17 yaşında resmen tüccar oldu

Ankara Ticaret Odası'na üye olan 1991 doğumlu Mehmet Emre Gül'ün şirket belgelerine babası Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 'Veli' sıfatıyla imza attı.Hukukçulara göre, Anayasa gereği yargı önünde "sorumsuz ve dokunulmaz" olan Gül, oğluna "muvafakat" verdiği şi

Ankara Ticaret Odası'na üye olan 1991 doğumlu Mehmet Emre Gül'ün şirket belgelerine babası Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 'Veli' sıfatıyla imza attı.

Hukukçulara göre, Anayasa gereği yargı önünde "sorumsuz ve dokunulmaz" olan Gül, oğluna "muvafakat" verdiği şirket faaliyetlerinden sorumlu tutula- mayacak.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile eşi Hayrünnisa Gül'ün, Ankara Ticaret Odası'na (ATO) kayıtlı 17 yaşındaki "mısır tüccarı" ve "internet alışveriş sitesi sahibi" oğlu Mehmet Emre Gül'ün şirket belgelerine "veli" sıfatıyla imza atmaları, hukuki sorumluluklarının ne olacağı sorusunu gündeme getirdi. Bu soru, reşit olmayan bir gencin ortak olduğu şirketin hukuka aykırı faaliyetlerinden üçüncü kişilerin zarar görmesi durumunda önem taşıyor. Görüştüğümüz iki hukukçu, Anayasa gereği yargı önünde "sorumsuz ve dokunulmaz" olan Gül'ün, oğluna "muvafakat" verdiği şirket faaliyetlerinden de sorumlu tutulamayacağını bildirdi.

MEMO'NUN KAYDI:

 ATO Başkanı Sinan Aygün, 23 Nisan resepsiyonunda Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Memo'yu kaydettin mi?" diye takılınca kaydı yaptığını söylemiş, Hürriyet'e de Gül ailesinin veli sıfatıyla sorumlu olduğunu belirtmişti. Ancak Borçlar Hukuku Profesörü Ahmet Kılıçoğlu ile Ticaret Hukuku Profesörü Hikmet Sami Türk, Cumhurbaşkanı Gül'ün şirket ana sözleşmesine "yasal temsilci" sıfatıyla imza attığını belirterek, Gül'ün oğlunun hukuka aykırı işlemlerinden sorumlu tutulmasının "çok güç göründüğü" görüşünde birleşti.

KUSURSUZ SORUMLU:

 Kılıçoğlu'nun görüşü şöyle: "Bu durum, reşit olmayan bir çocuğa ev satın almak gibidir. Sayın Cumhurbaşkanı, veli olarak muvafakat verdi diye şirketin aldığı kararlar nedeniyle üçüncü kişilerin zarara uğraması halinde sorumlu tutulamaz. Bu durumun istisnası, 'ev başkanı' sıfatıdır. Küçükler, kısıtlılar bir başkasına zarar verirlerse, veli sıfatını taşıyanlar gerekli önlemi almadıkları için kusursuz olarak sorumlu tutulur." Kılıçoğlu, şirket faaliyeti kapsamında satılan ürünlerin hukuk dışı satılması veya ithal edilen ürünlerin tüketicilere zarar vermesi halinde ne olacağı sorumuzu ise "Burada da şirket yetkilisi kişiler sorumlu olur. Şirkete karşı dava açılır. Şirket tüzel kişi olarak bu zararı ödedikten sonra dönüp ortaklara rücu edebilir" diye yanıtladı. Prof. Kılıçoğlu, "18 yaşından küçük birinin ortak olduğu şirkette evrakta sahtekarlık ya da vergiyle ilgili sorun olursa ne olur?" sorumuza ise "Reşit olmayan kişilerin de cezai sorumluluğu olabilir. Ama bundan üçüncü kişiler zarar görürse, o zaman ev reisinin sorumluluğu gündeme gelebilir" karşılığını verdi.

ORTAKLAR SORUMLUDUR:

 Ticaret Hukuku Profesörü Hikmet Sami Türk ise 1991 doğumlu Mehmet Emre'nin, reşit olma yaşı 18'e yaklaşmış olmasının yasalar önünde önemli olduğunu vurgulayarak, "Şirketin hukuka aykırı bir eyleminde, mahkeme, bu kişinin ergin olup olmadığını, yani hukuka aykırı fiilin sonuçlarını öngörüp öngörmediğini öncelikle dikkate alır. Dolayısıyla, somut örneğimizde Cumhurbaşkanı'nın veli olarak imza atması, oğlunun hukuka aykırı işlemlerinden sorumlu tutulmasını gerektirmez. Şirket ortağı kimse, o sorumlu olur" dedi. Türk, bu sorumluluğun ticarete konu ürünün sağlığa aykırı olması ya da vergi mevzuatına aykırılık durumunda da geçerli olduğunu kaydederek, "Ayrıca limited şirketlerde sınırlı sorumlu ortaklık vardır. Yani her ortak koyduğu pay kadar sorumlu tutulabilir" dedi.

İnternet'ten bilişim ürünleri satıyor

ATO kayıtlarına göre, Mehmet Emre, Ali Can Ak ve Ali Caner Öner adlı iki ortağıyla 7 Kasım 2006'da "Adresime Gelsin Bilişim Teknolojisi ve Ticaret Limited Şirketi"ni kurdu. 1991 doğumlu Mehmet Emre Gül, 18 yaşından küçük olduğu için şirket ana sözleşmesinde babası Abdullah Gül ile annesi Hayrünnisa Gül'ün veli sıfatıyla muvafakat imzaları ile kimlik ve ikametgah bilgileri yer alıyor. ATO kayıtlarına göre, şirketin 28 Aralık 2007 tarihli kararıyla, şirket ortaklarından Ali Caner Öner, hisselerini diğer iki ortağına devretti. Ali Can Akkaş şirket müdürü olarak seçildi. Gül'ün Cumhurbaşkanı seçildikten sonraki tarihi taşıyan bu belgede yine eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte imzaları yer alıyor.

Adresi dışişleri konutu

MEHMET Emre Gül, şirket bilgilerinde, ikametgah adresi olarak Gül ailesinin halen oturduğu Dışişleri Konutu'nun bulunduğu Şehit Ersan Caddesi No: 7 gösteriliyor. Sermayesi 30 paya ayrılmış 15 bin YTL olan şirkete her ortak 5 bin YTL ile katılmış. Şirketin kuruluş amaçları da şöyle açıklanıyor: "Bilgisayar, telekomünikasyon, internet, mobil internet protokolüne dair teknolojiler üzerinden her türden görüntülü görüntüsüz mobil ve sabit telefon makinaları, akülü arabalar, oyuncaklar, fotoğraf makinaları, motosiklet film müzik CD ve DVD'leri, CD çalar, radyo, teyp ve MP gibi elektronik aletler, telefon ve internet üzerinden kısa mesaj kontürleri gibi her türlü mal ve hizmet satışı yapmak veya yaptırmak."

Devlet ihalelerine girmesinden iyidir

ATO Başkanı Sinan Aygün, 17 yaşındaki Mehmet Emre Gül'ün üyeleri olmasından onur duyduğunu söyledi. Kendisinin de ortaokul yıllarında ticarete başladığını belirten Aygün şöyle konuştu: "Mehmet Emre'nin ticaret yapmasını destekliyorum. Çünkü gözlerindeki ışıktan işini severek yaptığı anlaşılıyor. Destekliyorum çünkü ticaret yapmayıp kamu ihalelerine mi girseydi. Özelleştirmelerden iş mi alsaydı. Kamu bankalarından devlet imkanlarıyla kredi mi alsaydı. Mehmet Emre'nin başarılı olacağına inanıyorum."

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri