AKP'ye kapatmaya kim ne dedi

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti iddianamesini kabul etmesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, ''Bundan sonra Anayasa Mahkemesi süreci hiç bir şekilde sorgulanmamalıdır. Ve herkes buna saygı göstermek zorundadır'' dedi

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti iddianamesini kabul etmesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, ''Bundan sonra Anayasa Mahkemesi süreci hiç bir şekilde sorgulanmamalıdır. Ve herkes buna saygı göstermek zorundadır'' dedi.

Şandır, Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından konu hakkındaki görüşlerini basın mensuplarına şöyle aktardı: ''Gelinen nokta hiç bir şekilde güzel olmamıştır. Bunun sorumlusu ve suçlusu Adalet ve Kalkınma Partisi'dir. Ülkenin getirildiği noktanın sorumlusu AK Parti'dir. Bundan sonra Anayasa Mahkemesi süreci hiç bir şekilde sorgulanmamalıdır. Ve herkes buna saygı göstermek zorundadır. MHP olarak bunu yetkili kurullarımızda değerlendirerek gerekli açıklamayı yapacağız. Genel Başkanımız Sayın Bahçeli de yarın Meclis grup toplantısında bu konu hakkındaki görüşlerini aktaracak.'' 

DTP GRUP BAŞKANVEKİLİ DEMİRTAŞ: DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, ''Karar, sürpriz olmadı; beklenen bir karardı'' dedi.

Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca sunulan iddianamenin kabul edilmesine ilişkin kararının, ''Sürpriz olmadığını'' söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında şerh konulmuş olmasına bir anlam veremediğini ifade eden Selahattin Demirtaş, ''Anayasa Mahkemesinde şimdiye kadar kişiler ayrıştırılmadı. Sayın Gül'le ilgili muhalefet şerhinin gerekçesine bakmak gerekir'' diye konuştu.

Anayasa Mahkemesinin bu aşamada iddianameyi usul açısından incelediğini belirten DTP'li Demirtaş, şöyle devam etti:

''Karar sürpriz olmadı, beklenen bir karardı. AK Parti bu aşamadan sonra parti kapatılmasını zorlaştırmayı gündeme getirmeli. Sadece AK Parti'yi kurtaracak bir girişime destek vermeyiz; ama demokrasi paketiyle bir bütün olarak parti kapatmalar zorlaştırılabilir. Sivil Anayasa gündeme taşınıp tümden bir demokratikleşmeye gidilmeli.''

KEMAL KILIÇDAROĞLU: CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, "Anayasa Mahkemesi'nin bu kararına göre, Cumhurbaşkanları, Cumhurbaşkanı seçilmeden önceki fiilleri nedeniyle yargılanabilirler. Bu gerçek ortaya çıkmıştır ve bu çok önemlidir" dedi.

TBMM'de, Anayasa Mahkemesi'nin, AK Parti'ye açılan kapatma davasını kabul etmesiyle ilgili soruları cevaplayan Kemal Kılıçdaroğlu, "Anayasa Mahkemesi'nin kararı, bir açıdan çok çok önemli. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararına göre, Cumhurbaşkanları, Cumhurbaşkanı seçilmeden önceki fiilleri nedeniyle yargılanabilirler. Bu gerçek ortaya çıkmıştır ve bu çok önemlidir. Bu konuda siyasi ve akademik çevrelerde tartışmalar vardı. Bu tartışmalar Anayasa Mahkemesi'nin verdiği bu kararla noktalanmıştır" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin oybirliği ile aldığı davayı kabul kararının ise normal bir karar olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi'nin kendilerinin açtığı bazı davaları da şekil yönünden iade ettiğini, şekil şartlarını tamamladıktan sonra davayı tekrar açabildiklerini hatırlattı.

Kılıçdaroğllu, "Bu prosedürü doğal bir prosedür olarak görmek lazım. Şekil değerlendirmesinde, dilekçenin tam olup olmadığına bakılıyor. Anayasa Mahkemesi eğer dilekçe tamsa, şekil açısından, dava açılmasına karar verir. Bu karar; ne Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kapatılmasına yönelik bir karar, ne de kapatılmamasına yönelik kir karardır. Sürecin değerlendirilmesine başlanacak bir karar. Yargılama süreci bu çerçevede başlamış oluyor. Burada asıl önemli olan, Cumhurbaşkanı'nın yargılanıp yargılanmayacağı, bu sürecin içinde olup olmamasıyla ilgili karardır. Anayasa Mahkemesi 7'ye 4 Sayın cumhurbaşkanı'nın da bu süreç içinde konumunun değerlendirileceğini gösteriyor. Bu, sayın Cumhurbaşkanı'nın yasama dokunulmazlığının olmadığını, bu çerçevede durumunun değerlendirilebileceği gibi yaklaşımı ortaya koyuyor."

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ OKAY: CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, AK Parti hakkındaki kapatma davasıyla ilgili olarak, ''AKP'ye tavsiyem şudur: Laikliğe aykırı eylemlerin odağı olmadığının savunmasını yapsınlar'' dedi

Okay, Anayasa Mahkemesinin, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davada iddianamenin kabul edilmesine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

İddianamenin kabulüyle, davanın usulüne uygun açıldığının tespit edildiğini ifade eden Okay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yönünden ise oy çokluğuyla karar alındığını anımsattı. Okay, Anayasaya göre, cumhurbaşkanının, seçildikten sonra işlediği suçlarla ilgili, vatana ihanet dışında yargılanamayacağına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Yoksa cumhurbaşkanlarının, milletvekilleri gibi dokunulmazlığı yoktur. Yapılan açıklama, bu davanın esastan incelenmesine, usule ilişkin bir eksiklik olmadığının kabul açıklamasıdır. Siyasi partilerle ilgili kapatma davaları, kendine özgü bir tespit davası mahiyetindedir. Yargıma sürecinde Ceza Muhakemesi Kanunundaki gibi, iddianamenin geri çevrilmesi gibi bir düzenleme de yer almıyor. Bunu bir rutin ceza davası gibi değerlendirmek de mevcut düzenlemeler karşısında mümkün değildir.''


