AK Parti'den Türkiye Varlık Fonu tanımlaması

Ak Parti Trabzon İl Başkan Yardımcısı ve Mali ve İdari İşler Başkanı Enes Aslan’dan Varlık Fonu açıklaması. Varlık Fonu Nedir?

AK Parti Trabzon İl Başkan Yardımcısı Mali ve İdari İşler Başkanı Enes Aslan, tartışmalara konu olan Türkiye Varlık Fonunun kurulmasının devletin kaynaklarını daha verimli hale getirme işlemi olduğunu söyledi. 


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Aslan “2016 yılının Ağustos ayında, Başbakanlığa bağlı olarak kurulan Türkiye Varlık Fonunun (TVF) amacı yurt içinde kamuya ait varlıkları ekonomiye kazandırmak, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmektir. TVF’nin kuruluş mantığını anlayabilmek için özellikle 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminden sonra, ülkemizi köşeye sıkıştırmak için yapılan ekonomik darbe girişimi de iyi anlamak gereklidir. Türkiye Varlık Fonunun (TVF) esas faydası yüksek faizin belini kırmak ve finansal dışa bağımlılığı azaltmaktır. TVF’nin kurulması ayrıca ekonominin canını acıtan dövizdeki dengesiz yabancı giriş-çıkışlarına, ani yükselişlere ve manipülasyonlara karşı sigorta görevi üstlenecek, gerektiğinde devlet tahvillerine yatırım yaparak faizin düşmesini sağlayacak, kamu borçlanma ihtiyacını karşılamada faiz lobisine karşı devletin elini güçlendirecektir. Dünyanın Amerika ve Çin dahil 55 ülkesinde varlık fonları bulunmaktadır. Ayrıca G-20 ülkelerinin tümünde varlık fonları bulunmaktadır. Bu tür fon yönetimlerinde temel hareket noktası varlıkları risk ve getiri dengesini gözeterek kazanç amaçlı kullanmaktır” dedi.



Yapacağı reel yatırımlarla yılda 100 ila 150 bin kişiye ek istihdam sağlaması planlanan Türkiye Varlık Fonunun AK Parti Hükümetleri döneminde azalan ancak yine de bir sorun olarak duran işsizliğin ilacı olacağına vurgu yapan Aslan “Özel sektörün girmekten çekindiği yol, köprü, baraj gibi altyapı projelerini daha ucuz maliyetlerle finanse edecek fon sayesinde büyük projelerin kullanım ücretleri daha düşük veya ücretsiz olabilecektir. TVF'ye sağlanan yasal vergi muafiyetleriyle büyük projelerin ucuza finanse edilmesinin önü açılacaktır. Fonun ülke içinde öreceği demir ağlar ve otoyollar ticaret hacmini patlatacaktır. TVF, yapacağı finansal yatırımlar aracılığıyla, son dönemde dövizdeki yükselişe bağlı olarak görülen ekonomik dalgalanmalara karşı dalgakıran vazifesi görecektir. TVF ile faizsiz finans sistemi daha da güçlü hale gelecek ve yatırımcılara katkı sunacaktır. Savunma Sanayisi, Yazılım, Elektronik gibi yüksek Ar-Ge Maliyetleri gerektiren ürünlere bütçe ayrılacak, bu ürünlerin üretilmesi ile beraber cari açığın düşmesine katkı sağlayacaktır. Bu bir özelleştirme değil, devletin kaynaklarını daha verimli hale getirme işlemidir. Bu kapsamda TVF’ye devredilen şirketlerin mevcut sistemlerinde, çalışanlarında bir değişiklik olmayacaktır. TVF bazı özellikleri ile 1997 yılından ülkemize çok ciddi katkılar sağlayan havuz sistemine benzemektedir. Bazı özellikleri ile de özel sektördeki şirketlerin tek bir elden yönetilmesini sağlayan holdingleşme mantığına benzemektedir. Ülkemize çok ciddi katkılar sunacak olan TVF’nin hayırlı olmasını diliyoruz” ifadelerin kullandı.

İŞTE VARLIK FONUNA DEVREDİLEN ŞİRKETLER

Türkiye Cumhuriyet Ziraat Bankası AŞ, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Türkiye Petrolleri AO (TPAO), Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ (PTT), Borsa İstanbul AŞ, Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ'nin (TÜRKSAT) sermayelerinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamamı, Türk Telekomünikasyon AŞ'nin yüzde 6,68 oranındaki Hazineye ait hissesi, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (Çaykur), THY'nin yüzde 49.12'si ile Halkbank'ın yüzde 51.11'i Varlık Fonu'na devredildi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri