Başbakan Büyükelçileri topladı

Türk dış politikasının yol haritasını belirmek üzere Ankara'da toplanan büyükelçilere hitaben konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Uluslararası toplumun saygın bir üyesi olarak etkinlik alanını arttırmak isteyen Türkiye'nin tercihi, AB'ye tam üye olmak

Türk dış politikasının yol haritasını belirmek üzere Ankara'da toplanan büyükelçilere hitaben konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Uluslararası toplumun saygın bir üyesi olarak etkinlik alanını arttırmak isteyen Türkiye'nin tercihi, AB'ye tam üye olmaktır. Hedefe kilitlendik. Kararlılıkla ilerliyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanlığı tarafından ilk kez düzenlenen büyükelçiler konferansına katılan diplomatlara Ankara Devlet Konukevi'nde bir yemek verdi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın da katıldığı yemekte, büyükelçilere hitaben bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, "Yurtdışında ve merkezde görevli tüm büyükelçilerimizin katılımıyla ilk kez düzenlenen büyükelçiler konferansına başarılar diliyorum" dedi. "Türk dış politikasının bu dinamik gündeme ayak uydurması artık eskisinden çok daha önem
taşımaktadır" diyen Erdoğan, Türkiye'nin AB katılım sürecinde kararlılıkla yol aldığını ve gerek komşuları gerekse uzaktaki tüm ülkelerle ilişlerini yoğunlaştırarak sorunlara çözüm getiren bir ülke haline geldiğini belirtti. Dış ticaret hacminin 125 milyar dolara ulaştığını ve uluslararası Türk yatırımlarının 27 milyar doları aştığını kaydeden Erdoğan, Türk inşaat sektörünün ABD ve Çin'den sonra dünyada üçüncü sırada yer aldığını kaydetti.

Türkiye'nin İsrail-Suriye sorununda arabulucu, Lübnan ve Irak'ta istikrarı teşvik edici etkin rol oynadığını kaydeden Erdoğan, bu gelişmeleri "Türk dış politikasının uluslararası arenada artan rolünün somutu sonucudur" diye değerlendirdi. Son 5.5 yılda dış ilişkilerde ciddi açılımlar yapıldığına işaret eden Erdoğan, "Artık dünyada gündem belirleyen ülkelerden biri olan Türkiye var" dedi. Komşularla sıfır problem politikasının sonuç verdiğine belirten Erdoğan, Irak'a geçen hafta yaptığı ziyarete değinerek
'iki ülke arasında yüksek düzeyli işbirliği anlaşması' imzalandığını hatırlattı. Enerji, altyapı çalışmaları, petrol arama, ulaştırma gibi pek çok konuda kapsamlı işbirliği öngördüklerini söyleyen Erdoğan, hedeflerinin 10 milyar dolar olan mevcut ticari hacmi 3-4 yıl içinde 25 milyar dolara çıkarmak olduğunu açıkladı.
"Türkiye, 21. yüzyılın kilit ve merkez ülkelerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyor" diyen Erdoğan, diplomaside deneyimli Türkiye'nin bunu başaracak potansiyelde olduğunu kaydetti. Erdoğan, "İhtiyacımız olan moral ve motivasyondur. İnancın neleri başarabileceğini gördük. AB katılım sürecinde tüm olumsuzluklara rağmen kararlılığımızı ve heyecanımızı muhafaza ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında görmek istediğini söyleyen Erdoğan, "Başbakandan, bakandan, her kademedeki diplomata kadar tüm arkadaşlarımızın bu hedefler doğrultusunda çaba göstermesi en büyük arzumuzdur" dedi.

Türkiye'nin AB üyeliğine muhalif kişilere takındıkları olumsuz ve haksız tavrı her fırsatta hatırlattığını ifade eden Erdoğan, Akdeniz İçin Birlik Zirvesi için gittiği Paris'te de benzer görüşmeler yaptığını kaydetti. Erdoğan, "AB'ye tam üyelik dışında hiçbir alternatif ve seçimle ilgilenmediğimizi bildirdim. Nitekim sonuç bildirgesinde yer almıştır" diye konuştu.

Cumhuriyetin kuruluş hedeflerinin bugünkü somut karşılığının AB olduğunu söyleyen Erdoğan, "Uluslararası toplumun saygın bir üyesi olarak etkinlik alanını arttırmak isteyen Türkiye'nin tercihi AB'ye tam üye olmaktır. Hedefe kilitlendik, kararlılıkla ilerliyoruz" diyerek reformlardan vazgeçmenin söz konusu olmadığını vurguladı. "AB ile ilişkiler çok boyutlu dış politikamızın en önemli ayağını oluşturmaktadır" diyen Erdoğan, Ortadoğu ülkeleriyle ilişkilerin de yeniden şekillenmekte olduğunu belirtti.

İsrail ve Filistin ile yakın ilişkilerin Türkiye'yi farklı bir konuma taşıdığını kaydeden Erdoğan, bölge ülkeleriyle ticari ve ekonomik ilişkilerin ivme kazandığını belirtti. Erdoğan, İran'ın nükleer üretim kapasitesine ulaşmasına nedeniyle doğan krizde Türkiye'nin çözüme yönelik çeşitli inisiyatiflerde rol aldığını da sözlerine ekledi. Hafta sonu KKTC'ye gideceğini açıklayan Başbakan Erdoğan, "BM temelindeki kapsamlı çözüm çabalarını desteklemeye devam edeceğiz" dedi. Türkiye'nin yeni açılımlar peşinde
olduğunu da söyleyen Erdoğan, Latin Amerika'da 2, Afrika'da 15 yeni büyükelçilik açmaya bu nedenle karar verdiklerini belirtti.

Başbakan Erdoğan'dan sonra en kıdemli diplomatlardan biri olması nedeniyle Büyükelçi Uğur Ziyal de bir konuşma yaptı. Ziyal büyükelçiler, konferansının son derece olumlu ve öğretici olduğunu söyleyerek emeği geçen herkese teşekkür etti. Ziyal, Erdoğan'a hitaben, "Yaptığınız konuşmada şevk, moral ve talimat verdiniz. Elimizden gelen tüm gayreti göstereceğiz" dedi. Ziyal, toplantının yatay eşgüdümü güçlendirdiğini ve fikirlerin serbestçe tartışılabildiği yapıcı bir atmosfer oluştuğunu söyledi.

Yemeğe gelen isimler arasında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Murat Mercan, İstanbul Milletvekili Egemen Bağış da vardı. Katılan bayan diplomatlara fular, erkeklere ise kravat hediye edildi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri