Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.
Arınç, 2 Ekim'de Meclis'e gelecek Irak ve Suriye Tezkereleri ile ilgili, "İki tezkere birleştirildi ve Meclis'e öyle gelecek. Belki de ilk defa oluyor. Konuyla ilgili Genelkurmay Başkanımız Necdet Özel'de bir sunum yaptı." ifadelerini kullanıp Çözüm kanunu'na ilişkin de, "TBMM'de çıkarılan çözüm kanunu bildiğiniz gibi altı maddelik kanunudur. Bakanlar Kurulu kararı çıkarılmıştır ve imzalanmıştır. Bu akşam Cumhurbaşkanımız onaylandıktan sonra yayımlanacaktır" dedi.
İşte Bülent Arınç’ın açıklamalardan satırbaşları:
"BELKİ DE İLK DEFA OLUYOR"
"Kapsamlı bir toplantı oldu ve hepimiz yararlandık. Bakanlar Kurulumuz Sayın Genelkurmay başkanına sorular yönelttiler. Bu belki ilk defa oluyor. Bazı arkadaşlarımız Başbuğ döneminde böyle bir sunumdan bahsettiler. Bunun sebebi son yaşanılan olaylarla bağlantı kurmak yerine, sadece şudur. Bir zamanlama, yarın açılacak meclisimizin ve hemen ertesinde yapılacak tezkere görüşmeleriyle bağlantılı olduğu düşünülebilir.
"YILDA EN AZ BİR KEZ GENELKURMAY BAŞKANI BRİFİNG VERECEK"
Başbakanımızın kendisine doğrudan bağlı kurumları bakanlıkları ziyaret edecekti, kapsamlı brifingler alacaktı. Bazı konular üzerinde eylem planı hazırlanması talimatını da verdi. Genelkurmay Başkanlığımız da belli görevler üstlenmiştir, Bakanlar Kurulu'muza karşı sorumluluğu vardır. Sayın Başbakanımızın, Genelkurmay ziyaretinden önce, Sayın Başkanın davet edilmesi, konuların görüşülmesi gerçekleşti ve şu karar alındı. Yılda en az bir kere genelkurmay başkanımız, kapsamlı brifing verecektir. En az bir kerenin altını çiziyorum.
"ÖZEL'İN PLANLARINI ÖĞRENDİK"
Toplantıda, Türkiyemizin iç ve dış güvenliği konusunda hangi noktada bulunduğumuzun röntgeninin çekilmesi de mümkün oldu. Görüşmelerin içerisinde yine güneyimizde yaşanan bazı olayların bugünü ve geleceği konusunda sayın Genelkurmay Başkanımızın planlarını görmek öğrenmek imkanını bulduk. Başarılı ve faydalı bir çalışma oldu.
Merkez Bankası, kanunda yazılı olduğu gibi Bakanlar Kurulu'na senede iki defa hesap verme ihtiyacı duyuyor. Ama biz senede en az bir kere TSK ile ilgili kapsamlı bir brifing almayı kararlaştırmış olduk.
"TEZKELER BİRLEŞTİRİLDİ"
Bundan sonra bildiğiniz gibi TBMM’de Perşembe günü bir yıl önce süreleri verilen ve ekim ayı içinde süresi bitecek olan iki tezkerenin yenilenmesi söz konusuydu. Biz bu tezkereleri rutin bir şekilde yenilenmesi veya iki tezkereyi birleştirmek suretiyle, bütün tedbirleri bir arada karşılamaya çalışan bir metin üzerinde çalıştık. Perşembe görüşülecek bir tezkerenin, yarın gündeme getirilmesi mümkün olduğu için beklenilmiştir. Kapsamlı çalışmalar yaptık. Son dönemde yaşanan gelişmeler anlatıldı. Türkiye’nin yaptıkları, yapmak istedikleri tek tek sayıldı. Tezkerenin görüşmelerinde ve kamuoyuna intikal ettiğinde neleri kapsayacağını da hep beraber göreceğiz.
“GÜZEL BİR METİN ORTAYA ÇIKTI”
Daha önce şunu söylemiştim. Kapsamlı bir tezkere olacak, öyle bir tezkere çıkaralım ki yarın yine ihtiyaç olmasın. Güzel bir metin ortaya çıktı sanıyorum ki TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin tamamını ve Türkiye’de tüm yurttaşlarımızın, ne kadar makul ve haklı olduğunu görmelerine vesile olacaktır.
ÇÖZÜM SÜRECİ KONUSU
İkinci önemli konu, çözüm süreciyle ve TBMM’den çıkan bir kanun var terörün sona erdirilmesine dair bir kanun. Bu 6 maddelik bir kanundur. Bununla ilgili bir Bakanlar Kurulu kararının çıkarılması çalışması yapılmıştı. Bu çalışmalara ilişkin, bir Bakanlar Kurulu kararıdır, Cumhurbaşkanımızın imzasıyla yayınlanacaktır. Esasen resmi gazeteden yayınlandıktan sonra da, terörün sona erdirilmesi kapsamında yapılacak çalışmaları, kurulan birimleri, sizler de resmi gazeteden alıp okuma imkanınız olacak.
Bu çalışmalara ilişkin esaslarda, çalışma alanlarını, yapılanmayı başlıklar altında belirliyoruz. Çalışma alanları, zikrettiğim 6555 sayılı kanunun ikinci maddesinde belirlenmiştir. Sosyal programlar, ekonomik tedbirler, toplumsal destek ve sivil toplum çalışmaları, sorunun parçası olan aktörlerle temas, diyalog, eve dönüşler ve bununla birlikte sosyal hayata uyum çalışmaları başlığı altında kapsayıcı bir yapılanma ortaya konmuştur. Yapılanmada iki ayaklı, çözüm süreci kurulu ve koordinasyon kurulları.
"AMAÇ TERÖRÜ TAMAMEN SONA ERDİRMEK"
Kurulun üyeleri bizzat başbakan veya görevlendireceği başbakan yardımcıları. Adalet içişleri milli savunma bakanları, ve MİT müsteşarı. Her çalışma alanıyla ilgili sorumlu kurum ve kurullar belirlenmektedir.
Bununla yapmak istediğimiz şey, Meclis ’teki görüşmeler sırasında da açıkça ortaya konmuştu. Türkiye’nin müzmin bir sorunu olan terörü tamamen sona erdirmek. Zannediyorum 280 oyla Meclis’ten geçti. Çözüm süreci dediğimiz konuda da bundan sonraki aşamaların kanun çerçevesinde yürütülmesi ve komisyon ve kurullarının çalışmalarını bu kanun çerçevesinde yürütmesinin esasları belirlenmiş oldu.
“ACIMASIZ DAVRANIŞIMIZ SÖZ KONUSU OLACAKTIR”
Bugünlerde tartışması yapılan çözüm süreci bitti, şantaja yönelik konuşmalar bizim açımızdan geçersizdir. Hükümetimiz bu konuda ciddidir. Çözüm sürecinin başarıya ulaşması noktasında varlığını ortaya koymuştur. Asayişi bozan kısmen terör ve asayişsizlik konusunda acımasız davranışımız söz konusu olacaktır. Bunları çerçevelediğimiz zaman, kabul edilen ve satın alınan bu sürecin yürümesi ve kısa sürede sonuçlanması arzu edilmektedir.
“AB BAKANLIĞIMIZ BİR İLETİŞİM STRATEJİSİNİ HAZIRLADI”
Sadece AB bakanımız bir sunum yaptı, diğerlerini ertelemiş olduk. Çalışma bakanımızın eylem planında görüşme yapacaktık. Avrupa Birliği iletişim stratejisini kısa bir sürede sundu. Bu kapsamda AB bakanlığımız bir iletişim stratejisini hazırladı ve kabul edildi. Her bayramdan önce yaptığımız gibi bir müjdemiz olacak. Önümüzdeki bayramla ilgili köprü ve otoyolların ücretsiz hale getirilmesidir. Önümüzdeki perşembeyi cumaya bağlayan geceden başlayarak Çarşamba sabahı bitmek üzere ücretsiz olacak.