AK Parti, önümüzdeki hafta merkez karar ve yönetim kurulunu (MKYK) toplayacak.
Toplantıda partinin 5. olağan büyük kongresinin ne zaman yapılacağı karara bağlanacak. Kongre ile ilgili teknik hazırlıkların başlatılması talimatını veren Başbakan Ahmet Davutoğlu, kongrenin zamanında yani eylül ayı içerisinde yapılmasını istiyor. Kongre Davutoğlu’nun istediği gibi eylül ayında yapılırsa tüzük değişikliği de gündeme gelecek. 7 Haziran seçimlerinde ilk kez uygulanan 3 dönem kuralı ile ilgili bir revizyon da Davutoğlu’nun masasında. Revizyonun gerekçesi, 25. dönem parlamentosunun erken seçime gidecek olması. Tam bir dönem tamamlanmadan seçime gidilecek olması, 3 dönem kuralını esnetmenin gerekçesi olarak gösteriliyor.
PAS MI GEÇİLECEK?
Tüzük değişikliği için Davutoğlu’nun önünde üç seçenek bulunuyor. Bunlardan birincisi, 25. dönemin pas geçilmesi, yani 6 Haziran’daki duruma geri dönülmesi. Bu durumda Bülent Arınç, Cemil Çiçek, Ali Babacan gibi eski 3 dönemlikler yine aday olamayacak. Cevdet Yılmaz, Mehmet Şimşek gibi yeni 3 dönemlik isimler ise listelere girebilecek.
DONDURULACAK MI?
İkinci seçenek, yine tüzük değişikliği yapılarak 25. yasama döneminin mevcut milletvekilleri için dondurulması. Bu durumda eski 3 dönemlikler aday olabilecek. Yeni 3 dönemlikler de aday listelerine girebilecek ve bir sonraki döneme de yine 3 dönemlik olarak devam edecek.
KURAL DEĞİŞMEZSE
AK Parti’nin önündeki üçüncü seçenek ise tüzük değişikliği yapmadan mevcut durumla seçime girmek. Bu durumda eski 3 dönemlikler, 25. parlamento döneminde ara verdikleri için yeniden aktif siyasete dönebilecek. 7 Haziran sonrasında 3 dönemlik olan 26 isim listelerde yer alamayacak. Bu durumda Başbakan Davutoğlu da yeni parlamentoda 3 dönemlik olacak. Kongrenin zamanında yapılmasını isteyenler, “AK Parti’de bugüne kadar tüm olağan kongreler zamanında yapıldı. Kongrenin ileri bir tarihe ertelenmesi olağandışı olarak kabul edilir. AK Parti bu tür olağandışılıklara alışkın bir parti değildir. Kongre eylül ayı içinde yapılır, seçimlere de yenilenmiş bir parti kadrosuyla girilir” değerlendirmesini yapıyor. Ancak parti içinde kongrenin ertelenmesi gerektiğini savunanlar da var. “Kongreden çok seçime odaklanılması gerekir” düşüncesini ileri sürenler, “Seçim öncesi yapılacak bir değişim partide yeni küskünler yaratabilir. Böyle bir riski almaya gerek yok. Erken seçim sonrası tablo ortaya çıkar. Ona göre yönetim yenilenir” yorumunda bulunuyor. Partide, kongrenin toplanmasına gerek kalmadan MKYK kararı ile tüzükteki 3 dönem kuralının esnetilebileceği fikrini ileri sürenler var.
ESKİ 3 DÖNEMLİKLER
Ömer Çelik, Necati Çetinkaya, Ali Küçükaydın, Sait Açba, Ruhi Açıkgöz, Ali Rıza Alaboyun, Ali Babacan, Cemil Çiçek, Reha Denemeç, Cevdet Erdöl, Bülent Gedikli, Haluk İpek, Salih Kapusuz, Mevlüt Çavuşoğlu, Vecdi Gönül, Fahrettin Poyraz, Vahit Kiler, Bayram Özçelik, Bülent Arınç, Mehmet Daniş, Murat Yıldırım, Mehdi Eker, Recep Akdağ, Hüseyin Çelik, Mehmet Sarı, Nurettin Canikli, Sadullah Ergin, Abdülkadir Aksu, Mustafa Ataş, Egemen Bağış, Nimet Baş, Halide İncekara, Ünal Kacır, Burhan Kuzu, Mehmet Tekelioğlu, Binali Yıldırım, Nevzat Pakdil, Mehmet Ali Şahin, Mevlüt Akgün, Hakkı Köylü, Mustafa Elitaş, Sadık Yakut, Taner Yıldız, Beşir Atalay, Muzaffer Baştopçu, Nihat Ergün, Kerim Özkul, Harun Tüfekci, Soner Aksoy, Hasan Fehmi Kinay, Hüseyin Tanrıverdi, Durdu Mehmet Kasdal, Nusret Bayraktar, Hayati Yazıcı, Hasan Ali Çelik, Şaban Dişli, Ayhan Sefer Üstün, Cemal Yılmaz Demir, Mustafa Demir, Suat Kılıç, Ahmet Yeni, Afif Demirkıran, Yahya Akman, Faruk Çelik, Ziyaeddin Akbulut, Zeyid Aslan, Şükrü Ayalan, Faruk Özak, Bekir Bozdağ, Köksal Toptan
YENİ 3 DÖNEMLİKLER
Mehmet Müezzinoğlu, Cevdet Yılmaz, Mehmet Şimşek, İdris Güllüce, Veysel Eroğlu, Fikri Işık, Ahmet Aydın, Necdet Ünü- var, İlknur İnceöz, Ahmet İyimaya, Lütfü Elvan, Yılmaz Tunç, Cahit Bağcı, Mehmet Yüksel, Canan Candemir Çelik, Mehmet Erdoğan, Kemalettin Aydın, Sadi Bilgiç, Alev Dedegil, Ayşe Nur Bahçekapılı, Feyzullah Kıyıklık, Yaşar Karayel, Öznur Çalık, Recai Berber, Burhan Kayatürk, Orhan Karasayar
Habertürk