Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başkanlık Sistemi'ni CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yaptığı görüşmelerde de dile getirildiğini söyledi. Davutoğlu, "Şimdi vakit, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun yaptığı çalışmalar çerçevesinde en doğru olan yöntemi, yapıyı hep beraber inşa etmektir" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, NG Güral Otel'de düzenlenen "24. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, AK Parti'nin aldığı oy oranlarına değerlendirerek, 81 ilin 78'inde milletvekili çıkarırken sadece üç ilde milletvekili çıkaramadık ama geçen MYK'da karar aldık. Bu illerimizdeki vatandaşlarımız da müsterih olsunlar. AK Parti olarak onları da sahipsiz bırakmıyoruz. Aldığımız kararla Tunceli, Şırnak ve Hakkari illerimize Meclis Grubundan iki milletvekili atayarak onları görevlendiriyoruz. Büyük illerimizden diğer şehirlerimizden iki milletvekili tayin ettik. Bu arkadaşlarımızın isimlerini sizlere duyuracaklar. Vakitlerini Hakkari ve Tunceli'de geçirecekler. Bütün milletvekilleri Türkiye'nin milletvekilleri, parlamenter sistemin sonucu bu. Bütün Türkiye'yi temsil ediyoruz hepimiz. Bu arkadaşlarımız da İstanbul Milletvekili, Hakkari milletvekili. Rastgele söyledim. İstanbul milletvekillerimiz büyük mutluluk duyuyorlardır inşallah bu piyango bize çıkmıştır diye. Eminim İstanbul milletvekilleri sıraya girecekler gönüllü müsünüz Hakkari milletvekili olmaya? Oradaki vatandaşlarımız sahipsiz bırakılmayacak. İstanbul dışındaki milletvekillerimizde bir hüzün var merak etmeyin oraya da bir nasip çıkacak. Nereden gelirsek gelelim biz Türkiye'nin her taşına, ırmağına aşığız, aramızdaki fark bu. Edirne milletvekili olabiliriz ama Ağrı'da oluruz, bizim aramızda bölgesel, ayrımcı etnik milliyetçiliği olmaz. Bizim tek milliyetçiliğimiz var o da Türkiye milliyetçiliği. Tek bir zerre toprak için başımızı vermeye hazırız. Terörün en çok acısını çeken bölgelerde de oyumuzun artması bizi ayrıca sevindirdi" ifadelerini kullandı.
YENİ ANAYASA KONUSU
Yeni anayasa konusuna değinen Davutoğlu, "Yeniden dönemde siyaseti ve demokrasiyi güçlendirmek adına gerçekleştirmeyi planladığımız önemli hedeflerimiz var. Bunların en önemlisi de yeni bir anayasayı hazırlamak ve milletimize sunmak olacaktır. Bütün toplumsal kesimden, siyaset kesiminden yeni bir anayasa bekliyorum. Yeni anayasa bütün siyasi partilerin birinci gündem maddesi olduğunu düşünüyorum. Bu konu günübirlik politikalarla tartışılmasını asla istemediğimiz bir konudur. Türkiye'nin meselesidir, tüm partilerimizin de meselesi olmak durumundadır. Bu millete hala darbe anayasalarına mahkum edenler tarihin önünde hesap veremezler. Artık düşünülmesi gereken anayasa gerekli mi değil, yeni anayasa hangi temelde inşa edilecek sorusu olmalıdır. Nasıl bir ülke olmak istiyoruz sorusunu yeni anayasa metnine, lafzına ve ruhuna yansıtmak durumundayız" dedi.
Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yeni anayasada millet olmamızın ruhu da lafzı da yer almalıdır. Bir anayasa ne kadar özgürlükçü ve kuşatıcı ise toplumsal ve siyaset hayatta o ölçüde sağlıklı ve huzurlu olurlar. Millet olma bilincimizi yükseltmek ve geleceğe taşımak için ayrıştırıcı ve dışlayıcı bütün kanalları toplumumuzdan silmek için yeni bir anayasaya ihtiyaç duyuyoruz. Yeni anayasa millet devlet için değil, devletin millet için varolduğu bir anlayışla yazılmalıdır. Yeni anayasa insanı yaşat ki devlet yaşasın felsefesinin hukuki ve siyasi güvencesi olmalıdır. AK Parti olarak bundan asla bir adım dahi geri atmayacağız."
Geçtiğimiz hafta yeni anayasa görüşmeleri kapsamında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile biraraya geldiğini hatırlatan Davutoğlu, "Meclis Başkanı ile görüşerek yeni anayasa sürecini başlattık. Görüşmelerimiz olumlu bir atmosferde gerçekleşti. Muhalefet liderleri de bu anlamda teşekkür ediyorum. Yeni Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulması, Meclis Tüzüğü'nde değişiklik yapılması, yasalarımızın 12 Eylül etkisinden arındırılması ve AB reformları olmak üzere 4 konuda mutabakata vardık. Bu mutabakatlardan sonra Meclis Başkanımızı ziyaret edip kendisine bu mutabakatları takdim ederek bu süreci başlatması konusunda bilgilendirmede bulundum. Biz, AK Parti olarak adımlarımızı attık, bundan sonraki süreç Meclis Başkanımızın ilerleteceği bir süreçtir" diye konuştu.
BAŞKANLIK TARTIŞMALARI
"Anayasa tartışmaları başladığından bu yana muhalefetin bazı açıklamalarında konuyu sadece başkanlık tartışması eksenine çekerek bir polemik konusu haline getirmeye çalıştığını da üzülerek görüyorum" diyen Davutoğlu, "Emin olun ki bu tarz siyasetin ne ülkeye, ne millete hatta ne de kendilerine faydası vardır. Bu tavrın 2011 yılında gündeme gelen anayasa değişikliği esnasında söylenen "Bu Meclis anayasa yapamaz" tutumundan farkı yoktur. 2011 yılındaki referanduma "Hayır" diyenler artık toplumsal talebi yok sayamadıkları için dolaylı yollardan "Hayır" demenin peşine düşmemeliler. Milletimiz, bu küçük siyasi ayak oyunlarını farketmez diye düşünenler büyük bir yanılgı içindeler. Biz, AK Parti olarak Başkanlık Sistemi'nin Türkiye için gerekli bir sistem olduğunu seçim beyannamelerimizde de diğer açıklamalarımızla da sürekli dile getirdik. Ancak bunun Sayın Cumhurbaşkanımızın ve makamının şahsı etrafında tartışılan bir konu haline getirilmesi çabasını nezaketsiz bir tutum, sağlıklı bir tartışma zeminini sabotaj etme girişimi olarak görürüz. Buradan bir kez daha siyasi partilere, akademik çevrelere, sivil toplumu kuruşlarına çağrıda bulunuyorum, gelin zihninizdeki bütün ön yargılardan arınalım, gelin konjonktürel ortamın dışına çıkalım, küçük hesaplar yapmayalım. Hep beraber değil bizlerin, değil çocuklarımız torunlarımızın torunlarının da gururla yaşadığı dedelerimiz bize böyle özgürlükça anayasa bıraktı diyebileceği bir anayasa yazalım. AK Parti olarak hiçbir ön yargımız yok, her türlü tartışmaya açığız. İnandığımız doğruları dile getiriyoruz. Hiçkimsenin Cumhurbaşkanımız ve makamı üzerinden siyaset yapması kabul edilemez. Bilinsin ki biz bütün bu yıpratma çabalarının karşısında dimdik durduk, durmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Başkanlık Sistemi'nin doğru olduğunu Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile yaptığı görüşmelerde de dile getirildiğini anlatan Davutoğlu, "Şimdi vakit, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun yaptığı çalışmalar çerçevesinde en doğru olan yöntemi, yapıyı hep beraber inşa etmektir" dedi.
"BU ÜLKENİN KARDEŞLİĞİNE BARİKAT KURAMAZLAR"
"Ancak bu ülkede bazıları siyaseti sorun üretmenin aracı haline getirme çabası içindedir" diyen Davutoğlu, "Hiç kimse, hiçbir kesim siyaset kurumunun meşruiyetini gölgeye düşürecek, güvensizlik üretecek bir tutum içinde olmamalıdır. Meclis çatısı altında bulunan siyasetçilerin buna çanak tutması kabul edilemez. Siyaset kurumu ve siyasetçi güçlü olmasın diye çeşitli vesayet odakları tarafından küçümsenirdi, şimdi bunu bazı siyasi partilerin temsilcileri yapıyor. Terör örgütü sözcülüğü ile kendilerine siyasi güç devşireceklerini düşünüyorlarsa buradan bir kez daha ifade ediyorum, yanılıyorlar. Güç geçtikçe meşruiyetlerini yok ediyor, varlıklarını anlamsızlaştırıyorlar" dedi.
Davutoğlu, "Bu ülkeye kötülük yapmaya kimsenin gücü yetmez. Hendekleri, barikatları, çukurları savundukça kazdıkları çukurlara kendileri düştüler. Bu ülkenin kardeşliğine barikat kuramazlar, kuramayacaklar. Kirli hesaplar bozulacaktır. Kimsenin toplumsal düzenimizi bozmasına müsaade etmeyeceğiz. Dünyanın hiç bir ülkesinde şiddeti bu kadar savunan bir tutum kabul edilemez, terör siyasetçiler tarafından böylesine yüceltilemez" diye konuştu.
ÜÇ BEŞ TERÖR ŞAKŞAKÇISI"
AK Parti teşkilatlarının terör olaylarına karşı sergilediği dik duruşa dikkati çeken Davutoğlu, "AK Parti darbecilere vesayetçilere boyun eğmez, üç beş terör şakşakçısına hiç boyun eğmez. Bütün illerimize, teşkilatlarımıza kadar bütün kardeşlerimize teşekkür ediyorum. AK Parti bütün fertleriyle omuz omuza durdukça Türkiye'nin birliği ve beraberliğini kimse bozamayacak. Şehirlerimizin tamamında kamu düzeni sağlanana kadar demokrasi ve huzur operasyonları devam edecektir. Kararlarımızdan geri adım atacağımızı hiçkimse düşünmesin" dedi.
BAŞİKA KAMPINA SALDIRI
Kuzey Irak'taki Başika Kampı'na düzenlenen saldırıya dikkati çeken Davutoğlu, "Başika Kampı'nın kuruluş gayesi bellidir. Riskler gözönüne alınarak gerekli düzenlemeler yapılı. Dün de saldırı girişimine aynı şekilde mukabele edilmiştir. Musul, arap, kürt, türkmen kardeşlerimizin kendi şehirlerini korumaları için eğitim faaliyeti veriliyor. Biz terörle mücadelede hiçbir zaman taviz vermedik ve Irak'ın toprak bütünlüğüne de sonuna kadar saygılıyız. Orada bulunuşumuz Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini korumak, destek olmak içindir" dedi.
Davutoğlu, "Orada bulunmamazın asıl nedeni, Musul'un DEAŞ'tan kurtarılması, Irak'ın toprak bütünlüğünün sağlanmasıdır. ırak'ın meşru güçleri geldiğinde kendilerine büyük bir memnuniyetle oradaki eğitim kampını tevdi ederiz. Bilinsin ki artık Irak ve Suriye'de yaşananlardan sonra türkiye kendi ulusal güvenliği PKK ve DEAŞ'a karşı korumak için ve oradaki kardeş halkları fark gözetmeksizin bu faaliyetlerini sürdürmeye devam etmektedir. Çok manidardır ki DEAŞ'a karşı mücadele ettiğini iddia eden ülkeler bizim DEAŞ'a kadar sahada etkinlik sağlayacak bu eğitim faaliyetimizden rahatsız oldular. Bizim diplomatlarımız rehin haldeyken, Türkiye'nin DEAŞ'a karşı yeterince mücadele etmediğini iddiasıyla uluslararası kampanya yürütenler şimdi Türkiye en uç noktada DEAŞ'a doğrudan mücadele ederken Türkiye'yi eleştiriyorlar, bu da samimiyetsiz bir tutumdur" ifadelerini kullandı.
"BÜTÜN SAHİLLERDE İNSANLIK ÖLÜYOR"
Suriyeli mülteciler konusuna değinen Davutoğlu, Türkiye'nin hiçbir ayrım gözetmeksizin Suriyeli mültecileri bağrına bastığını ve mültecilerin bulunduğu illerde vatandaşları gösterdiği tutum dolayısıyla vatandaşlara teşekkür etti. Davutoğlu, bütün sahillerde insanlığın öldüğünü ifade etti. Kampların bulunduğu şehirlerin hepsine selamlarını ileten Davutoğlu, "Allah başımızı eğdirmesin. Allah bizi değil namerde merde bile muhtaç eylemesin. Biz, mazlum milletlerin hamisi, kaderdaşı olacağız, hiçbir mazlum milleti kaderlerine teslim etmeyeceğiz. Kendilerine, her alanda daha iyi imkanlar sunmak için gayret edeceğiz" şeklinde konuştu.
AB ÜYELİĞİ
Davutoğlu, AB üyeliği için görüşmelerin daha da sıklaştırılacağını anlatan Davutoğlu, Türkiye-AB zirvesinde 11 yıl aradan sonra biraraya gelindiğini ve enerji, ekonomi başta olmak üzere gümrük birliği ile ilgili kritik konularda mutabakat varıldığını ifade etti. AB müktesebatına uyum için çalışmaların sürdürüleceğini belirten Davutoğlu, ulusal eylem planının titizlikle uygulanacağını ifade etti.
Davutoğlu, konuşmasının sonunda milletvekillerine seslenerek, "Lütfen açık sözlülükle fikir ve önerilerinizi zihninizde sorun olmadan açık ve net dile getirin. Teklif eleştiri önerileriniz önümüzdeki 4 yıla ışık tutacaktır. Katkılarınız için teşekkür ediyorum" diye konuştu.