TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, terör örgütü mensuplarıyla buluşan BDP milletvekillerinin dokunulmazlık dosyalarının gündeme alınması için yapılan çağrılar üzerine, ''TBMM'ye gelen 760 dokunulmazlık dosyasının 560 kadarı BDP'lilere ait. Anlaşılır gibi değil. Bu bir nevi suç makinesi'' dedi.
Kuzu, BDP'li milletvekillerinin dokunulmazlık dosyalarıyla ilgili sorularını yanıtladı. Kuzu, BDP'li milletvekillerinin Meclis'te bekleyen dokunulmazlık dosyalarının gündeme alınmasına ilişkin çağrılar üzerine nasıl bir yol takip edileceği konusunun Meclis Adalet ve Anayasa komisyonlarının birlikte oluşturduğu Karma Komisyon'da ele alınabileceğini söyledi.
Kuzu, şunları kaydetti:
''Burada 760 dokunulmazlık dosyasının 560 kadarı BDP'lilere ait. Tabi bu fevkalade anlamlı. Kanun noktasında ne kadar ihlal olduğunu gösteriyor. Dosya tabi ki olur ama böylesine yoğun dosya elbette ki anlaşılır gibi değil. Bu bir nevi suç makinesi. Böyle bir şey olamaz. Bu hukuk, kanun tanımamazlık. Umurunda değil, bunun anlamı bu. Milletvekilleri kanunlara uymazsa kim uyacak? Vatandaştan mı bekleyeceksin, önce sen uyacaksın. Bir kanunun yanlışlığı ayrı, onun değişmesi konusu ayrı ama kanun tanımazlık ayrı; bunlar farklı şeyler.''
Kuzu, Karma Komisyon'a bu dosyalar geldiğinde milletvekilleriyle ilgili bir değerlendirmede bulunacaklarını belirterek, ''Karma Komisyon'da görüşülerek karara bağlanıyor bu konu. Ama tabi henüz son olayla alakalı dosyalar intikal etmedi komisyona. Önce savcılar dava açıyor ve o dosyalar Karma Komisyon'a intikal ettiriliyor. Bu süreç henüz tamamlanmadı'' diye konuştu.
-''Dokunulmazlığın kötüye kullanımını millet kabullenmiyor''-
Kuzu, esas olarak dokunulmazlık konusunun çözümünün yeni anayasada olacağına dikkati çekerek, ''Her olaydan sonra meseleye böyle bölük pörçük çözüm bulunmamalı. Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda gayret edip yeni bir anayasa hazırlarken dokunulmazlık konusu gündeme alınmalıdır. Yani bunun doğrusu bu. Yoksa Susurluk gibi olayı olur, ona kızan 'bunun dokunulmazlığını kaldıralım'... Başka olay olur 'ona kızan bunun dokunulmazlığını kaldıralım'... Kalıcı olmuyor bunlar. Hukuki bir yola bağlamak lazım, Anayasa ve İçtüzük yönünden. Önümüzdeki süreçte nasıl bir yol takip edilir bilemiyorum ama benim genel yaklaşımım bu'' şeklinde konuştu.
TBMM tarihinde 3 bin dokunulmazlık dosyasının Meclis'e intikal ettiğini belirten Kuzu, bunun sadece 47'sinin dokunulmazlığının kaldırıldığına işaret ederek, ''Bu da demektir ki eski dönemlerde de bu mesele atıl kalmış. Dokunulmazlık elbette ki Meclis'e lazım, milletvekillerine lazım, her zaman savunduk ama tabi ki kötüye kullanmayı, böyle hoyratça kullanmayı toplum kabullenemiyor'' diye konuştu.