CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer, “Hep siyaset üstü olduğu söylenir çevre mücadelelerinin ama şu bir gerçek ki; siyasi iradenin bakış açısından kaynaklı ihlallerin boyutu giderek büyüdüğünde gerek hukuki, gerek eylemsellik anlamında siyasi mücadeleye ihtiyaç vardır. Ülkede egemen siyasi iradenin bu mücadeleyi sekteye uğratmaya çalıştığını biliyoruz. O yüzden doğa hakları mücadelesi mutlaka ve mutlaka siyaset üstü olmalı ama siyaseten de verilmeli. Bu anlamda üzerimize düşen yükümlülükleri ve sorumlulukları bize oy veren vermeyen yaşam alanlarını savunan herkesle birlikte yürütmek istiyoruz” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca çevre sorunlarını yerinde incelemek için Trabzon’a geldi. Genel Başkan Yardımcısı Biçer, Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı önceki TEMA Trabzon İl Temsilcisi, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Coşkun Erüz ve (KTÜ) Orman Fakültesi öğretim üyesi Oğuz Kurtoğlu’ndan bilgi aldı. CHP Trabzon İl Başkanlığı’nı ziyaret eden Gülizar Biçer Karaca önderliğinde Trabzon’daki çevre sorunları ve ihlalleri hakkında geniş kapsamlı toplantı yapıldı.
YAŞAM ALANLARI İÇİN BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ
CHP Trabzon İl Başkanı Güzide Uzun, “Yaygın ihlalleri önlemek adına neler yapılabilir. Trabzon’un problemlerini dinlemek için geldiler. Hukuki mücadeleler geç kalmış adaletle mahkeme kararları yok sayılmış. Siyaset üstü denilen çevre mücadelesi 16 yıldır yönetenler tarafından tam da tam da siyaset diyoruz. Yaşam alanları için birlikte mücadele edeceğiz” diye konuştu.
DOĞA İHLALLERİ KONUSUNDA DA TOPLUMUN BİLGİLENDİRİLMELİ
Türkiye’deki çevre sorunları ve ihlalleri önlemek adına 81 ili gezerek bilgiler topladığını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, 81 ilde Doğa Hakları İzleme Kurulu oluşturduklarını belirtti. Biçer, “Tablo önüme geldiğinde gerçekten ülkemizde insan hakları ihlalleri yanında doğa ihlalleri konusunda da toplumun bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve bu konuda bir mücadele anlayışının daha farklı boyutlarda sürdürülmesi gerektiğini anladık. Bu nedenle tüm illerimizde il başkanlarımızın yönetimindeki il başkan yardımcısı düzeyinde bir Doğa Haklarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı görevlendirilmesi yapılarak Doğa Hakları İzleme Kurulu oluşturuldu. Trabzon ilindeki bu konudaki ihlallerin bir raporunu çıkarmak ve konuda hem hukuki anlamda hem de siyasi mücadele eylemsellik anlamında nasıl bir dayanışma sergileyebiliriz. Siyaseten bunu parlamento çatısı altında mücadelesini bizler daha anlamlı ve daha yüksek sesle duyurabilmek için de buradan gelecek olan sağlıklı bilgilere ve raporlara ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
CHP’NİN DOĞA İÇİN POLİTİKA BELGESİ OLUŞTURULACAK
Doğa Hakları Çalıştay’ı düzenleneceğini belirten Gülizar Biçer Karaca, “Karadeniz’de bu konuda hem sivil mücadele hem oluşturulan platformlarla kitlesel mücadele hem de hukuki mücadele gerçekten simgeleşmiş bölgelerimizden birisi. Bu anlamda öncelikle buralardan başlayarak bir çalışma yürütmeyi planladık. 8-9 Aralık tarihlerinde Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde 4 ana konu başlığı altında Doğa Hakları Çalıştay’ı düzenliyoruz. Hem üniversiteden hocalarımız olacak hem sivil direnişler, demokratik kitle örgütlerinin odalarından temsilcilerimiz olacak ve orada Doğa Hakları Politika Belgemizin ana verilerini ve çözüm yolları, sorunlar ve tespitler ve mücadele yöntemleri konusunda bir Cumhuriyet Halk Partisi Politika Belgesi oluşturacağız. Arkasından ocak ayında Muğla ve Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Enerji ve İklim konusunda bir çalıştay düzenleyeceğiz.”
VERİLEN MAHKEME KARARLARI UYGULATILMAMIŞ
Doğanın bir hak olduğunu ve doğa hakları mücadelesinde birlikte nasıl büyütebiliriz ve bu yaygın ihlalleri önlemek adına daha etkin ve verimli mücadele yolunu nasıl seçebiliriz ortaya koymak istiyoruz diyen Biçer, “Trabzon’da yaşanan süreçlere ilişkin hem basından hem de daha önceki mevkidaşlarımızdan ve kendi yaptığımız araştırmalardan biraz bilgiye sahibiz. O kadar çok rapor o kadar çok mahkeme kararı o kadar çok hukuki mücadele verilmiş ama bu mücadeleler ya geç kalmış bir adalet haline dönüşmüş iş işten geçtikten sonra kararlar verilebilmiş ya da yürütmeyi durdurma kararları verilmiş ancak maalesef siyasi iradenin de etkisiyle uygulanmayarak mahkeme kararları da hukuk ta yok sayılmış.”
SİYASET ÜSTÜ AMA MUTLAKA SİYASETEN DE BU MÜCADELE VERİLMELİ
Bize oy veren vermeyen yaşam alanları mücadelesi veren herkes adına bu mücadeleyi yürütmek istiyoruz diyen Biçer, “Hep siyaset üstü olduğu söylenir çevre mücadelelerinin ama şu bir gerçek ki; siyasi iradenin bakış açısından kaynaklı ihlallerin boyutu giderek büyüdüğünde gerek hukuki, gerek eylemsellik anlamında siyasi mücadeleye ihtiyaç vardır. Ülkede egemen siyasi iradenin bu mücadeleyi sekteye uğratmaya çalıştığını biliyoruz. O yüzden doğa hakları mücadelesi mutlaka ve mutlaka siyaset üstü olmalı ama siyaseten de verilmeli. Bu anlamda üzerimize düşen yükümlülükleri ve sorumlulukları bize oy veren vermeyen yaşam alanlarını savunan herkesle birlikte yürütmek istiyoruz” diye konuştu.