Cemil Çiçek yol haritasını anlattı

''12 Eylül yönetiminin 1982 Anayasası ile Türkiye'ye bıraktığı otoriter mirasın, Anayasa'da yapılacak kısmi değişikliklerle ortadan kaldırılamayacağı açıktır" diyen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, basına "halkın katılımını teşvik ve Komisyonun tıkandığı yerlerd

''12 Eylül yönetiminin 1982 Anayasası ile Türkiye'ye bıraktığı otoriter mirasın, Anayasa'da yapılacak kısmi değişikliklerle ortadan kaldırılamayacağı açıktır" diyen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, basına "halkın katılımını teşvik ve Komisyonun tıkandığı yerlerde yol gösterici olmaları" çağrısında bulundu.

Çiçek, anayasa çalışmalarına ilişkin basın yayın kuruluşlarının genel yayın yönetmenleriyle Dolmabahçe Sarayı'nda, bilgilendirme toplantısında bir araya geldi. Toplantıya Anayasa Komisyonu üyeleri AK Parti adına Mustafa Şentop, CHP adına Süheyl Batum, MHP adına Tunca Toskay, BDP adına Sırrı Süreyya Önder ve Altan Tan katıldı.

ÜÇ TEKNİK HEYET
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun yaptığı toplantılar sonucunda, çalışma usullerine ilişkin 15 maddelik esasların belirlendiğini belirterek, görüş alma sürecini koordine etmek üzere siyasi partilerin önerdiği birer uzman ve meclis başkanlığının görevlendireceği en az bir uzmanın katılımıyla 5'er kişiden oluşan 3 teknik heyetin 15 Kasım'a kadar oluşturulacağını ve çalışmalarına başlayacağını bildirdi.

Sarayın Medhal Salonu'nda düzenlenen toplantının açılışında konuşan Çiçek, siyasi partilerin uzlaşma komisyonuna üye vermesiyle 19 Ekim 2011 tarihinde Anayasa Uzlaşma Komisyonu olarak ilk toplantıyı yaptıklarını ve yeni anayasa sürecini resmen başlattıklarını belirtti.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun bugüne kadar başkanlığında 12 üyesiyle 4 toplantı yaptığını, alt komisyonun da 5 defa bir araya geldiğini bildiren Çiçek, ''Komisyonun yaptığı toplantılar sonucunda çalışma usullerine ilişkin 15 maddelik esaslar belirlendi'' dedi.

İLK AŞAMA 2012 NİSAN'DA BİTECEK
TBMM Başkanı Çiçek, şöyle konuştu:

''Görüş alma sürecini koordine etmek üzere siyasi partilerin önerdiği birer uzman ve meclis başkanlığının görevlendireceği en az bir uzmanın katılımıyla 5'er kişiden oluşan 3 teknik heyetin kurulmasına karar verildi. Teknik ekipler 15 Kasım'da tamamlanacak ve çalışmalara başlayacak. Birinci heyet siyasi partiler ile anayasal kuruluşları, ikinci heyet meslek örgütü ve sendikaları, üçüncü heyet de sivil toplum kuruluşları, dernek, vakıf ve cemaat temsilcilerinden gelen görüşleri inceleyecek. Katılım, veri toplama ve değerlendirme olarak ilk aşamayı 2012 Nisan ayı sonunda tamamlamayı planlıyoruz. Ancak yazılı görüşlerin 31 Aralık 2011 tarihine kadar komisyona iletilmesini rica ediyoruz. Çünkü teknik heyetlerin analiz edeceği görüşler anayasa uzlaşma komisyonu üyesi milletvekillerinden oluşacak ve her partiden birer milletvekilinin olacağı 3 farklı alt komisyon tarafından değerlendirecek. Alt komisyon üyeleri yapacakları değerlendirme soncunda uygun gördükleri kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerini davet edip sözlü olarak da bilgi alacaktır.''

WEB SAYFASI ÜZERİNDEN VATANDAŞ GÖRÜŞ BİLDİRECEK
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa konusundaki çalışmalar kapsamında yeni anayasa için zengin içerikli bir web sayfası hazırladıklarını belirterek, sayfada 1876'dan bugüne anayasa metinleri, 1982 Anayası'nda yapılan değişiklikler, bunların komisyon raporları ve Genel Kurul tutanakları, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları tarafından hazırlanan anayasa taslakları, raporlar ve dünya anayasaları, basında çıkan haber ve yorumlar, bundan sonra da yorum ve haberleri derlemeye devam edeceğiz, anayasa ve anayasa yapım sürecine ilişkin bağlantılar ile Uzlaşma Komisyonunun çalışmaları hakkında bilgiler yer aldığını söyledi.

Web sayfasının, vatandaşların internet üzerinden görüş bildirmelerine de imkan sağladığını belirten Çiçek, teknolojinin bütün imkanlarından faydalanarak, vatandaşları yeni anayasa yapım sürecine dahil etme gayreti içinde olduklarını kaydetti.

Cemil Çiçek, geçen 3 hafta içinde TBMM içinden 1600, dışından da 2100 kişi olmak üzere toplam 3700 kişinin web sayfasını ziyaret ettiğini, Meclis dışından 1100 kişinin görüş ve önerilerini e-posta yoluyla gönderdiğini anlattı.

Bu görüşlerin, TBMM uzmanları ve siyasi parti grupları tarafından görevlendirilecek kişiler tarafından tasnif edilip, özetlendikten sonra, Komisyon üyelerinin bilgisine sunulacağını ve değerlendirileceğini belirten Çiçek, ayrıca İçişleri Bakanlığı Dernekler Masasından aldıkları 14 bin dernekle ilgili olarak da çağrı metni hazırladıklarını, bunu da yarın kendilerine ulaştırmak için yollayacaklarını aktardı.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri