TÜRKİYE’de bir ilk yaşandı. Mahkeme kararıyla; CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’ın, rüşvet ve yolsuzluk iddiaları üzerine başlatılan "17 Aralık Rüşvet ve Yolsuzluk Soruşturması" ile ilgili olarak verdiği soru önergesini kişisel web sitesinden kaldırması istendi.
Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Oran, şu bilgileri verdi:
TİB: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, uyari@ihbarweb.org.tr adresinden chp.org.tr uzantılı adresime dün 17.27’de gönderilen bir e-posta ile Sabah-atv satışı için Erdoğan tarafından havuz kurulduğu iddialarına ilişkin Meclis’e sunduğum yazılı soru önergesini içeren adresin erişime engellenmesi talep edildi.
KARAR: Engellenmesi istenen sayfada, TBMM’nin resmi web sitesinde yayınlanan, hukuka uygun olarak verilmiş yazılı soru önergemde yer alan soruların dışında tek bir yorum dahi yok. Oysa İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından alınan karara göre bu içerik 5651 sayılı Kanun’a aykırılık taşıyormuş.
MİLLET: Milletvekilinin görevi ve sorumluluğu millet adına iktidarı denetlemektir. Bunun araçlarından biri de ilgili bakanlara kamuoyunda yer bulan iddiaları ve usulsüzlükleri sormaktır.
SANSÜR: Hükümet bu sorulara cevap veremediği gibi yasama faaliyetini sansürlemeye çalışmaktadır. Yolsuzluk soruşturmasının üstünü kapatmak için milletvekillerinin yazılı soru önergeleri bile yasaklanmaya gayret edilmektedir. Darbe günlerinde bile yaşanmayan, yazılı soru önergesinin haberleştirilmesi, yayınlanması engellenmiştir.
ZİNCİR: Bu olay TBMM’de görüşmeleri süren internete zincir vurma tasarısının ne kadar vahim sonuçları olacağının da somut göstergesi olmuştur. Hâkim kararıyla vekile yasak getiren zihniyetin, bu yasadan sonra sadece TİB kararıyla neler yapabileceğini herkes düşünmelidir.