Yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın uzun ve zorlu bir siyasal mücadele sonucu Başbakanlığa adım atmasının 10’uncu yıldönümü.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 2003 yılının 14 Mart günü Başbakanlık görevine başlamıştı.
18 yaşından itibaren siyasete atılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 1970’lerin terör ortamında siyasi mücadelesine MSP saflarında başladı. Üniversite yıllarında Milli Türk Talebe Birliği'ne giren Erdoğan, 1976 yılında Millî Selâmet Partisi (MSP) Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığına ve aynı yıl MSP İstanbul İl Gençlik Kolları Başkanlığına seçildi. 12 Eylül 1980’den sonra 1983 yılında kurulan Refah Partisi ile siyasi mücadelesini tekrar başlatan Erdoğan 1984 yılında Beyoğlu İlçe Başkanı, 1985 yılında da İl Başkanı ve MKYK üyesi seçildi.
1986 ara seçimlerinde milletvekili adayı oldu. Ardından 1989 yılında da Beyoğlu ilçesinin belediye başkan adayı oldu ve 1989 seçimlerinden Refah Partisi 2. parti olarak çıktı. 1991 yılında tekrar milletvekili adayı oldu ve parti barajı geçince milletvekili olmasına rağmen tercihli oy sistemi sebebiyle yüksek seçim kurulu milletvekilliğini iptal etti.
Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesini bitirerek iktisatçı olan Başbakan Erdoğan özel sektörde müşavirlik ve üst düzey yöneticilik yaptı.
Erdoğan 27 Mart 1994'de yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı olarak seçildi. 12 Aralık 1997 tarihinde Siirt'te düzenlenen bir mitingde yaptığı konuşma nedeniyle Diyarbakır DGM Savcılığının "halkı sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik ettiği" gerekçesiyle açtığı davada Türk Ceza Yasası’nın 312. maddesinin 2. fıkrası uyarınca 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Erdoğan 4,5 yıl sürdürdüğü İstanbul Belediye Başkanlığını bırakarak 26 Mart 1999 günü Pınarhisar Cezaevi'ne girdi ve 24 Temmuz 1999 günü ceza süresini tamamlayarak hapisten çıktı. 14 Ağustos 2001'de Adalet ve Kalkınma Partisi’ni kurdu.
Recep Tayyip Erdoğan, siyasi yasağı bulunduğu için seçimlere giremedi ve milletvekili seçilemedi. Seçim sonrasındaki 58. Hükümet, Abdullah Gül başbakanlığında kuruldu. Bu hükümet döneminde Erdoğan'ın siyasi yasağının kaldırılması için TBMM'ye yasa teklifi sunuldu. Bu yasa değişikliği TBMM tarafından oy çokluğuyla kabul edilse de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer yasayı "öznel, somut ve kişisel" olduğu gerekçesiyle veto etti. Daha sonra aynı yasa değiştirilmeden mecliste tekrar kabul edildi ve Cumhurbaşkanı Sezer yasa değişikliğini bu kez onayladı. Bu yasanın kabulüyle Erdoğan'ın milletvekili seçilmesi için yasal bir engel kalmadı.
Seçimlerde Siirt milletvekili seçilen Fadıl Akgündüz'ün milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından Siirt'teki seçimlerin tekrar edilmesi kararlaştırıldı. Seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin ilk sıradaki adayı Mervan Gül'ün adaylıktan çekilmesi ile Erdoğan partinin birinci adayı olarak Siirt seçimlerine girdi ve oyların yüzde 85'ini alarak kazandı. Erdoğan'ın milletvekili seçilmesinin ardından Başbakan Abdullah Gül, Erdoğan'ın başbakan olması için Cumhurbaşkanı Sezer'e istifasını sundu.
Sezer bu kez hükümeti kurma görevini Erdoğan'a verdi ve genel seçimlerden yaklaşık üç ay sonra Erdoğan başkanlığında 59. Hükümet kuruldu. Ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 14 Mart 2003 tarihinde Başbakanlık merdivenlerine ilk adımını atarak siyasi mücadelesinin bir başka zorlu aşamasına girdi.
Başbakan Erdoğan soğuk algınlığı nedeniyle evinde dinlenirken daha önce yapılan programa göre İstanbul’da 14 Mart Tıp Bayramı etkinliklerine katılacaktı.