-''ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDEN VAZGEÇİLSİN''-


Yargılama sürecinin başladığına işaret eden Okay, AK Parti'nin, yargılama sürecinde savunmasını vereceğini söyledi. Okay, ''AKP'ye tavsiyem şudur: Laikliğe aykırı eylemlerin odağı olmadığının savunmasını yapsınlar'' dedi.

Okay, siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştırılmasına yönelik anayasa değişikliğinin gündeme gelmesi halinde, değişikliğin 367'nin altında ve 330'un üzerinde bir oyla kabul edilmesinin, referandum sonucunu doğuracağını anımsattı. Okay, yasamanın, yargıyı etkisizleştirmeye yönelik bir düzenleme yapmasının, hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmayacağını dile getirdi.

AK Parti hakkındaki davanın da laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline geldiği iddiasıyla açıldığına işaret eden Okay, bu nedenle yapılacak anayasa değişikliğinin toplumda yeni gerginlik ve kırılganlıklara neden olacağını, laikliğin oylanmasına dönüşeceğini savundu.

Böyle bir anayasa değişikliklerinden vazgeçilmesini isteyen Okay, CHP'nin değişikliğin Genel Kurulda kabul edilmesi halinde Anayasa Mahkemesine başvuracağını bildirdi.


-''NE KAPATILMASINA NE KAPATILMAMASINA YÖNELİK''-


Bu arada, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Kültür Üniversitesinden gelen bir grup öğrenciyi kabul etti.

Kılıçdaroğlu, gazetecilerin Anayasa Mahkemesinin kararına ilişkin soruları üzerine, şöyle konuştu:

''Anayasa Mahkemesinin kararı, bir açıdan çok önemli: Anayasa Mahkemesinin bu kararına göre, Cumhurbaşkanları, cumhurbaşkanı seçilmeden önceki fiilleri nedeniyle yargılanabilirler. Bu gerçek ortaya çıkmıştır. Bu çok önemlidir. Bu konuda gerek akademik çevrelerde, gerek siyasi çevrelerde tartışmalar vardı, bu tartışmalar Mahkemenin verdiği kararla noktalanmıştır.

Anayasa Mahkemesinin, oybirliğiyle aldığı karar ise normal, bildiğimiz sıradan bir karar. CHP olarak daha önce, Anayasa Mahkemesine dava açtığımızda, Mahkeme şekil yönünden bizim bazı taleplerimizi iade ediyordu, o şekil tamamlandıktan sonra tekrar dava açabiliyorduk. Bu prosedürü, doğal bir prosedür olarak görmek gerekir.''

Başka bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, ''Bu karar ne AK Parti'nin kapatılmasına ne de kapatılmamasına yönelik bir karar. Sürecin değerlendirilmesine başlanacak bir karar'' dedi.

MHP GENEL SEKRETERİ PAÇACI: MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, Anayasa Mahkemesinin, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca sunulan iddianamenin kabul edilmesine ilişkin, ''Hukuki süreç fiilen başladı. Hukukun üstünlüğüne ve yargının bağımsızlığına herkes uymalı ve saygı göstermelidir'' dedi.

Paçacı, yaptığı açıklamada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesine gönderdiği iddianamenin, şekil yönünden incelenerek kabul edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Bu süreç, hukuki bir prosedürdür. Hukuki bir prosedürün yerine getirilmesidir. Hukuki süreç fiilen başlamış durumdadır. Bundan sonra bu süreçle ilgili yorum yapmanın doğru olmadığı kanaatindeyiz. Hukukun üstünlüğüne ve yargının bağımsızlığına herkes uymalı ve saygı göstermelidir. İddianamenin gönderilmesinden itibaren siyasi sonuçlarının sıkıntılı olduğunu daha önce ifade ettik. Bundan sonraki süreçte herkesin sağduyulu ve soğukkanlı bir şekilde davranması, gerginliği artıracak beyan ve tutumlardan kaçınması gerekir.''

Baykal, kapatma davası sorularına sessiz kaldı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davaya ilişkin iddianameyi kabulü konusunda, ''Tek gündemimiz İzmir. Oylamaya saatler kala, şu anda sadece İzmir'i düşünüyoruz. Bu konu ile ilgili yorum yapmayacağım'' dedi.

Baykal, İzmir'in EXPO 2015 adaylığı ilgili tanıtım toplantısına katılmak üzere, Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ile birlikte Uluslararası Sergiler Bürosu Genel Kurulu'na geldi. Baykal, burada, basın mensuplarının AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca sunulan iddianamenin kabulüne karar verilmesine ilişkin ısrarlı soruları üzerine, ''Tek gündemimiz İzmir. Oylamaya saatler kala, şu anda sadece İzmir'i düşünüyoruz. Bu konu ile ilgili yorum yapmayacağım'' dedi.

Deniz Baykal, genel kurulda, İzmir'in sunumu sırasında bir de kısa konuşma yapacak.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri