Bir gecede iki zam = 20 bin TL

Halen 14 bin 500 civarında emekli ve aynı zamanda aktif milletvekili maaşı alanlar, yeni düzenleme ve zamlardan sonra 2012’den itibaren yaklaşık 20 bin TL maaş alacaklar.TBMM Genel Kurulu’nda önceki gece apar topar yasalaşan milletvekiline kıyak emeklilik

Halen 14 bin 500 civarında emekli ve aynı zamanda aktif milletvekili maaşı alanlar, yeni düzenleme ve zamlardan sonra 2012’den itibaren yaklaşık 20 bin TL maaş alacaklar.

TBMM Genel Kurulu’nda önceki gece apar topar yasalaşan milletvekiline kıyak emeklilik düzenlemesi tartışmalara neden oldu.

2.7 milyon emekli intibak yasasını beklerken, milletvekillerine kıyak emeklilik düzenlemesi TBMM Genel Kurulu’nda 216 Ak Partili ve 1 CHP’li vekilin oyu ile yasalaştı.

Kıyak emeklilik önergelerine “evet” demelerine rağmen yasanın geneline muhalefet eden CHP ve MHP’nin tümü üzerindeki oylamada “ret” tavrını koyması ilginç bir tablo oluşturdu. Emekli milletvekillerinin maaşını 5 bin 600’den, 8 bin TL’ye çıkaran iki aşamalı son dakika zam düzenlemeleri, CHP’de krize neden oldu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun muhalefetine rağmen, Bolu Milletvekili Tanju Özcan ve Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş ikinci zam önergesine imza atınca, CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan salonu terketti.

Disipline sevk edilecekler
CHP yönetiminin, yetkili kurullardaki değerlendirmelerinin ardından Özcan ve Toptaş’ı disipline sevketmesi bekleniyor.

Kıyak emeklilik önergelerinde imzası bulunan CHP’li Özcan’ın, düzenlemenin tümü üzerindeki oylamaya katılmaması dikkati çekti. Düzenlemelere imza atan Özcan ve Toptaş hakkında CHP’nin yetkili kurullarında yapılacak görüşmenin ardından disiplin işlemlerinin başlatılması bekleniyor.

Halen 14 bin 500 civarında emekli ve aynı zamanda aktif milletvekili maaşı alanlar, yeni düzenleme ve zamlardan sonra 2012’den itibaren yaklaşık 20 bin TL maaş alacaklar. 3 bine yakın emekli vekili ilgilendiren düzenlemenin ek maliyeti ise yıllık 150 milyon TL’nin üzerinde hesaplanıyor.

Muhalefetten 29 ret oyu
 Kıyak emeklilik düzenlemelerinin eklendiği Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanunu, önceki gece TBMM Genel Kurulu’nda 217 oyla kabul edildi. Yasaya kabul oyunu 216

Ak Partili ve CHP’li Ahmet Toptaş verdi. Kıyak emeklilik önergelerine “evet” demelerine rağmen, sağlıkla ilgili diğer maddelere muhalefet eden CHP ve MHP’nin, yasanın tümü üzerindeki oylamada “ret” tavrını koyması ilginç bir tablo oluşturdu. Oylama sonucu, Ak Parti’nin kıyak emeklilikte tek başına kaldığı izlenimi yarattı.

Yasanın tümü üzerindeki oylamada CHP’den 18, MHP’den 10, BDP’den 1 miletvekili ret oyu kullandı.

Yasanın kabulü ardından milletvekilleri mutlu bir tablo oluşturdu.

Emekli vekil çifte maaş birden alacak
CHP İstanbul Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Mevlüt Aslanoğlu, düzenleme konusundaki soruya “Evet hem emekli hem de aktif milletvekili maaşlarını alacaklar. Ayrıca düzenlemede aktif milletvekili iken emekli maaşı alanlardan 1950 TL’lik prim kesintisi yapılıyordu. Bu kesinti de artık yapılmayacak” dedi.

ÜLKER TARHAN SALONU TERK ETTİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun muhalefetine rağmen, Bolu Milletvekili Tanju Özcan ve Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş ikinci zam önergesine imza atınca, CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan salonu terketti.

Zamdan kimler yararlanıyor?
İktidar ve muhalefetin medya ve milletvekillerinden son ana kadar gizleyerek yasalaştırdıkları düzenlemeler şöyle:
- Mevcut emeklilik aylıkları, TÜFE yerine cumhurbaşkanı maaşındaki değişime endekslendi.
- Ancak verilen ikinci son dakika önergesiyle emekli vekillerinin maaşına aynı gecede ikinci bir zam yapıldı. Cumhurbaşkanına ödenmekte olan emeklilik aylığının yüzde 42 oranı, 31.12.2020 tarihine kadar yüzde 60 olarak değiştirildi. Böylece emekliliğe hak kazanan ve şu an 4 bin 980 TL maaş alan bir vekil 2012’den itibaren 8 bin 50 TL TL maaş almaya başlayacak.
- Düzenlemeden 2008’den önce görev yapan eski TBMM Başkanları, başbakanlar ve bakanlar da yararlanacak. TBMM Başkanlığı’ndan emekli olmalarına rağmen, halen milletvekilli olan Ak Partili Bülent Arınç, Köksal Toptan ve Mehmet Ali Şahin hem TBMM Başkanı emekli maaşı hem de aktif milletvekili maaşı alacak. Hesaplamalara göre 2012’de alacakları maaş 24 bin TL civarında olacak.
- 2011’de milletvekili seçilerek TBMM’ye giren ancak milletvekili emekliliği hakkı olmayan 220 genç vekil de bu düzenlemeyle milletvekili emekliliğine hak kazandı.

Gagalamanın faydası yok
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, önceki gece geç saatlerde emekli milletvekillerine maaş düzenlemesini içeren tasarının yasalaşmasına yönelik eleştirilerle ilgili olarak, “Bu milletvekillerini bu kadar gagalamanın kime ne faydası var? Biz kamuoyu baskısıyla endişe ede ede bir takım sıkıntıları yaşıyoruz” dedi.

Çiçek, dün Sky Türk’te katıldığı programda emekli milletvekillerinin maaşının yükseltilmesiyle ilgili eleştirilere yanıt verdi. Geçmişte TBMM Lokantası ile ilgili de haberler çıktığını anımsatan Çiçek, “Bazen çıkan haberlerden ciddi ölçüde rahatsız olduğumu ifade etmek isterim. Bazı haberler gerçeği yansıtmıyor.

Bu milletvekillerini bu kadar gagalamanın kime ne faydası var?” dedi. “Milletvekillerinin lojmanı vardı. Birilerinin gözüne battı, bugün lojmanları yok” diyen Çiçek, valilerin saray yavrusu yerlerde oturduğunu ancak bu durumla kimsenin ilgilenmediğini vurguladı.

KORKMAZCAN: Eşitsizlik bitti
TBMM’de yasalaştırılan emekli milletvekillerinin maaşlarına ilişkin düzenlemenin mimarlarından olan Türk Parlamenterler Birliği Başkanı Hasan Korkmazcan, 10 yıldır bekleyiş içinde olan emekli milletvekillerinin nihayet istediğine kavuştuğunu belirtirken, “Eşitsizlik ve haksızlık son buldu” dedi.

Korkmazcan, Milliyet’e yaptığı açıklamada, emeklilik maaşı düzenlemesinin neden yapıldığına ilişkin olarak, “2000 yılında Meclis’te yapılan düzenleme ile milletvekillerinin emeklilik statüsü değiştirildi. 2000 yılına kadar milletvekilleri emekli sandığıyla ilişkilendirilirdi. Aktif milletvekilleri en yüksek iştirakçi olan Başbakanlık Müsteşarı’nın katsayısı üzerinden maaş alırdı. Emekli milletvekillerine ise Genelkurmay Başkanı’nın emekli katsayısı üzerinden maaş bağlanırdı.

2000’deki düzenleme bu uygulamaları kaldırdı ama yerine somut bir düzenleme koymadı” dedi. Son 10 yılda milletvekillerinin durumunun çok gerilediğini belirten Korkmazcan, “Farklı emeklilik kurumu hesaplarına bağlı oldukları için 900 TL, 1250 TL, 1900 TL’den 5 bin TL’ye kadar farklı maaş alan emekli milletvekillerimiz var. Eşitsizlik uçurum vardı.

Çıkan yasayla bu adaletsizlik belli bir ücret üzerinde yapılan eşitleme ile giderildi. Emekli milletvekilleri artık 7 bin 700 küsür TL maaş alacaklar” diye konuştu.

Korkmazcan, 2700’e yakın emekli milletvekilinin yararlanacağı düzenlemeyi, Çankaya Köşkü’nün onaylanması yönünde iyimser düşünceye sahip olduğunu kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri