Geçen kasım ayında Güneydoğu'da 5 kenti ziyaret edip vatandaşlarla bir araya gelen CHP'li Umut Oran, son olarak Trabzon ve Rize'ye gitti. Vatandaşların sorunlarını dinledi, sivil toplum kuruluşlarından bilgi aldı. “Karadeniz'in geleceğini kararttılar” diyen Oran, ziyaretinin ilk durağı Trabzon'a dair izlenimlerini şöyle aktardı:
FINDIK ÜRETİCİSİ PERİŞAN
Ekonomik kriz ülkeyi kavuruyor. Trabzon'da halk, yoksulluk, işsizlik ve umutsuzluğa mahkum edilmiş halde. Bölgede yaşam koşulları kötüleşiyor.
Trabzon'da ciddi bir iş alanı bulunmuyor. İşsizlik, pahalılık, geçim sıkıntısı, umutsuzluk ve gelecek kaygısı, yöre insanını sarmış durumda. Kentte tarım, hayvancılık ve balıkçılık can çekişiyor.
‘İŞSİZLİK ÇOK, İŞ ALANI YOK'
Trabzon'da halkın en büyük sıkıntısının işsizlik olduğunu belirten CHP'li Umut Oran, “Ancak iş alanı yok” dedi.
Fındık, geniş bir alanda 2 milyona yakın kişinin temel geçim kaynağı. Ancak Karadeniz'de fındık üreticisi, özelleştirmeler yoluyla mağdur edildi, özel şirketlerin insafına bırakıldı. Üretici perişan halde, darboğaz yaşıyor.
DEPOLAR BOŞ AMA…
AKP döneminde Fiskobirlik ve diğer 13 birliğin fındık sektöründe devre dışı bırakılmasıyla Ferrero şirketi piyasada tekelleşti. Bu şirket, dünya fındık üretiminin yüzde 70'ini gerçekleştiren Karadeniz'de piyasayı ele geçirdi.
Üretici, ürünü için depolama alanı bulamıyor. Devre dışı bırakılan Fiskobirlik'in her kentteki depolama alanları ise kullanılmaz halde. Depolama alanı olmayan üretici fındığı hızla elinden çıkarmak zorunda kaldığı için düşük fiyata katlandı.
FİYATLAR DÜŞÜYOR
Emeğini karşılayacak fiyatı bulamayan üretici fındık bahçelerini söküyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındık alımı yapmazken, serbest piyasadaki fiyatlar da üreticileri tedirgin ediyor. Sezon başında serbest piyasada 13 lira olan fiyatlar 12 liraya geriledi, eski fındık ise 10 liradan alıcı buluyor.
Bölgenin önemli bir geçim kaynağını da balıkçılık oluşturuyor. Ne var ki; yanlış avlanma, iklimsel, çevresel koşullar ve ihmal gibi nedenlerle Karadeniz'deki balık popülasyonu yok oluşa biraz daha yaklaşıyor.
Fındık, çay, mısır, balıkçılık gibi ürün ve sektörlerdeki sıkıntıların giderilmesi, geçimini bu ürünlerden sağlayan üretici ve bu ürünlere dayalı sanayi kollarının ayakta kalabilmesi için acil önlem alınması gerekiyor.
İŞTE ÇÖZÜM YOLLARI
Fiskobirlik bölgede yeniden canlandırılmalı, fındık üreticisi özel sektörün insafına terk edilmemeli. Fındıkta devlet üreticiye sahip çıkmalı, üreticinin zarar etmemesi için TMO piyasaya girip müdahale alımı yapmalı.
Fındıkta verim ve kaliteyi artırmak için bahçeler yenilenmeli, devlet buna destek olmalı. Fındık üretimine yönelik devlet yardımları artırılmalı, işlevsel hale getirilmeli.
YILDA en az iki kez fındık çalıştayı mutlaka yapılmalı, üreticinin sorunları dinlenerek beklentiler karşılanmalı.
Karadeniz'de S.O.S. veren balıkçılık sektörü, ülkeyi yönetenlerin acil önlem almasını, etkili politikalar geliştirmesini zorunlu kılıyor.
SEÇMEN, ‘AKP'YE OY VERMEM' DİYOR
Trabzon’da vatandaşlarla bir araya gelen CHP'li Umut Oran, “Daha önce AKP'yi oy verdiği için pişman olduğunu söyleyen vatandaşlarımız, işsizlik ve parasızlık nedeniyle artık oy tercihlerinin değişeceğini bizzat gelip söyledi. Halk işsizlik, ekonomi, terör, altyapı, ulaşım ve eğitim konularında hükümetten memnun değil ve artık alternatif arıyor” dedi.
Trabzon'da tarih, kültür, doğa ve çevre katliamı yaşandığını savunan Oran, şu ifadeleri kullandı: “Beşikdüzü İlçesi'nde mevcut AKP'li belediye başkanı kendisini ‘kasabanın şerifi' olarak tanımlayarak, kanunları kendi keyfine göre uyguluyor. Kamu alanları 3. şahıslara peşkeş çekiliyor, imar planları halktan saklanıyor, yeşil alanlar yok ediliyor, tarihi binalar, tarihi okullar yıkılıyor. İlçenin neredeyse tamamı belediye uygulamalarından şikayetçi.”
‘ÇEVRE KATLİAMI VAR'
Oran, “Kentin turizm potansiyeli değerlendirilemiyor. Tüm bunların yanı sıra Trabzon müthiş bir çevre katliamının pençesinde kıvranıyor. HES'lerle dereler adeta kurutuluyor. Trabzon, izlenen yanlış politikalar nedeniyle hak ettiği ivmeyi yakalayamıyor” dedi.
Sözcü