Devlet Bahçeli kararını verdi!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den "İstifa edecek mi?" sorusuna net yanıt.12 Haziran seçiminden yaralı çıkan MHP’de muhaliflerin kongre isteğinin karşısında duran Devlet Bahçeli, kaset skandalı nedeniyle istifa eden 9 Başkanlık Divanı üyesinin yerine ye

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den "İstifa edecek mi?" sorusuna net yanıt.

12 Haziran seçiminden yaralı çıkan MHP’de muhaliflerin kongre isteğinin karşısında duran Devlet Bahçeli, kaset skandalı nedeniyle istifa eden 9 Başkanlık Divanı üyesinin yerine yeni isimleri atamak için MYK’yı toplayacak.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 18 vekil ve yüzde 1.5 oy kaybının yaşandığı seçimin ardından partisindeki tahribatı ve nedenlerini hesaplarken, gözler muhalif isimlere çevrildi.

Önümüzdeki günlerde MYK’yı toplayarak kaset skandalı nedeniyle istifa etmek zorunda kalan 9 Başkanlık Divanı üyesinin yerine atama yapacak olan Bahçeli, muhalifler girişimde bulunsa dahi olağanüstü kongreye gitmeyecek.

MHP kurmaylarına göre, seçmen, yüzde 12.9’luk oy oranıyla MHP’ye kaset komplosunu kurarak baraj altında bırakmak isteyenlere “dur” derken, MHP yönetimine de “çürükleri ayıkla” mesajı vermiş oldu. İhraç edilmesine rağmen MHP oylarıyla Meclis’e giren, ancak yoluna bağımsız devam edecek olan İstanbul 3. bölge adayı İhsan Barutçu ise, “Ülkücü olarak MHP’de tavrım ne ise Meclis’te de öyle olacak” dedi.

Oy arttı oran düştü
Resmi olmayan sonuçlara göre; MHP, yüzde 12.9’luk oy alarak 53 ismi TBMM’ye taşıdı. 2007’de 5 milyon 1869 oy ile yüzde 14.27’yi yakalayan MHP, 2011’de oyunu 5 milyon 582 bin 436’ya yükseltirken, oy oranı yüzde 12.9’da kaldı.

2007’de milletvekili çıkardığı 42 ilden 11’inde 2011 seçiminde milletvekili çıkaramadı. Bu iller, “Çanakkale, Çankırı, Edirne, Giresun, Kars, Kırşehir, Niğde, Ordu, Aksaray, Karaman ve Kırıkkale” olarak sıralandı.

MHP’nin vekil çıkaramadığı illerde oy kaybının yanı sıra milletvekili sayılarının düşmesi de etkili oldu. MHP, Selçuklu Hilal’i olarak tanımlanan ve ülkücülerin oy deposu olarak görülen İç Anadolu bölgesinde hem milletvekilliklerini kaybetti hem de az da oysa oy kaybı yaşadı.

MHP, 2007’de birinci çıktığı Bahçeli’nin seçim bölgesi olan Osmaniye ile Mersin’i Ak Parti’ye kaptırdı. MHP’nin birinci çıktığı tek il ise Iğdır oldu. MHP daha önce vekil çıkaramadığı Bilecik ve Elazığ’dan da birer milletvekili çıkardı. Böylece 2007’de 81 ilin 42’sinde milletvekili çıkaran MHP, 2001’de sadece 34 ilde milletvekili çıkarabildi.

Kamuoyunda büyük yankı yaratan mitingine rağmen MHP, Diyabakır’da oy kaybetti. 2007’de yüzde 2,45 olan MHP’nin oyu, bu seçimde yüzde 1’in altına düşerek yüzde 0.7 olarak gerçekleşti.

Kadınlarla özel görüntüleri internete düştüğü için istifa etmek zorunda kalan milletvekillerinin illerinde ise radikal oranda olmasa bile oy kaybı gözlendi.

MHP’de Bahçeli’ye karşı liderlik mücadelesi veren İstanbul 2. bölge 4. sıra adayı Prof. Dr. Ümit Özdağ ise Meclis’e giremedi. Özdağ’ın yakın dostu Prof. Dr. Özcan Yeniçeri ise Ankara 2. bölgeden milletvekili seçildi. MHP’de bir başka potansiyel lider adayı eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın ise Trabzon’dan TBMM’ye girdi.

Kongre sesleri
Bahçeli, seçim sonuçlarını masaya yatırmaya hazırlanırken, gözler muhaliflere çevrildi. MHP’de olağan kongre süreci Kasım 2011’de başlıyor. Bahçeli ise kongreyi Kasım 2012’de yapmayı planlıyor. Muhalif isimlerin bu seçim sonuçlarının ardından kongre sürecini öne çekmek için harekete geçmesi bekleniyor.

Önümüzdeki günlerde MYK’yı toplayarak kaset skandalı nedeniyle istifa etmek zorunda kalan 9 Başkanlık Divanı üyesinin yerine atama yapacak olan Bahçeli, muhalifler girişimde bulunsa dahi olağanüstü kongreye gitmeyecek.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri