AK Parti "ilk hedefimiz AB!"

Türkiye'nin Avrupa Birliği reformlarının yol haritasını oluşturan Ulusal Program hazırlandı. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek programın Dışişişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan tarafından muhalefet partilerine götürüleceğini açıkl

Türkiye'nin Avrupa Birliği reformlarının yol haritasını oluşturan Ulusal Program hazırlandı. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek programın Dışişişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan tarafından muhalefet partilerine götürüleceğini açıkladı.

131 yasal düzenleme içeren Ulusal Program'da siyasi partiler, siyasetin finansmanı ve ombudsman kanunları için anayasa değişikliğine gidilmesi de öngörülüyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimi, 22 Temmuz seçimleri ve iktidar partisi aleyhine açılan kapatma davası derken Türkiye yeniden AB'yi gündemine alıyor. Müzakere sürecinde yol haritası olan Ulusal Program hazır. Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan programı muhalefete götürecek.

Programdaki 131 yasal düzenleme ile günlük hayatta bir çok standart Avrupa'ya uyacak. Hayvanların kayıt altına alınmasından, korsan yayınlarla mücadeleye, çevrenin korunmasından sendikal haklara kadar bir çok yasal düzenleme ulusal program ile takvime bağlanıyor.

Programı muhalefete götürecek olan Babacan anayasa değişiklikleri için de partilerin desteğini isteyecek.

Programı hazırlayan üst düzey yetkililer özellikle ombudsman yasası, siyasi partiler kanunu ve siyasi partilerin finansmanı için anayasa değişikliğine ihtiyaç duyulabileceğini belirtiyor. Eğer bu yasalar çıkarsa partilerin denetimi, şeffaflık, parti üyelerinin hakları konusunda önemli ilerlemeler sağlanacak.

Ulusal Program'ın en önemli bölümlerinden biri ise yargı reformu. Konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten yetkililer yargı reformu stratejisine 2008 sonuna kadar son halinin verileceğini söyledi.

Bakanlar Kurulu toplantısından sonra açıklamalarda bulunan Cemil Çiçek, Başmüzakereci ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgüt temsilcileri ile görüştükten sonra Ulusal Program'a nihai şeklin verileceğini de bildirdi.

Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği ile ilişkilerin geniş ölçüde ele alındığını söyledi. Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde DSP-MHP-ANAP Hükümeti (57'inci Hükümet) ve AK Parti Hükümeti (587inci Hükümet) döneminde 2 ayrı Ulusal Program hazırlandığını hatırlatan Çiçek, 3'üncü Ulusal Program'ın da bugünlerde hazırlanması gerektiğini söyledi.

131 yasa dışında 342 tane tüzük, yönetmelik gibi ikincil düzenlemenin de Ulusal Program kapsamında 4 yıl içerisinde hayata geçirilmesinin gerektiğini kaydeden Çiçek, 473 adet de 33 fasılla ilgili yapılması gereken düzenlemeler olduğunu ifade etti.

"Hazırlanan Ulusal Program, geçmiş iki tecrübeden yola çıkarak, ayağı yere basan bir programdır" diyen Çiçek, siyasi partilerin de görüşünü alacaklarını, Başmüzakereci ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile program taslağını görüşeceğini bildirdi. Çiçek, bu görüşmelerin ardından programa son şeklinin
verileceğini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri