Beraberindeki CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Trabzon İl Başkanı Volkan Canalioğlu ve Merkez İlçe Başkanı Murat Özçilingir ile açıklama yapan Öymen, “Dünyada bütün antidemokratik girişimlerin başına demokratik kelimesi konulmuştur. En totaliter rejimlerden biri olan Doğu Alman Cumhuriyeti’nin başında bile demokratik kelimesi vardı. Bunların, adı demokratik kendisi totaliter olan bir rejim özlemi var” dedi.
Demokrasilerde çoğunluğun kararının önemli olduğunu belirten CHP Grup Başkanvekili ve Trabzon Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi de, "Halbuki demokrasi iktidar tarafından çoğunluğun her şeye karar verdiği rejim olarak görülmekte. Buna çoğunluğun zorbalığı denir. Anayasa değişikliği ile ülke buraya götürülmektedir” ifadelerini kullandı.
“12 Eylül’de yapılacak referandum uzun süredir tartışılmakta. Ancak vatandaşın gerçek gündemi ile ülkenin siyaset gündemi birbiriyle örtüşmüyor" diyen Hamzaçebi, "Vatandaşın gerçek gündeminde ekonomi, işsizlik, esnafın kötü durumu var. Geleceğe yönelik karamsarlık var. Başbakan esnaf kredi faizinin üç puan indirildiğini söylemiştir ancak bunu kullanabilecek esnaf yok denecek kadar azdır. Esnafın ekonomik durumu çok kötü. Başbakan vergi ve sigorta prim borçlarının yeniden yapılandırılacağını ifade etti. Bu da referanduma yönelik açılım. AKP suni gündem maddesi yaratmış ve anayasa değişikliğini referandum konusu yapmıştır. Demokrasilerde çoğunluğun kararı önemlidir ancak azınlığın haklarının korunduğu rejimin adıdır demokrasi. Oysa demokrasi iktidar tarafından çoğunluğun her şeye karar verdiği rejim olarak görülüyor. Buna çoğunluğun zorbalığı denir. Anayasa değişikliği ile ülke buraya götürülmektedir. Türkiye’de yaşanan budur. AKP yapmış olduğu değişiklikle hükümetin yargı üzerindeki gücünü artırarak baskıcı yönetimi halkoylamasıyla yürürlüğe koymak istemektedir. AKP uzlaşma yerine çatışma anlayışıyla bir anayasa değişikliği yapmak istemektedir. Anayasa değişikliklerinde yapılan düzenlemelerin çoğu makyajdır ve bu makyaj bir süre sonra dökülecektir. Çocuk Hakları konusunda 1982 Anayasası’nın gerisindedir mesela. Bu makyaj hükümetin yargıyı eline geçirme niyetini örtmemektir” dedi.