Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Suriye ile kapılarımızı personel takviyesi ve teknik cihazlarla güçlendirdik. Bu kapsamda eşyalar tamamıyla fiziki muayeneye tutulmakta, kişilerin girişinde biyometrik bilgiler alınarak ve yüz tarama sistemleri kullanılarak ülkeye girişlerine izin verilmektedir" dedi.
2016 Bütçe Kanun Tasarısı görüşmelerinde söz alan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, şehit askerlere rahmet ve yaralılara acil şifalar dileyerek konuşmasına başladı. Tüfenkci, Bakanlığın iç ticaretin tüm yönlerinin ve gümrük kapıları ile dış ticaretin tüm akışını düzenlediğini söyleyerek, "2015 yılında tüm kapılarımızdan 8 milyon 303 bin 275 araç, 113 milyon 481 bin 318 yolcu giriş çıkışı olmuştur. Gümrüklerimiz aracılığıyla 2015 yılında ülkemiz merkezi yönetim vergi gelirlerinin yüzde 20.82'sine tekabül eden 84 milyar 851 milyon lirayı tahsil ettik. 15 yılında 69 bin 330 firmamız ihracat, 77 bin 77 firmamız ise ithalat işlemi yaparak, toplamda 351 milyar dolarlık dış ticaret hacmi gerçekleşmiştir. Bugün ülkemiz 220 ülkeye ihracat yapar hale gelmiştir. 2002 yılında bir milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ürün sayısı 9 iken, 2015 yılında 31 üründe bir milyar doların üzerinde ihracat yaptık. Bir milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ülke sayısı 2002 yılında 8 iken, bugün 32'ye çıkmıştır" ifadelerini kullandı.
2015 yılında bir milyar doların üzerinde ihracat yapan şehir sayısının 15'e ulaştığını söyleyen Tüfenkci, "Birileri özellikle Türkiye'yi çukurlarla kendi kabuğuna kapatma senaryoları yazarken, biz Türkiye'nin kapılarını dünyaya açıyoruz. Gümrük kapılarımızı artan dış ticaret hacmimize ihtiyaç ve taleplere göre yeniliyor, tam otomasyona kavuşturuyoruz. Bunun son dönemdeki örnekleri, Dilucu ve Çıldır-Aktaş Gümrük kapılarımızdır. Yeniden inşa çalışmaları devam eden Halkalı Gümrük İdaresi ile Esendere Gümrük Kapısı'nın ise 2016 yılında hizmete alacağız. Bundan sonraki dönemde öncelikle Sarp, Hamzabeyli, Gürbulak, Kapıköy ve Dereköy gümrük kapılarını da yeniden inşa ediyoruz. 2015 Gürbulak Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, Bolu, Kütahya, Iğdır, Niğde ve Aktaş Gümrük Müdürlüklerini de faaliyete geçirmiş bulunmaktayız. 35 ülkenin elektronik ağlarla birbirine bağlandığı transit sözleşmesine taraf olmamız ile taşımacılarımız ülkemizin en doğusundan en batısına kadar, Avrupa'nın en batısına 5 bin 500 kilometreyi tek beyanname ile geçebilmektedir" şeklinde konuştu.
Basitleştirilmiş ve hızlandırılmış usullerle ihracatçı ve ithalatçılara zaman ve maliyet tasarrufu kazandırmak istediklerini dile getiren Tüfenkci, "64. Hükümet Eylem Planı'nda yer alan tek pencere gümrük işlemleri sırasında istenen tüm belgeleri tek noktadan temin edilmesini ve işlemlere tek noktaya yapılacak başvuru ile tamamlanmasını öngörmektedir. 14 kurum ve kuruluş ile tek pencere sistemine entegre etmiş bulunmaktayız. 2016 Eylem Planımızda yer aldığı üzere TIR sistemine ilişkin teknik altyapısını hazırlanan elektronik TIR'a dünyada öncüllük ediyoruz. Bu sayede İran ve Gürcistan ile TIR pilot projelerini başlattık" diye konuştu.
Tüfenkci, 2002 yılında bir ihracat işlemlerinin süresinin 10 saat 10 dakika iken, bu sürenin şu anda 2 saat 37 dakikaya düştüğünü aktararak, "2015 yılında ithalatta işlem gören beyannamenin yüzde 56'sının işlemleri ilk 8 saatte, yüzde 71'inin işlemleri ilk 24 saatte tamamlanarak eşyası teslim edilebilir hale gelmiştir. Suriye'de yaşanan olumsuzluklar nedeniyle bu ülkeye açılan hudut kapılarımızda en üst düzeyde güvenlik tedbirleri alınarak, hizmet verilmektedir. Suriye ile kapılarımıza personel takviyesi ve teknik cihazlarla güçlendirdik. Bu kapsamda eşyalar tamamıyla fiziki muayeneye tutulmakta, kişilerin girişinde biyometrik bilgiler alınarak ve yüz tarama sistemleri kullanılarak ülkeye girişlerine izin verilmektedir" dedi.