-Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, sattığı arazilerden elde ettiği paralarla Hazine'ye yük olmadan vatandaşa ucuz ev yapan TOKİ'nin, AK Parti döneminde batmaktan kurtulduğunu söyledi. Bayraktar, "Arazileri mafyadan temizledik" dedi.
Yaklaşık 400 milyar dolarlık ekonomi yaratacak olan ve 6.5 milyon konutu yenileyecek kentsel dönüşüm projesinin mimarı Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, hedeflerinin, Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023'te tüm Türkiye'yi ayağa kaldırmak olduğunu belirtti.
Kimsenin evini yıkmadan, yerinde dönüşüm ile vatandaşlara sağlam yuvalar yapacaklarına dikkat çeken Bayraktar, "TOKİ'de 8.5 yılda bir devrim yaptık. Batma noktasına gelmiş TOKİ sadece iki proje yapıyordu. Şimdi bu 550-600'ye çıktı. Ataşehir'de 4 milyon metrekarelik araziyi akrebin bağırsaklarından kurtardık. Ataköy sahilini mafyadan temizledik. Bahçeşehir'de devlet zarara uğratılıyordu. Bunu önledik. Bu üç yerden Hazine'ye 7.5 milyar lira geldi" dedi.
TOKİ BATIYORDU, ZİRVEYE ÇIKTI
Ben 65 yaşındayım. 1972-1994 arasında 22 yıl müteahhitlik yaptım. O dönem Türkiye'de sözüne güvenilen en itibarlı müteahhitlerden biriydim. 1994'te İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin şirketi KİPTAŞ'a geçtim. 2002'de TOKİ Başkanlığı'na getirildim ve burada 8.5 yıl görev yaptım.
TOKİ'nin başına geldiğimizde kurum kapanma noktasına gelmişti. Koca kurumun iki projesi vardı. Konut fonu bitmiş, kasada bir kuruş para yok. TOKİ'nin elindeki gayrimenkulleri nasıl paraya çeviririz diye çalışmalara başladık. İlk açıklamamız, '50 bin konut yapacağız' oldu.
İddialı açıklamaydı. Çalışanlar, 'Biz inanmadığımız işi yapmayız. 20 yılda 43 bin konut yapmışız. Siz bir yılda 50 bin konut nasıl yapacaksınız' diyorlardı. Başbakanımız bizi her anlamda çok destekledi ve yaptıklarımıza inandı.
2004'ün sonunda 130 bin konut rakamına ulaştık. Okul, hastane, lojmanları da biz yapmaya başladık. TOKİ'yi Türkiye'de ekonomiyi canlandıran, işsizliği azaltan, en dinamik kurum haline getirdik. Şu anda 550-560 bin konut satışına geldik ve 500 bin konutu da neredeyse teslim ettik. ABD başta olmak üzere, çok sayıda ülkeden yöneticiler gelip bilgi alıyor. Bu kadar süre içerisinde hiçbir arkadaşım en ufak bir usulsüzlüğe bulaşmadı. Zaman zaman inceleme yapılıyor, o rutin bir şey.
ATAKÖY İŞGAL ALTINDAYDI
Ataşehir'de 4 milyon metrelik araziyi adeta akrebin bağırsaklarından kurtardık. Devletin kasasına 3.5 milyar lira koyduk. Ataköy adeta işgal altındaydı. Orayı mafyadan temizledik ve 2 milyar lira kazandırdık. Bahçeşehir'de devlet zarara uğratılıyordu. Buradan da 2 milyarın üzerinde gelir elde ettik. İzmir Mavişehir, Ankara Eryaman, İstanbul Halkalı'da hızlı çalışmalar yaparak sorunları çözdük. Hazine'den para almadan fakir fukaraya ev yaptık. Kentsel dönüşüm başlatıp ekonomiyi canlandırdık.
TOKİ'YE KAZIK ATMAK KOLAY DEĞİL
Bu, parmak basılması gereken, kanayan bir yara. 200 bin müteahhit var ancak sektörün odası ve disiplini yok. Disiplin ve ciddiyet getirdik. Denetim en çok TOKİ'de yapıldı. 50 liralık iş yaptıysan, 60 lira alamazsın 30 lira alırsın. İş yaptıkça para artar. Temiz müteahhitler bu ilkeye uydu ve kazandı. İş yapmadan para almak isteyenlere göz açtırmadık. TOKİ'ye kazık atmak o kadar kolay değil. Eski alışkanlıklarla iş yapmak isteyen müteahhitler, taşeronlarla sorun yaşadı. İşte kamuoyuna yansıyan, 'battık' ifadeleri bunlar.
YENİ YÖNETMELİK FİYATLARI KATLAYACAK …
Güçlü yasalar çıkararak, yerinde dönüşümü kolaylaştırdık. Bu hafta içi yeni ve detaylı bir yönetmelik yayımlanacak. Rezerv alanları, riskli binalar, uygulama sırasında yapılacak çalışmalar detaylı bir şekilde rtaya konuldu. İmarla ilgili durumlar, kat karşılığı olan yerler hepsini yazdık. Bu yönetmelikle sistem rahatlayacak. Dönüşüm hem can kurtaracak hem de evlerin değerini iki katına çıkaracak.