Pek çok medya kuruluşunun da beklediği düzenlemeler, başbakan veya görevlendireceği bir bakan yayın yasağı verebilecek.
Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri(RTÜK) Hakkındaki Kanun Tasarısı önceki akşam TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kabul edilen yasa göre; Türkçe dışındaki dil ve lehçelerde yayın yapılacak. Medya kuruluşunda toplam yabancı sermaye payı ödenmiş sermayenin yüzde 50'sine kadar olabilecek. Yabancı bir gerçek veya tüzel kişi, en fazla iki medya kuruluşuna doğrudan ortak olabilecek. RTÜK, yayın ilkelerine aykırı programı 5 keze kadar durdurabilecek.
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen RTÜK Yasası’nda önemli değişiklikler getiriliyor.
HER DİL VE LEHÇEDE YAYIN
RTÜK Yasası’nda yapılan değişikliklerle, her dil ve lehçede yayın yapabilme olanağı getiriliyor. Bu çerçevede; Türkçe dışındaki dil ve lehçelerde de yayın yapılabilecek. Türkiye’de “Kürtçe” yayın daha önce TRT’de başlamıştı.
YABANCILAR MEDYA KURULUŞLARINA ORTAK OLABİLECEK
Medya kuruluşunda toplam yabancı sermaye payı ödenmiş sermayenin yüzde 50'sine kadar olabilecek. Yabancı bir gerçek veya tüzel kişi, en fazla iki medya kuruluşuna doğrudan ortak olabilecek. RTÜK, yayın ilkelerine aykırı programı 5 keze kadar durdurabilecek.
BAŞBAKANA YAYIN KESME HAKKI GETİRİLİYOR
Yapılan düzenleme ile Başbakana yayın kesme hakkı getiriliyor. Bu çerçevede;
Milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde veya kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının kuvvetle muhtemel olduğu durumlarda Başbakan veya görevlendireceği Bakan, geçici yayın yasağı getirebilecek. Yayın durdurma kararına karşı Danıştayda iptal davası açılabilecek. Danıştay, bu davalara öncelikli olarak bakacak ve yürütmenin durdurulması talebini 48 saat içerisinde karara bağlayacak.