Financial Times, konunun özünde Türkiye'de yaşanan laik-İslamcı çatışması olduğunu belirtti. Guardian ise kapatma davasının demokrasi ruhuna aykırılığına dikkat çekti, ancak AKP'nin de sütten çıkmış ak kaşık olmadığını vurguladı.
Ağır ağır İslamileştirme
Guardian: Gazetede yayımlanan bir yorum yazısında, "İktidar partisini kapatmak isteyenler şüphesiz demokrasinin ruhuna aykırı hareket ediyorlar. Ama AKP de sütten çıkmış ak kaşık değil" vurgusunu yaptı. AKP'nin kadrolaşma özelliğinin, asıl amacının Türkiye'yi ağır ağır İslamileştirmek olduğuna dair şüpheleri doğruladığını belirten Guardian, "Ayrıca Cumhurbaşkanı seçimi de, türban zorlaması da akıllıca değildi" ifadesini kullandı.
AB için de bir uyarı
Financial Times: 'Gözaltılar, Türkiye'nin mücadelesinde yeni bir aşamaya gelindiğine işaret ediyor' başlığını kullanan Financial Times, Türkiye'deki yaygın inancın AKP hakkındaki kapatma davası ve Ergenekon soruşturmasının, laiklik yanlıları ile İslamcılar arasındaki uzun savaşın bir başka mücadele alanını oluşturduğu yönünde olduğunu yazdı. Gazetenin başyazısında ise Türkiye'deki gelişmelerin AB için de bir uyarı niteliği taşıdığı görüşü dile getirildi. AB'yi eleştiren gazete, "Türkiye'ye sağlam ve iyimser bir üyelik takvimi verseydi, hem generallerin, hem de AKP'nin Avrupa hedefine odaklanmasını sağlardı" diye yazdı.
Pamuk'u öldürme komplosu
Daily Telegraph: Gazete, haberi Orhan Pamuk olayından görmeyi yeğledi. Türkiye'deki Ergenekon soruşturması haberini Daily Telegraph gazetesi, "Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'u öldürme komplosu soruşturmasında 2 emekli Türk generali tutuklandı" diye verdi. Diğer asker ve kişilerin, hükümete karşı silahlı ayaklanmayı teşvik etmekle suçlandığını belirten gazete, söz konusu planın, Türkiye'de istikrarı bozmaya ve ardından askeri müdahaleyi amaçladığını öne sürdü.