AKP'den radikal öneri

AKP'nin hukukçularından, Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, TBMM'ye, Anayasa Mahkemesi kararlarını 'askıya alıcı veto' yetkisi verilmesine ilişkin Anayasa değişikliği önerisini tartışmaya açtı.

Öneri ne getiriyor? 
Önerisini yazılı bir basın açıklamasıyla duyuran İyimaya'nın önerisine göre Meclis, 184 milletvekilinin yazılı teklifi ve 330 milletvekilinin gizli oyu ile Anayasa Mahkemesi'nin iptal, itiraz ve yürürlüğü durdurma kararlarını askıya alabilecek. Askıya almak için, Anayasa Mahkemesi kararının Anayasa'ya açıkça aykırı olması, dürüst yorum ilkeleri ile bağdaştırılamaması, temel normun birden fazla anlam içermesi veya anayasa koyucu gibi davranılmış olmaları hallerinden birinin gerçekleşmiş olması gerekecek.

Ancak TBMM üyelerinin özlük hakları, usulüne uygun yürürlüğe konulmuş milletlerarası anlaşmalarda yer alan temel hak ve hürriyetlerin geliştirilmesine ilişkin kararları askıya alınamayacak. Askıya alma teklifinin, Anayasa Mahkemesi kararının yayımını izleyen on gün içinde TBMM'ye verilmiş olması ve en geç üç ay içinde de sonuçlandırılması gerekecek. Askıya alma kararı, Anayasa Mahkemesi kararını bütün hüküm ve sonuçlarıyla ortadan kaldıracak. Anayasa Mahkemesi, askıya alma kararının üzerinden 5 yıl geçmedikçe aynı kuralı yeniden denetleyemeyecek.

“Anayasa Mahkemesi, Anayasa'ya neredeyse yabancılaşmıştır” diyen İyimaya, “askıya alıcı veto” yetkisinin de ciddi bir reformun parçası olduğunu ifade etti. İyimaya, şunları kaydetti:

'Krizlere çözüm olur'
“Yasama vetosu, Anayasa Mahkemesi'ni zor zamanların ve vesayetin baskısından korur. Askıya alıcı vetonun Anayasa Mahkemesi krizine değilse bile, bu mahkememizin ürettiği krizlere çözüm oluşturacağı açıktır. Sistem krizlerinde son sözün, meşruiyetin ana kaynağı olan milletin temsili organına verilmesi, demokrasi bakımından da anlamlıdır. Önerinin, kuvvetler ayrılığı ilkesi ile çatışan bir yönü yoktur. Yargıçlar devletini çağrıştıran bozulmaları önlemek, siyaset kurumunun görevidir. Bu yönüyle askıya alıcı veto, kullanımı bedellendirme yetkisi millete ait olan demokratik bir denge ve fren sistemidir.”

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri