Ak Parti iki turlu oylamanın kalkmasını, oylamada 367 sınırının 330’a düşmesini isterken, CHP 367 oyda ısrarcı oldu
Ak Parti ile CHP arasında Anayasa değişikliği ve oylamalara ilişkin “taktik” savaşı yaşanıyor.
TBMM’de anayasa değişikliklerinin üye tam sayısının beşte üçünün (330 oy) desteği ile kabul edilmesini öneren Ak Parti, böylece 367 engelini kaldırmış olacak. Mevcut anayasada bir anayasa değişikliğinin referanduma gitmeden kabulü için 367 ve üzeri bir oy gerekiyor. 330 ila 367 arasında bir oyla gerçekleşen kabullerde ise anayasa değişikliği referanduma sunuluyor.
Ak Parti önerisinde anayasa değişikliği oylamasındaki “gizlilik” uygulamasına da son verilmesini talep etti. Böylece Ak Parti anayasa oylamalarındaa fire olasılığını sıfırlamış olacak.
Ak Parti, anayasa değişikliklerine ilişkin kanunların başkan tarfından onaylanarak yayınlanması, veto edilmesi veya referanduma sunulmasını önerdi. Ancak, başkanın veto ettiği yasa Meclis tarafından referanduma sunulabilecek. Başkan tarafından veto edilen kanunun Meclis tarafından referanduma götürülmesi için TBMM üye tamsayısının beşte üçünün (330) kararı şartı aranacak.
CHP ‘zorlaştırma’ istedi
CHP ise Ak Parti gibi çoğunluğu elinde bulunduran iktidarın anayasada istediği değişikliği yapmasını zorlaştıracak önerilerde bulundu. CHP, anayasa değişikliklerinin TBMM’de kabul edilmesi için 367 oy şartı önerdi.
Böylece 367’nin altında oy alan anayasa değişiklikleri reddedilmiş sayılacak. Mevcut anayasada bir anayasa değişikliği 330-367 oy aralığında ise kabul edilmiş sayılıyor.
CHP, mevcut anayasadaki Cumhurbaşkanı’nın iade ettiği yasaların TBMM tarafından aynen kabul edilmesi şartını da kaldırdı. Buna göre cumhurbaşkanının iade ettiği herhangi bir kanunda istenilen başka değişiklikler de yapılabilecek. CHP, referanduma sunulan anayasa değişikliklerinin de, ancak toplam kayıtlı seçmenlerin üçte ikisinin oyunu alması halinde kabul edilmiş sayılmasını talep etti.