Uludağ Ekonomi Zirvesi Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın açılış konuşmasıyla başladı. Zirve, yurt içi ve dışından önemli konuşmacıları, iş dünyasından temsilcileri bir araya getirdi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın konuşmasından satır başları:
"4.sünü gerçekleştirdiğimiz zirvede dünya konjonktürünü ele almak istiyorum.Dünya ekonomisine Türkiye olarak G20 olarak nasıl katkıda bulunucağız sizinle paylamak istiyorum. Küresel ekonomiden bugüne kadar 7-8 yıllık bir dönem geçti.Finans sektöründe etkisi daha derin ve uzun sürüyor. Bir çok ülkede büyük sorunlar var."
Babacan dolar kurunun yükselmesiyle ilgili olarak, "Dolardaki artışta içerideki tartışmalar da etkili oldu.Toto oynayanlar var"dedi
"AB'de önemli problem yapısal reformların gerçekleştirilmemesi.AB'deki durgunluk temel ihraç pazarımız olduğu için bizi ilgilendiriyor."
"Gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızı son 10 yılda daha düşük.Bu yıl yüzde 50'yi tutturabilirmiyizin endişesine tutuldular.Brezilyaya baktığımızda büyüme durdu.Gelilmekte olan ülkelere baktığımızda tablo eskisi kadar iç açıcı değil"
İÇ TARTIŞMALAR TL'DEKİ DALGALANMANIN BOYUTUNU ARTIRDI
"Belki içimizdeki tartışmalar TL'deki dalgalanmanın boyunu artırdı. Tüm para birimleri dolar karşısında değer kaybetti. AB'deki durgunluk temel ihrac pazarımız olduğu için bizi ilgilendiriyor. Fed'in normalleşme süreci bir kaç yıl süre ile izlenmeli"
"G20 bünyesinde kurulacak KOBİ platformunun anlaşması kısa zamanda imzalanacak"
"Yatırımlar akıllıca yapılırsa o yatırım yıllarca ülkenin verimliliğine katkısı olur.Her yatırım aynı değer ve katkıda değil.Artık kaynaklar çok bol değil pek çok ülkede bütçe sorunu var. Bazı ülkelerde mali alan yok.Bu noktada kamu özel ortaklıkları çok önemli.Bununla ilgili başta Dünya Bankası olarak görev verdik.Hukiki ve finansman olarak standartlaşması için hukuki çerçeveyi nasıl daha güvenilir hale getirebilirz ki özel sektör yatıırm yapabilsin.Bu projelere menkul kıymetler vasıtasıyla yatırım yapmalarını nasıl sağlayabiliriz bu da önimizdeki gündemin konusu."
"Önemli reformlar yaptık ama yeterli değil. Yeni anayasa oluşturabilecek bir meclis kompozisyonu oluşursa bu önemli. İstikarı sağlayan otoriter rejimler de var. Bizim bahsettiğimiz demokratik istikrar. Gücünü demokrasiden alan bir istikrar önümüzdeki dönem olmazsa olmazlarımızdan.Hukuk devletinin tavizsiz olduğu bir ülkede istikrar olması çok önemli"
"MERKEZ BANKASI'NIN ARAÇ BAĞIMSIZLIĞI VAR"
"Eğitim reformlarını seçim sonrası hızlandıracağız"
"Türkiye'de bütçe politikası alanında çok sağlam bir zemin var. Ben artık Hazine'nin ihalelerini gazetelerde görmüyorum bile. Eskiden 'şöyle oldu, böyle oldu, şu kadar teklif geldi' diye yazılırdı"
"Para politikalarıyla ilgili belirsizliği aşmamız gerekiyor. Hedeflerii hükümet ile Merkez Bankası beraber koyar. Bu anayasada çok açık bir şekilde var. Merkez Bankası'nın araç bağımsızlığı var"
"Büyümede geçtiğimiz yılı yüzde 3'ün biraz altında kapatacağız"
"Yapısal reformlarla büyümemiz gerekiyor"