediye başkanı büyükşehir meclisine gidiyor. İlk kademelerden büyükşehire gönderilecek üye oranını onda bire indiren bir yasa daha önce Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmişti.

140 YILLIK İDAREYE BİR GECEDE TASFİYE

Tarihi ve turistik değere sahip olan bazı beldeler sadece nüfus kriteriyle kaldırılırken, Eminönü, Yenifoça gibi hiçbir kritere uymayan tasfiyeler de tartışmaya neden oldu. 1867 yılında eyalet olarak yerel idaresini kuran Yenifoça, bir gecede bu hakkını kaybetti. CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, 11 belediye meclis üyesinin 10'u CHP'li, 1'i DP'li olduğu için Yenifoça'nın cezalandırıldığını ileri sürdü.

EMİNÖNÜ ÖZAL DÖNEMİNDE BELEDİYE OLMUŞTU

Müzeler ve tarihi mekanlarıyla İstanbul'un kültür ve turizm değeri olan Eminönü, mahalle yapılarak muhtara bağlandı. Yerebatan Sarayı, Topkapı Sarayı, Bábıali, Sultan Ahmet, Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı gibi sayısız tarihi birikimi bulunan Eminönü'nde 700 dolayında otel ve 240 bin vergi mükellefi bulunmasına karşın yerleşik nüfus 32 bini geçmiyor. Eminönü 1984 yılında belediye olmuştu.

YILDA 2 MİLYON TURİST GELİYOR, BELEDİYE DEĞİL

Göreme, Alacahöyük, Turunç gibi belediyeler ise nüfusu 2 binin altına düştüğü için kapatıldı. Mülk alımında Turunç'a ilgi gösteren yabancılar nüfus kriterinde dikkate alınmadı. Muhalefet, 7 bin turistik yataklı Turunç'un yazlık nüfusunun 20 bini aştığına dikkati çekti. Yılda 2 milyon turist ağırlayan Göreme ile tarihi Hitit yerleşimiyle yüzbinlerce turist çeken Alacahöyük belediyeleri de kapatıldı.



İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri