Bismil Belediye Meclisi'nin 7 Mart tarihinde yaptığı toplantıda, çok dilli belediyecilik hizmeti verme kararı aldı. Kararın onaylanması için gönderildiği Bismil Kaymakamlığı, meclis kararının iptali için Diyarbakır 3'ncü İdare Mahkemesi'nde dava açtı. İçişleri Bakanlığı da bir müfettiş görevlendirerek, çok dilli hizmet kararı alan başta Belediye Başkanı Cemile Eminoğluile 21'i BDP'li ve 4'ü AK Partili olmak üzere toplam 25 meclis üyesinin yazılı savunmasını istedi.
Bismil Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu ve Belediye Meclisi üyelerinin yazılı olarak verdikleri ifadede, ilçe halkının yüzde 81'inin Kürtçe, yüzde 15'inin Türkçe ve yüzde 4'ünün ise Arapça konuştuğu belirtilerek şöyle denildi:
"İddia edildiği gibi soruşturma konusu meclis kararı ile belediye yasasında zikredilen belediyelere verilen görev ve sorumluluklara ilişkin ilave bir hüküm ekleme çabası bulunmamaktadır. Aksine, Anayasa ve Belediyeler Yasası'nda hüküm altına alınan belediye hizmetlerinin en uygun yöntemlerle sunması çabası söz konusudur. Bölgede bulunan tüm kamu kurum ve kuruluşlar hizmetlerini sunarken Türkçenin dışındaki bölge dillerini kullanıyor. Bölge adliyelerimizde bulunan mahkemeler adil yargılama yapabilsinler diye yüzlerce dosyada Kürtçeden Türkçeye çeviri yapmakta bunun için tercüman tutmaktadır. Yine turizmin yoğun olduğu yerlerdeki meskun olan yabancılarla ilgili olarak birçok belediye Türkçenin dışındaki dillerde broşür ve yayın yapmakta ve bunun için yabancı dil bilen personel çalışmaktadır. Yabancıların ilgili gösterdiği ve kültürel alanda faaliyet gösteren birçok kamu kuruluşunda Türkçe'nin dışındaki dillerde tanıtım yapmaktadır. Sonuç olarak, belediye hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili farklı dillerin kullanılması, anayasa ve yasalara uygundur. Aksine bu durumun engellenmesi, demokrasiye ve insan haklarını ihlal eden bir davranış olup, anayasaya, yasalara ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklilik Şartı'na aykırıdır,"
Bismil Belediyesi'nin aldığı meclis kararından sonra belediyenin dış ve bina içerisindeki tüm şubelerin kapılarına hem Türkçe hem de Kürtçe tabelalar asıldı. Telefon santralinin hem Türkçe hem Kürtçe cevap verebilen bilgisayarlı operatörlerin yerleştirildiği belediyenin internet sitesi de Türkçe, Kürtçe ve İngilizce dillerinde yayın yapıyor.
Danıştay tarafından 2007 yılında 'çok dilli belediyecilik' hizmeti verdiği için görevinden alınan Diyarbakır merkez Sur İlçe Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ve belediye meclisi üyeleri ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmış daha sonra da bu davadan beraat etmişti.